torsdag 23 oktober 2014

”Slutklämmen” på årets äppelsäsong

RESERVDELEN TILL FRUKTPRESSEN kom hem igår, så kvällen var vikt för pressning av äppelmust. Den här gången fungerade allt klanderfritt och fram­åt ettiden på natten skruvade jag korken på den sista flaskan. Mer­par­ten är råmust, som åker i frysen i PET-flaskor, men jag pastöriserade också c. 5 liter, bara för att inför framtida pressningar undersöka vilken hållbarhet man då får.

Kulören ändrar dock. Det pastöriserade till vänster, råmusten till höger.


Ungefär åtta deciliter råmust satte jag undan för att testa reducering till si­rap. Här står kastrullen och bubblar glatt på spisen:


Ungefär en och en halv timme senare hade mängden reducerat ner till cirka en deciliter en trögflytande sörja, syrlig och med en distinkt smak av äpple och lite kanel, för jag lät en stång koka med ungefär halva tiden. Med facit i hand hade det räckt med mycket mindre reducering, för nu är konsistensen inte flytande utan mer som gelé – men helt utan några som helst tillsatser.


Mitt i sirapskoket vittjade jag postlådan. Som tur var inga räkningar idag, men ett stort, brunt paket från en annan öbo, Kerstin på Öland. Eh? tänkte jag, något brydd. Käraste Kerstin hade i och för sig tidigare under hösten lovat mig frön från praktvädd och blåparasoll, men en förpackning av den här dimensionen ..?

Och si, i paketet låg – förutom fröna – både garn och broderi, som Kerstin påstår att hon inte har glädje av själv. Vilken hjärtevärmande överraskning! Så jag kan inte annat än niga och tacka, både för nästa sommars bloms­ter­fäg­ring och den stundande vinterns hantverksfröjd? TACK!


Dagens verkliga slutkläm blir en bild på min ostmacka, för nog är det sen ändå en yn­nest att i slutet på oktober ännu kunna skiva upp egenodlad spets­paprika på smörgåsen!

7 kommentarer:

 1. Så härligt att ha en massa äppelmust att njuta av i vinter! Den ser riktigt läcker ut, färgen är ju underbar!
  Och egen paprika så här års, det är inte dåligt!
  Och så kul med ett oväntat paket!
  Höstkram, Monica

  SvaraRadera
 2. Härligt mycket saft du fått , jag har skaffat en centrifug som pressar med både frukt å grönsaker.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån ägde jag också en gång för sisådär tio år sedan (köpt beg. på Emmaus), men jag tyckte volymen den klarade av per gång var för liten och så var det en massa jox med rengöring och så. Fast de har säkert blivit bättre med åren, de där centrifugerna :-)

   Radera
 3. Nu har jag klarat av mitt planerade äppelremstest. Jag gjorde det i bär/svamp-torken! Fantastiskt bra resultat!! Jag gjorde bara en liten sats av äppelmos, men också en av ( egen med skal ) plommonsylt. Snabbt och lätt. Väldigt snabbt!
  Angående det där med fett, så finns det ju numera belägg för att LCHF-diet är bra för diabetiker. Mycket fett behöver inte vara av ondo, men jag tycker att du ska propsa på en impedansvägning. Då får du svart på vitt hur mycket fett/vatten/muskelmassa du har. Viktigt inte minst för att kunna följa utvecklingen. Om du börjar dricka en massa vatten så ökar du ju också i vikt, men det gör ingen nytta utan förstör bara vätskebalansen i kroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, jag har börjat fundera på om jag ändå ska låta bli att kränga iväg min egen torkapparat, just bara för den här produktionens skull. Det blir gott, det är nyttigt, det blir billigt och går att variera precis hur man vill! :-)

   Visserligen lär LCHF-kost vara prima för diabetiker, men det jag tycker känns verkligt märkligt är att man av en dietist blir rekommenderad en viktökning på 1 kg/vecka genom att trycka i sig onormala mängder rent fett i kombination med mängder av kolhydrater! Och du, en sån där impedansvägning vete fan om de klarar av att åstadkomma här :-/ Ärligt talat, så tänker jag som sagt fortsätta äta som/vad jag alltid gjort, bara mer av samma sak. Det blir nog det bästa för min fysionomi, för min starka övertygelse är att det aldrig är bra med för tvära kast i ens kosthållning om man initialt egentligen mår bra av den man redan har.

   Radera
 4. Hallå, min kommentar försvann i går. Jag ville bara säga att det är så härligt med ett något lättat samvete över ogjorda arbeten. Men snart är det påsk igen och jag tycker mig höra ett svagt pipande från skåpet där jag har stängt in påskduken med halvfärdiga kycklingar på. Tja, vem vet...kanske den blir klar.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!