söndag 8 december 2013

Det där med ”bäst före”

NÅGON FÖRÄRADE MIG vid denna tidpunkt ifjol (eller var det rentav för två år sedan?) en flaska Glühwein. Den öppnades, ett glas eller två förtärdes, varefter korken skruvades på och flaskan glömdes bort. Tills igår, då kompisen Y hälsade på och det blev tal om glögg.

– Hm... jag tror faktiskt jag har kvar sen ifjol, sa jag, och dök in i ett underskåp. Strax halade jag fram en öppnad flaska glöggbas samt sag­da Glühwein.
– Ha! jag visste väl det, utbrast jag triumfatoriskt, och höll upp den se­nare till allmän beskådan.
– Men den där går väl inte att dricka mera? undrade Y. Den är ju redan öppnad.
– Äh, den har ju varit ordentligt igenkorkad sen dess, svarade jag, och ställde pavan på diskbänken för framtida kontroll.
– Dessutom finns det inget bäst-före-datum på den heller, kon­sta­te­rade jag efter att jag synat buteljen i sömmarna.

Nåväl, på kvällen skruvade jag med visst besvär av korken. Den hade torkat fast riktigt ordentligt och det behövdes några minuter i hett vat­ten plus ett stadigt grepp med dubbelvikt disktrasa för att få upp den. Men upp gick den.

En olfaktorisk undersökning avgjorde att smaklökarna lugnt kunde få ha ett ord med i laget. Så raskt in med ett glas i mikron för värmning, för Glühwein ska ju i likhet med glögg intagas varmt.

Smaken var det inget fel på, varken på mugg 1 eller mugg 2. And I live to tell. Ikväll blir det en mugg till, för det är ju faktiskt andra advent ;o)

7 kommentarer:

 1. Det är tydligt att man kan spara "glögg", den kanske är som andra starkviner - blir bättre med åren!
  När vi flyttade till vår villa i Stockholm med uppvuxen trädgård 1972(!) så var man ju entusiast, så jag gjorde portvin på våra körsbär året efter. Två hela damejeanner, varav 1,5 gick åt - det blev riktigt gott - och så "korkades" den sista igen med en stor vaddtuss. Och glömdes bort naturligtvis!
  Ett antal år efter skulle vi bygga om i undervåningen och ALLA skrubbar rensades ur och där stod den; En halv damejeanne med portvin. Odrickbart trodde vi, men det var det godaste "hemkörda" vi druckit någon gång! Däremot hade det blivit så kraftig fällning i botten så det gick inte att få bort, så damejeannen var bara att kasta!!
  Det var dock första och sista gången jag försökte mig på att göra eget vin, alldeles för jobbigt!
  TREVLIG ADVENT
  Susie

  SvaraRadera
 2. Ja, kasta ska man aldrig göra förrän man smakat!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Ett litet tips för tjuriga korkar. Använd en nötknäckare. Trycker åt ordentligt och greppvänlig. Säger hon med onda händer och armar...

  SvaraRadera
 4. My kind of gal! ;)

  H. från Pipi som dricker glögg inköpt julen 2011, öppnad 2012 och som har förhopppningar om att få slut på´t julen 2013.

  SvaraRadera
 5. har också olika årtal på glöggen men lika sött för det så det blir ganska drygt. Skål

  SvaraRadera
 6. Gammal glögg rostar aldrig eller hur det var...men i alla fall...Cornish Rex är kattrasen...finns Devon Rex också...en mycket trevlig ras och kärvänlig...den ena katten ligger bredvid hos mig vid datorn ibland och myser under lampan...härligt sällskap...och man kan snacka mä´n utan att han käftar emot som visst folk kan göra...det är liksom inga irritéer...typ...den andra kommer som sagt på mornarna och vill mysa...ligger på mitt bröst och spinner...härligt!
  Nu ska jag ner och dricka adventskaffe efter att ha varit ute hela dagen...Trevlig advent på dig!

  Steffe

  SvaraRadera
 7. Haha, kanske ett bättre(och roligare)
  sätt att hålla värmen än att besvära elbolaget. Men jag kan se brevet: "Vi har noterat att ni har en större alkoholförbrukning än hundra liknande hushåll runt omkring...."

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!