lördag 8 mars 2014

En av årets kvinnodagar

JAHA, INTERNATIONELLA KVINNODAGEN igen då. Bra så, att man bestämt att vika en av årets dagar särskilt för oss. Men i mitt tycke är alla dagar, året runt, kvinnodagar. Fast kanske inte i den mest po­sitiva bemärkelsen, eftersom det i allmänhet betyder, att vi glada i hågen får ägna oss åt alla de enahanda, rutinartade sysslor, som fortfarande betraktas som ”kvinnogöra”.

Nåväl, denna speciella dag firar jag inte med något annat än att njuta av att jag redan igår orkade dra dammsugaren runt halva ”Rucklet”, att solen skiner genom mina lortiga, otäta fönster och att jag från en container räddat en rejäl knippe tulpaner undan en för tidig död.

Första tulpanfröjden för i år. Kanhända också den sista, för det står ju inte länge på innan det blommar ute på gården, så man inte behöver frestas att lägga matpengarna på sån här föga näringsrik ögonmat. Fast själen måste förstås få sitt den också, men det var inte helt fel att det var gratis ;o)


Själaglad blev jag förresten för någon dag sedan, när väninnan B och jag premiärbesökte Emmaus här i stan efter deras flytt till ny lokal. Där stod de bara och väntade på mig, ett par träskor som jag så länge hoppats på att skulle dyka upp!

Såna där moderna trädgårdstofflor av plast i all ära, men de har oftast en massa hål på ovansidan. Därmed är de inte världens bästa hoppa-i-skor, när man i snöblask ska rusa ut och hämta tidningen. Nä, tacka veta jag såna här gamla, hederliga träskor!

När jag var i ungefär den ålder som Lilla A är nu, det vill säga sexton-sjutton år, då var det modernt att sjava omkring i träskor året runt. Barfota på sommaren, och på vintern, oavsett snödjup, med rejäla raggsockor på föt­terna. Man var tammefan inte särskilt slug på den tiden, då när man var tonåring. ”Inte då heller”, finns det väl såna som skulle vilja tillägga :o)4 kommentarer:

 1. Här använder jag numera oftast sådana där mjuka plasttofflor, s.k. Foppatofflor, i trädgården. Men dom har, som du säger, en massa hål, vilket gör att fötterna blir rejält smutsiga efter ett rejält trädgårdsarbete. men vanliga trätofflor känns, med stigande ålder, lite vingliga...
  Här har det varit strålande väder idag, första ute-fikan på altanen utan jacka!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också haft såna där foppor och de första två paren var heltäckande, utan hål. Men efter fem års intensiv användning gav de upp ifjol och det gick inte att uppbringa några likadana. De nya, håliga, har jag varit galen på ändra från början, så även om jag håller med dig om att träskor är vingligare, så föredrar jag ändå dem framom att jämt och ständigt vara blöt och smutsig om fossingarna.

   Radera
 2. Vår, sommar och höst är det träskor som gäller. Alltså egentligen överdel i skinn med underdel i plast, för att det ska bli lite mjukare för fötterna. Jag har 3 (!) par, ett som står - året runt - på altanen precis utanför dörren under tak. Men ibland om det blåst så är dom faktiskt översnöade! Ett par som står i hallen och så ett par som står innanför dörren vid lilla altanen.
  När det gäller kvinnodagen så anser ju jag att det ska det vara ALLA DAGAR året om så när som på en enda dag; Min gubbens födelsedag! *fniss*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är som jag, hör jag! Fast jag har bara behövt hålla mig med två par, ett i hallen på övre våningen och det andra innanför förrådsdörren på bottenplan (den väg jag tar för att t.ex. hämta posten).

   Vad kvinnodagen beträffar, så tycker jag i grund och botten att det är sorgligt att jämlikheten inte blivit större än den är och att det fortfarande - åtminstone globalt sett - ska behövas en särskild dag. Fast även om vi här i Norden är långt hunna, är inte ens vi där vi borde vara.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!