torsdag 19 september 2013

Det är inte storleken som räknas
– vilket nu även är vetenskapligen bevisat

IDAG VAR DET dags. Frögurkan i Glaspalatset, som jag vankat och väntat på i många veckor nu, skulle äntligen tas om hand. Jättelik, vid det här laget nästan helgul och så välmatad att den i princip sprack upp av sig själv när jag stack knivspetsen i den. En föredömligt enkel förlossning kan man säga.

Men vilken besvikelse. Inuti monstret återfann jag efter mycket ro­tande blott fyra ynkliga frön. Knappt mogna var de heller. Vad i hela?! Så jag googlade lite grann och uppdagade relativt snabbt att det min­sann inte går att förvänta sig frön från F1-hybrider. Och om det mot förmodan skulle bli några frön, ja, då vet man inte vad de blir eller om de blir överhuvudtaget. Snabb slutsats: min mammagurka måste vara en hybrid, resultatet av en tvångsbefruktning.

Jag rotade fram fröpåsen från i våras, och mycket riktigt. Med pytte­liten text fanns beteckningen ”F1” i ett hörn av påsen och den miss­lyckade fröodlingen fick därmed sin snabba förklaring. Attans också :o( Men jag har förstås lärt mig något nytt igen och det är ju aldrig fel :o)


Gurkfrön ska det dock bli! Jag googlade vidare och hittade en fröfirma i Wales som levererar enbart icke-hybridfrön till alla möjliga sorters grö­dor, däribland gurkor av olika sorter. Så nu är det frön på väg till en ga­ranterad frögurka, en sort som heter 'Wautoma', plus två andra icke-hybrider: en sorts chili, 'Nigels Outdoors Chilli', och en grön busk­böna, 'Aquilon'. Detta ska bli spännande nästa år!

Andra frön är redan på väg in i kylen för stratifiering. Frön från Säv­sta­holm, som är nummer två på favoritlistan med äppelsorter på ruck­el­gården, näst efter Melon. På skoj ska jag plantera ett gäng i vår för att se om jag kan dra upp egna plantor. Lyckas det ska de spaljeras när de blivit stora nog. För nog är väl äpplen fröäkta ..?


Och sen behöver jag lite hjälp. På bilden här under ser ni en som­mar­blomma, som jag fick alldeles gratis hos min handelsträdgård när sä­songen oåterkalleligen var över. Namnet fick jag också, men tror ni att jag lyckades memorera det? Nå, icke sa Nicke, och annat var inte att vänta. Därför undrar jag nu om det är någon som råkar känna igen blomstret ifråga och kan kasta ljus över vad det kan vara. Frön bildas det också, så jag har sparat en handfull för att se om jag i vår kan dra upp egna plantor.

”Sommar... nånting” har jag för mig att det ska vara.


Ljus kastas det sedan i eftermiddags även i mitt källarförråd, kan ni tro! Efter drygt sju år i värsta skumrasket kan jag fr.o.m. idag tända och släcka en lysrörsarmatur i taket både medelst brytare in­nan­för ytterdörren och innanför dörren till källarkorridoren. Najs, very najs! Få se om jag av bara farten lyckas få till inköp av någonsorts utom­hus­armatur till entrén också? Det kunde ju också vara kul, så här sju år försenat.

Men brått lönar sig aldrig. Det vet ju alla.

6 kommentarer:

 1. JAg är inte så säker på att äppelkärnor alltid ger en kopia av moderplantan. Ympning är nog ett säkrare kort. Jag har förresten besökt det ursprungliga Säfstaholmsträdet en gång. Kändes lite högtidligt!Hahaha! Så var det med den stora skrytgurkan! Han kunde inte föra sina gener vidare! (varför skriver jag "han"?)Borde kanske vara så lite oftare bland alla arter.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du det, det där med att det inte fungerar med äppelkärnor?! Jag får allt ta och infosurfa en smula innan jag avsätter alldeles för många år på att dra upp något som i slutändan kanske visar sig bli någonsorts vildapel, med små, sura frukter. Lugnast så.

   Faktum är, att t.o.m. homo sapiens sapiens har en inbyggd självsaneringsfunktion. Ofrivillig barnlöshet och spontan abort är två varianter på temat. Men med de moderna medicinska framstegen har vi, inte alls olikt manipulativa trädgårdsmästare, ordnat så att det går att "odla fram" mänskliga "hybrider" t.o.m. när anlagen som ska "korsas" inte alls vill göra det med varandra.

   Med det påståendet stack jag förmodligen ut hakan några centimeter för långt. Men det är ju ingenting annat än sanningen.

   Radera
 2. Så förargligt med gurkan, när du har gått där och väntat... Men, man lär si, som du sa!
  jag har för mig, att det är likadant med tomater, det går inte att ta frön från sådana tomater, som man köper i snabbköpet...
  Angående din sommarblomma, så vet jag precis... d.v.s. jag har det på tungan, men får inte fram det just nu! Jag har haft en sån, fast rosa, men den hade en förmåga att lägga sig för minsta vidpust vill jag minnas, och det gillar ju varken du eller jag!
  Jag återkommer om jag kommer på namnet!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, man lär så länge man lever och nu vet jag att alla F1:or är "värdelösa". Gäller även tomater :)

   På tal om förökning, så får du inte tro att jag glömt fröna från den kanadensiska solhatten. Problemet är bara att den inte satt några frön ännu! Står fortfarande i full blom, tro´t den som kan.

   Håller tummarna för att blomsternamnet dyker upp i skallen din någon gång när du minst av allt anar det. För det är ju så det brukar gå, inte sant?

   Radera
 3. Du kan INTE föröka äpplen med frön. De måste ympas annars blir det en vildapel, som är det man ympar på! En klassiker är Vilhelm Mobergs Utvandrarna där Kristina får en klyfta av "Astrakanen hemifrån" när hon är på väg att dö. Alltså en omöjlighet, men det får väl räknas till författarfrihet.
  Kantarellgurun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan jag inte, det har jag läst mig till under dagen. Men helt fel ute var jag ändå inte, när jag tog tillvara kärnorna från mitt Sävstaholmträd. Enligt information jag hittade ska det vara särskilt lyckat att ympa på en rot driven från kärnor från moderträdet, så nog ska jag plantera dom ändå. Fast det vete sjutton om jag ids joxa med stratifiering inomhus. Det går precis lika bra att peta ner dom i jorden direkt i en lämplig "barnkammare".

   Att Ville var en lika usel pomolog som jag känns faktiskt betryggande på något vis. Ja, du vet det där med att vara i gott sällskap, haha!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!