måndag 21 juli 2014

Nu ska man inte klaga


SOLEN GASSAR FRÅN en illblå himmel. De enda molnen är i princip kondensstrecken efter förbipasserande passagerarplan på väg mot ... Moskva, kanske? Nu jädrar i min lilla låda är sommaren över oss på allvar! Termometern skvalpar runt 25-26° i skuggan och det är sol­brillor och parasoll som gäller.

Men min blommande hoya – porslinsblomman – gråter. Det är tårar av sötaste nektar som likt kristalldroppar rinner ur varje enskild blomma. Jag smakade, vet ni vad! Det är gott.


I Glaspalatset är det hett. Vädringsluckor och dörr står på vid gavel, men det räcker inte. Mellan varven är jag tvungen att gå in och spola golvet med vatten för att försöka få ner temperaturen, för läget "ugns­bakade gröna tomater på rot" är hotande nära.

Och den lilla krukodlade busktomaten, under tidig vår räddad undan ett slut i en sopcontainer, ger frukt först av alla! Jag får inte glömma att spara frön från den här lilla kämpen.


De stora tomatplantorna, både av körsbärs- och biffmodell, är trots väderleken inte mer än i kartstadiet. Igår tog jag fram sekatören och glesade ur dem rejält. Alla onödiga blad upp till första blomställningen, förutom sidoskotten i bladvecken på körsbärstomaterna, fick stryka på foten.

Någonstans har jag läst att det här är ett bra sätt att gynna frukt­sätt­ningen och -tillväxten, men det kan lika väl gå åt fanders. Remains to be seen.


På onsdag stundar bloggbekantbesök här i ”Rucklet”. Det är L med vidhängande ”cykelslang” som tar färjan över från konungariket för ett par dagars semestrande på fagra sommaråland. Kul!

Av en händelse svängde herr W förbi sent igår kväll och slängde på mig några pinfärska sikar. Så på onsdag plockar jag fram röklådan, för sverigebesöket måste ju få smaka på riktig skärgårdsmat ;o)

2 kommentarer:

 1. Ja, varmt har vi också; dryga 30 grader i mer en en vecka - puh!
  Som tur är, så är även havet uppvärmt, så det blir många och täta bad!
  Våra tomatplantor (utomhus) är enorma och tomaterna börjar så smått att mogna, det blir massor i år!
  Men lite svalare och lite mer regn - om jag får önska...
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Här äter vi för fullt av mina små "Brown berries", men tänk om någon ville slänga in ett par sikar över min grind. Det skulle liksom förgylla tomaterna! Och något regn ser det inte ut att bli. Här kretsar brandbevakningsplanen över huset ett par gånger om dagen under sina vändor över tallskogen. Hoppas att alla håller koll på sina engångsgrillar och annat brandfarligt.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!