måndag 31 augusti 2015

Ruckelhäxan rabatterar

OJ, SÅ LÄNGE sedan jag skrev något på bloggen! Hela sommaren har gått och här har inte hamnat en rad eller bild på hela tiden. Det är hög tid att dokumentera lite för framtiden.

Den riktigt stora nyheten är robotgräsklipparen, döpt till Kasper, som efter flera års övervägande och förfasande över priserna äntligen gick att upp­bringa av en kostnadsmässigt hanterbar modell. Nu kan jag kanske bli kvar i ”Rucklet” något längre än jag hade kunnat om jag tvingats fortsätta med konventionell klippning!På gården har jag inte gjort något direkt omvälvande – ännu. Men eftersom jag sedan försommaren drivit upp både det ena och det andra från frö och sticklingar har behovet av en ny rabatt varit stort. Det tog emot att börja gräva, det gör det numera, men jag började med att rita upp formen med sprejfärg:Sen var det bara att greppa spaden och sätta igång. För en gångs skull tillät jag mig faktiskt att ta det i etapper och så här såg det ut efter Dag 1:Andra dagen hade jag svårare att lägga band på mig. Jag grävde färdigt, skakade igenom alla lösgjorda bitar grässvål och klippte sedan ner det som blev kvar med gräsklipparen. På så sätt gick inget till spillo. Den sand­blan­dade jorden tillbaka där den kom ifrån och klippet i trädgårdskomposten.Idag ska det jordförbättras och sen kommer vi till det roliga: planterandet. Vi får väl se vad som hamnar där i slutändan, men jag har en massa som borde i jord, däribland:

- buddleja
- fläckflockel
- fackelblomster
- fjärilsviol
- trädgårdsriddarsporre
- mängder av temynta

Och i den befintliga delen måste det städas upp. Just nu växer det julrosor och hostor om vartannat. Så kan vi inte ha det! :-)

4 kommentarer:

 1. Hej Nina! Kul att höra från dig, det var verkligen länge sedan!
  Wow, du har en automat-gräsklippare! Vi har visserligen en batteridriven elektrisk, men man får köra den själv...
  Måste man inte gräva ner en slinga i utkanten på gräsmattorna, så att den vet var den ska gå?
  Nya rabatten ser ut att ha fin form! Jag tycker att det är svårt att våga gräva mitt ute i gräset, så mina rabatter är alltid längs med något...
  Välkommen tillbaka, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja usch, inte trodde jag att det skulle gå så här illa med bloggandet bara för att jag gick med på Facebook :-/

   Numera behöver man inte gräva ner någon avgränsningskabel. Den märlas fast mot gräsytan och växer med tiden in i denna. Med den lösningen blir det fortfarande ganska enkelt att ta upp den om man måste addera några meter för att t.ex. kringgärda en nyplantering, så som jag fick lov att göra idag runt min nya rabatt. Då skarvar man helt enkelt kabeln och märlar fast den på nytt :-)

   Tänk vad vi är olika, vi mänskor! Jag igen gräver nästan alltid mitt i planeten, sällan längs med utkanterna.

   Radera
 2. Kul med Kasper. Jag har bekanta som har en självgående dammsugare och de pratar om honom som om han vore en familjemedlem. Fint med ny rabatt Var försiktig med temyntan bara. De tar gärna för sig.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite lustigt det här med hushållsrobotar, för de allra flesta jag "känner" har faktiskt mansnamn. Vore något för genusforskarna att ta sig an! ;-)

   Tack för varningen om temyntan. Eftersom gården redan är full av "nomader" är det väl inte så fiffigt att plantera in ännu en. Men som jag nu förälskat mig i dessa myntor så ... Smällar man får ta, när det växer FÖR bra sedan :-D

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!