onsdag 20 augusti 2014

Ruckelhäxan utvidgar

FÖR EN VECKA sedan tog kompisen P och jag en kvällspromenad. På hemvägen passerade vi ett begagnat plastsjok som låg och skräpade i en dikesren.

– Men du, är inte det där sån där UV-beständig byggplast ..? undrade jag.
– Jomenvisst är det det! instämde P.
Varpå jag resolut röck åt mig den smutsiga plastbiten, vek ihop den och bar den med mig hem.

Dagen därpå tog jag bort den trasiga fiberduken från en av mina ra­mar, som fungerat som lock på vårens pallkragsodlingar, och stansade dit den nu tvättade plasten istället. Perfekt!

Asiatisk kålblandning, friseesallat, romersk sallat och vintersallat är nu sått i en av lådorna. Bara fiberduk skulle inte räcka nu när nätterna börjar bli rätt svala, så den där biten plast dök upp som på beställning och ombesörjer en mera konkret växthuseffekt. Och gratis är som be­kant oerhört gott ;o)

Allt utom vintersallaten har grott. Men hur mycket det hinner växa vete sjutton, eftersom jag de facto kom mig för att så lite väl sent på som­maren.


I sommar har jag haft två hortensior, en hyfsat stor och en ganska liten, i krukor i trappan upp till ”Rucklets” terrass. Men där kan de ju inte bli över vintern och i någon befintlig rabatt finns det helt enkelt inte plats att gräva ner dem. Så igår var det bara att sätta igång att gräva upp en ny odlingsyta intill Glaspalatset.

Men hu, så tungt det är den här gången ... Antagligen är det viktraset som gör att jag är helt kraftlös i kroppen. Numera finns det inte en till­stymmelse till fettdepå som systemet kan omvandla till energi för att försörja den arbetande muskelapparaten. Tur i oturen då, att det reg­nat så onödigt lite i sommar, för snustorr sandjord är lättgrävd.


Och torrt är det i marken. Torrt så att det dammar när man lyfter på en uppgrävd bit grässvål. Att det regnat både i förrgår och igår märks överhuvudtaget inte :o(

4 kommentarer:

 1. Det måste kännas oerhört tillfredsställande, att hitta saker och kunna tänka ut, vad de kan användas till! En lovvärd och imponerande egenskap! Blev ju dessutom jättesnyggt!

  Ja, det är tungt att gräva. Efter min sommarförkylnlng, som inte har gett med sig än, märker jag hur lite jag orkar...
  Har inte gått någon promenad på 4 veckor nu; får försöka samla krafter och sätta igång!
  Din nya rabatt ser väldigt fin och jämn ut!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erkännas bör att P:s sambo klädde deras likadana ramar med just sådan här byggplast för något år sedan. Själv valde jag fiberduk, eftersom jag ville få till vattengenomsläpplighet. Men så här på höstkanten är det långt mycket bättre med plasten.

   Rabatten blir nog bra vad det lider, bara det som ska växa där faktiskt tar sig för att göra det. Vi får väl se nästa vår/sommar hur det ser ut då ...

   Radera
 2. Det är lika torrt här fast det regnar då och då både dagar och nätter. Kulingvindarna blåser väl bort de droppar som kommer. Jag har också en hortensia i kruka som jag inte riktigt vet var jag ska placera. Kan bero på att jag inte är så där riktigt förtjust i den rosa varianten ,hade föredragit vit eller blå.
  Kram /Kerstin
  PS Fröna börjar mogna på den svarta vädden. Om du mailar din adress så kan det komma en laddning så småningom.DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag fel när det gäller hortensior eller stämmer det som jag tycker jag läst/hört någonstans, att de ändrar färg på blommorna efter den jordmån de växer i? Måste googla på det, nu genast!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!