lördag 12 september 2015

Expansion

IBLAND HAR MAN flyt på begagnatmarknaden! Så här på femte året med Glaspalatset hade jag börjat tycka att lite mer växthusodlingsutrymme inte skulle slå hål i sidan. Och si, som på beställning dök det upp ett litet Juliana på 4,8 kvm, så jag klippte till.

Det fina med att köpa beg. växthus ”på rot” (och med kanalplast, inte glas) är att man slipper montera ner och montera upp igen. Det gick hur ge­schwint som helst att ta hem det på släpvagn. Här har det nyss landat vid ”Rucklet”:


Tre dagar senare var det urgrävt där det skulle placeras och en sockel av impregnerat 50 x 200 byggd och på plats. Sen var det bara att lyfta dit hela härligheten och skruva fast.


Invändigt blir det inte plattlagt som i Glaspalatset. I det här ska jag odla på öppen jord och har bara byggt en låda i mitten, där det ligger plattor i bot­ten. Jorden kommer alltså att nå ända upp till lådkanten.


Här ska äntligen kunna odlas vindruvor inomhus, vilket förhoppningsvis ska resultera i fina druvor om några år. De jag har på friland ger i och för sig rätt god skörd så här på fjärde året, men bristen på sol och värme innebär att de varken blir särskilt stora eller smakar särskilt sött och gott. Ur led har denna sommar varit! Här är ett verkligt bevis för den saken, att mitt Sävstaholm äppelträd går i blom igen i mitten av september!
3 kommentarer:

 1. Oj, ett växthus till! Det lät ju enkelt att få det på plats, men jag förmodar att det var mycket arbete, trots allt...
  Är det ditt hus man ser bakom med balkongen på andra våningen? Ser jättemysigt ut!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Nåjo, lite grävningsjobb och lite såga och lite skruva (med assistans) tarvades det förstås. Dessutom är jag inte klar med jordförbättringen inne i huset ännu + att det måste snyggas till runtom.

  Det är ett av grannhusen som syns på bilden. Mitt hus är grått med vinröda knutar, som jag gjorde ett bildsvep om 2012: http://stjarnkraft.blogspot.fi/2012/06/arets-upplaga-av-chateau-rucklet.html

  SvaraRadera
 3. Fint! Jag har också två växthus, ett lite mindre med isolerplast och ett något större med glas. Det lilla är "barnkammaren" där jag kan börja så tidigt på våren med frostvakt påslagen. Det funkar jättebra!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!