onsdag 1 april 2015

”Dr Backlund does it again!”

DAGEN EFTER BRÖLLOPET jag bevistade på Kimitoön den 31.1 insjuknade jag med vad som först kändes som en vanlig förkylning, men som aldrig ville "bryta ut". Istället började slemhinnorna i övre luftvägarna och bihålorna producera enorma mängder sekret. Tiden gick utan att "förkylningen" gav med sig och X antal hushållspappersrullar och en dryg månad senare be­stäm­de jag mig för att det var dags att låta en läkare titta på det hela och mejlade min egenläkare. "Skulle Chlamydia pneumoniae eller någon annan, bakteriell 'skit' kunna ligga bakom det hela ..?" frågade jag. [Chlamydia pneumoniae-infektion är detsamma som TWAR.]

Tantens besvär klassades förstås inte såsom tarvande akutvård, så inte förr­än ytterligare tre veckor senare fick jag läkartid den 25.3. Vid besöket hade jag fortfarande samma "förkylning" – då inne på åttonde veckan. Dagen ef­ter läkarbesöket togs en radda laboratorieprover. Idag fick jag svaren. Mycket riktigt! Min egen diagnosticering var än en gång en fullträff; jag har antikroppar för Chlamydia pneumoniae. Men inte nog med det! Jag också antikroppar för Mycoplasma pneumoniae, så två flugor i en smäll med andra ord.

Bingo, alltså ... Jag har/har haft TWAR + har/har haft en myko­plas­ma­in­fek­tion. Men så fiiiint ... Inte fan undra på att min stressintolerans och det som envist rubricerats som utmattning aldrig ger med sig, för med en sannolikt kronisk bakterieinfektion i kroppen går ju immunförsvaret på högvarv hela tiden och det är minst sagt påfrestande för både det ena och det andra. I sammanhanget är icke att förglömma den obehandlade borreliosen jag slä­pade på åren 2005-2012, med stor sannolikhet parallellt med någon av – eller båda – dessa andra bakterieinfektioner.

Börjar ni fatta varför jag tjurskalligt vägrat gå med på den för medelålders kvinns enkla diagnosutvägen Utmattningsdepression och därmed samman­häng­ande lyckopillerbehandling ..? Såvitt jag vet hjälper varken Prozac, Cip­ralex eller något annat tjohej i den vägen mot infektioner förorsakade av bakterier.

5 kommentarer:

 1. Men OJ, säger jag! Vilket elände. Vad händer nu då, finns det medicin mot de där elakingarna? Hur kom det sig att du misstänkte TWAR?

  SvaraRadera
 2. Jadu, vad ska jag säga om det här då? Jag tror inte på reinkarnation, men OM jag levt ett tidigare liv var jag förmodligen storinkvisitor under den allra hetsigaste häxjakten eller något i den stilen, för jag tycker vid det här laget att jag börjat få min skäppa full så det räcker :-/

  Anledningen till att amatörmedicinare Backlund började ana TWAR-uvar i mossen är den regelbundenhet med vilket den här typen av "förkylning" återkommit vartenda år i >10 år. Plus att "förkylningen" tenderat att bli mer och mer segdragen hela tiden med en långdragen, allmän sjukdomskänsla, avsaknad av riktig feber och så ffa den oerhörda slemproduktionen i övre luftvägarna och näsan.

  Under åren som gått har den här "förkylningen" oftast sammanfallit med månadsskiftet augusti-september, så under flera år har jag funderat på om det varit en mögelsporallergi som varit orsaken eftersom det ju inte precis är någon ordinarie förkylningstid på året. Men nu när det bröt ut i månadsskiftet januari-februari, årets torraste månader, började jag tänka till på allvar.

  Sen ledde den ena tankelänken till den andra tills jag stod där med en rätt dragtålig TWAR-kätting. Dessvärre är prognosen ganska risig. Låt mig citera docent Göran Falck på internetmedicin.se: "Behandling av kvardröjande C. pneumoniae-infektion (> 1 års duration) är sällan framgångsrik. Trots långa behandlingsperioder om cirka 6 veckor är recidiv efter 2-6 månader vanligt."

  Känns ju inte direkt muntert. Det börjar bli aningen många kroniska krämpor jag får dras med pga att läkarvetenskapens representanter lite lättvindigt sorterat in mig i facket "medelålders, utmattningsdeprimerat fruntimmer". Och nu skulle det ju gälla att få fatt på en medicinman som tar det här med TWAR på allvar. Kanske jag borde bli polare med Gunde och Marie Svan ..? För det är väl det som krävs, att man är kändis eller elitidrottare, för att man ska ha hopp om att få ett seriöst bemötande inom vården.

  SvaraRadera
 3. Hoppas verkligen att allt ordnar sig och du börjar må bättre så du kan njuta av våren som är i antågande. Du har varit sjuk länge nog nu. Önskar Dig en fin påsk.

  SvaraRadera
 4. Tack, detsamma!

  Just idag lovar det inte gott inför påsken. Efter att de senaste två veckorna ha känt att det börjar vara på bättringsvägen har måendet gjort en riktig störtdykning igen. Jag rosslar som en lungsjuk alkis och fryser som en skabbig hund - utan att ha feber. Mycket märkligt. Igen.

  SvaraRadera
 5. Tur för dig att du är en tjurig kärring, Hoppas att det rättar till sig. Ha en bra Påsk i alla fall.Krya på dig Kram

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!