torsdag 25 juni 2015

Några bilder till minnesbanken

TRÄDGÅRDEN ÄR I ständig förändring, inte bara för att saker växer till sig – som min "lilla" skogslind till vänster i bild, som nu måste vara närmare fyra meter hög – utan även för att jag gräver upp och flyttar på saker.

Odlingsbäddarna jag haft i princip ända sedan köpet av "Rucklet" 2005 är avlägsnade i år och jordgubbar får det räcka med att odla i pallkragar.
I rabatten där den resliga, blå strandirisen växer har det funnits både revsuga och mängder av randgräset 'Picta'. Fr.o.m. i år är dessa ett minne blott, som kanske kommer att finnas på ett helt annat ställe vad det lider.


Den här tiden på året känns det som jag aldrig vill vara inomhus; det finns hela tiden massor att göra bland blommor och blad. Så, nej, jag har t.ex. INTE tvättat ett enda fönster tills vidare denna vår eller sommar. Däremot har jag stått andlös framför min rosenbuske 'Frühlingsduft' och överväldigats av hur mycket den tänker blomma i år. Den gillar helt klart att gårdens två jättegranar fått kasta in veven.


T.v. är den här rosen, näst efter tornedalsrosen, den första att blomma i min trädgård. Att den doftar helt ljuuvligt gör inte saken sämre!


En annan blomma jag gillar är den som mina två Spiraea bumalda, en gång i tiden bärgade från en sophög, visar upp. Många spireor är ju vitblommande, så de här rara, rosa korgarna faller mig på läppen.


Och slutligen bildbeviset för att det lönar sig att fröså och ha tålamod: rosenkragen jag drev upp plantor av ifjol våras blommar nu. Helt i god ordning gör de inte det under första året, så glädjen är desto större när år två ger utdelning! Höga, djupt blåröda och med dekorativt bladverk pryder de sin plats i rabatten vid infarten, som annars domineras av växter som blommar i vitt, rosa och blått.

2 kommentarer:

  1. Har inte på länge varit in på datorn. Du har det så fint. Här har det mest regnat i sommar å blåst väldigt kallt. Hoppas att du har det bra där i söder. Aina

    SvaraRadera
  2. Jag såg plötsligt härom dagen att mitt bergskörsbär nådde upp till taknocken på garaget. Tyckte inte att det var länge sedan vi körde hem det i bakluckan på bilen. Frühlingsduft är en av mina favoritrosor. Så läcker!
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!