fredag 29 augusti 2014

Om hurusom sommaren 2014 lider mot sitt slut

I FÖRRGÅR TRÄFFADE jag min doktor och hade därför igår morse det oerhörda nöjet att besöka sjukhuslaboratoriet igen för att ta en hel radda prover, däribland en del som krävde att jag skulle vara fas­tan­de. Eftersom jag sovit som en kratta och ovanpå det därmed inte fick mitt morgonkaffe fick jag resten av dagen dras med en liten, men väl­digt påfrestande huvudvärk. Sånt är blä.

Trots det fick jag iväg bilen till verkstad för att få en s.k. under­vis­nings­broms installerad (för att helt självpåtaget ägna mig åt mängdträning med Lilla A, som annars lär sig bilkörning och regler i riktig trafikskola), garnköp avklarat, mat handlad, bilen tankad, räkningar betalade on-line, komposthinken tömd, jätteruggen med överblommad oregano nedklippt och ett drygt halvkilo rabarber skördad.

Inte mycket att hänga i julgranen, men på kvällen kändes det som jag uträttat storverk.


Så känns det faktiskt också när jag nu kan begapa min allra första frösådda dahlia i blom, även om den bidde citrongul som bara den och alls inte är en färg som jag egentligen vill ha. Men denna, som växer i kruka, blommar! Det gör däremot inte övriga plantor, de som står i en rabatt. Borde jag gräva upp dem, sätta dem i krukor och flytta in dem i Glaspalatset kanske ..? Något dahliaproffs som kan ge mig råd??


I Glaspalatset har det f.ö. inte varit en direkt lyckad odlingssäsong. Jag var snål i våras och köpte vad som kallades för ”naturgödslad plan­te­ringsjord” till ett facilt pris utanför en livsmedelsbutik. Bah! Mycket till planteringsjord var det inte, mest torv skulle jag tro, och varken to­ma­ter eller gurka har vuxit som de borde.

Men en bamsig frögurka av non-hybriden 'Wautoma' blir det åt­min­sto­ne. Och en annan non-hybrid, 'Nigel’s Outdoor Chili', ger en acceptabel skörd.


En besvikelse är också zinnian jag sått och som enligt fröpåsen skulle vara läckert limegrön. Ha, inte mycket! Pissigt blekgul är nog en färg­an­givelse närmare sanningen :o(


Idag är det ömsom ösregn, ömsom uppsprickande molntäcke. Man hin­ner väl knappt ut på gården innan det häller ner igen? Så jag hålls nog inomhus idag, kokar rabarbersylt, stickar några varv och be­grun­dar det faktum att det idag gått en hel arbetsvecka till utan någon res­pons från någon av nu fem adressater inom land­skaps­för­valt­ningen.

3 kommentarer:

 1. Visst är det jobbigt när man ska ta prover och måste vara fastande! men mest jobbigt tycker jag att det är, att man ska göra det så tidigt på morgonen. "Vår" läkargrupp har provtagning kl 07.30-08.15. Vid den tiden sover jag normalt som bäst...
  Hoppas att dina prover resulterar i något positivt, i alla fall!

  Alla trädgårdsmästare brukar ju framhålla, att jorden är så viktig, men vi har satt tomater i vanlig planteringsjord och fått MASSOR med tomater! Fast maken, som sköter våra krukor, gödselvattnar förstås hela tiden...

  Lite disigt här idag, men varmt! Vi vill gärna ha regn!
  Ha en trevlig helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Tredje försöket fuden ngerar det inte nu ger jag upp. (för. ok så ser det ut, jag förflyttas utan förvarning hit och dit på sidan... Vde (nu skriver jag där jag hamnade igen) jad jag ville säga är att din julgran blir så mkt mer klädd på en dag än min på en hel vecka. Och

  SvaraRadera
 3. Hej igen. Är inget troll har bara problem som det verkar med min dator. Inser att detta fenomen ofta händer på din sida, detta att jag slungas iväg rätt som det är.
  Hoppas du har det så gott du kan och var rädd om dig och dotter

  hälsningar m-matten

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!