måndag 16 september 2013

Kära Mariehamns stad

 
Hej.

Den 20.8 uppstod av en oförklarlig anledning ett totalstopp i avloppsledningen utanför min fastighet. Efter ett samtal till VA-verket infann sig en tekniker, som i sin tur kallade in en spolbil från Ålands Renhållning.

C. en halvtimme senare var stoppet åtgärdat, men därefter ägnade teknikern och spolbilsföraren - på eget initiativ - en massa tid åt att försöka komma underfund med hur avloppsledningarna går, en åtgärd som jag ingalunda beställt.

Idag fick jag en faktura för 1,5 timmes arbete från Ålands Ren­hållning och det är i mitt tycke inte korrekt. Jag är villig att betala för den halvtimme det tog att avlägsna stoppet, även om jag anser att det de facto orsakats av stadens gamla, under­di­mensionerade avloppsdragning länga gamla Godbyvägen. Däremot är jag inte beredd att stå för kostnaden för den överskjutande ti­den.

F.ö. har jag blivit lovad en kopia av ritningen på hur fas­tig­he­tens två skilda avlopp är anslutna till stadens nät. Den har jag inte fått.

Med vänlig hälsning

Nina BacklundSensmoral: reta inte febriga ruckelhäxor.
 

4 kommentarer:

 1. Hos oss är det så, att om stoppet i ledningen ligger innanför anslutningen till nätet, så får man själv betala; ligger det utanför, så betalar kommunen.
  Hoppas det ordnar sig med din räkning!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det är precis samma regelverk här. Men om stoppet, trots att det sitter på fastighetens sida, orsakats av att kommunens huvudavloppsledning är underdimensionerad och inte klarar av volymerna då det relativt regelmässigt infaller belastningstoppar, då är det sannerligen inte fastighetsägaren som ska stå för fiolerna. Den kommunalskatt vi betalar här i stan ska bl.a. användas till ett avloppsnät som är dimensionerat för att klara det nutida trycket från bl.a. en växande småindustri, som de facto inte fanns när huvudledningen lades ner en gång i tiden.

   Att jag går med på att betala för den halvtimme det tog att få loss stoppet är blott och bart god vilja från min sida, för principiellt anser jag inte att det är min sak att bekosta driftsfel som uppkommer på grund av felaktiga (och/eller under­dimen­sionerade), kommunala anläggningar. Men att jag ska betala för den timme som folket ödade på att bekanta sig med avloppsdragningen, det går jag inte under några som helst omständigheter med på.

   Är jag kvinna nog att ta strid med giganter som Folk­pen­sions­anstalten i Finland, då lär de bli varse att jag inte drar mig för en batalj med Mariehamns stad heller.

   Radera
 2. Ska bli spännande att höra om svaret! :D

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, när det nu eventuellt kommer. Ålands Renhållning, som jag strax efteråt mejlade i samma ärende, svarade per omgående (och dessutom mycket vänligt). Men stan har t.v. inte återkommit i saken.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!