torsdag 9 juni 2016

Om att försöka föröka

TILL STUDENTEXAMEN FICK dotra som sig bör en hel massa oerhört vackra, långskaftade rosor av de tillströmmande gratulanterna. Dagen efter, den 5:e juni, undrade hon om det inte skulle gå att rota några av dem för att spara dem i levande form istället för att torka dem så som många gör. ”Värt ett försök!” svarade jag, och skred till verket.

Knips, knips i lämpliga bitar:


Både rot- och toppändor på bitarna doppade jag i honung och stack i en kruka finkornig sand bottnad med några centimeter ekoplantjord, men inte så långt att de når ner till jorden. Som ”växthus” funkar en utrangerad Soda Stream-flaska jag kapade bort botten på. Hela härligheten sänks i vatten upp till krukkanten och får stå och dra tills ytan på sanden visar att den blivit våt.


Idag, fyra dagar senare, är det helt klart att det är tillväxt på gång. Samma bevattningssätt upprepas med fyra-fem dagars mellanrum tills man ser att det verkligen har börjat växa.Tänk, så häftigt om rotningen lyckas och Stora A någon gång i framtiden kan fröjdas åt rosor på rot sprungna ur blomsterhyllningen vid hennes examen! Visst är tanken lite svindlande? :-)

2 kommentarer:

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!