onsdag 29 december 2010

Tänt var’e här!

ELLER, NJA, INTE brinner det riktigt ännu, men förberedelserna är i full gång inför upplysningen av årets nyårsafton.

Det blev sent igår och tidig väckning idag, eftersom lilla A skulle på EEG-kontroll och helst skulle vara trött. Den enda som var trött i­mor­se var jag. Jättetrött. Och min dagliga skrivarrutin, med kaf­fe­pimp­lan­de och för­fat­tan­de på förmiddagen, fick sig i och med det här en smocka. Så idag blir det ing­et nytt kapitel av ”60+ och singel!” här på bloggen, utan jag bestäm­de mig för att göra något helt annat. Detta ”nå­got annat” blev till­verkning av egna marschaller!


Under det gångna året har jag tagit tillvara alla ljusrester; allt från bottensatserna av förra nyårsfirandets marschaller, via smulor av då­ligt brunna värmeljus, till stumpar av kron- och blockljus. Min bra att ha-mentalitet har också resulterat i att jag samlat på mig en trave konservburkar av samma sort som jag gjorde ljuslyktor av ifjol. Idag fingo de tu bliva ett.
Av en massa ”skräp” plus några M6-muttrar och en meter utom­hus­ve­ke bidde det således sju nya marschaller. Priset per styck blir kanske inte lägre än om jag gått till affären och handlat nya, men sånt som annars skulle ha slängts kom till användning och jag hade roligt un­der tiden. Good enough for me! :oD Och imorgon är jag säkert mer taggad att sätta tänderna i tant Solveig igen. Häpp!

6 kommentarer:

 1. Trevligt med egnatillverkade ljus,jag har också en hög att smälta om av alla mina ljus som jag eldar.Måste bara köpa vekgarn när jag är till staaan nån gång.Det där att komma ihåg när man är ner dit.Dom blir fina dina marchaller.Hoppas det blir mindre kallt.Bara att elda på.kram

  SvaraRadera
 2. Sånt gillar jag! En kompis till mig kallar det för att vara "tavarlig"!
  (ta vara på-lig!)! Bra ord tycker jag! Och bra att vara!
  Hoppas, att det blir ett nytt kapitel i morgon! Vet du hur det ska sluta?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Stickmamman:
  I grund och botten skulle jag tro att det hade funkat lika bra med att fläta ihop vanligt bomullsgarn till en hård fläta. Men nu råkade jag komma ihåg att köpa färdig veke, så då fick det bli så. En annan gång ska jag testa det andra sättet :o) Har DU bomullsgarn hemma kan du väl alltid testa?

  Monica:
  Himla braigt ord! Snor jag rakt av ;o)

  Jodå, jag vet precis hur boken ska sluta. Men de här sista, avslutande kapitlen tar mer energi och tid att få till än de övriga. Bl.a. i och med att det blir en hel del dialog, och att jag vill att den ska "låta" så naturlig som möjligt. Men misströsta icke! Flyter det på finns det mera att läsa till kvällen imorgon :o)

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har massor med stumpar i förrådet, brukar göra ljus men har inte hunnit med det iår.
  Jag har flätat egna vekar flera gånger, det funkar bra.
  Marchaller har jag aldrig gjort. kanske skulle göra det. Bra ide.
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
 5. Klart du ska göra marschaller! Det går i en handvändning jämfört med riktig stöpning, och några tomma burkar har du säkert i något hörn plus att C garanterat kan bistå med muttrar :o)

  Använde du s.k. fiskargarn för att fläta vekar eller tog du helt vanligt bomullsgarn? Kan vara bra att veta för framtida behov!

  SvaraRadera
 6. Så bra att ta tillvara saker så där. I mitt hem skulle det nog inte bli mycket till marschaller för vi är väldigt sparsamma med att ha tända ljus. Vi eldar i kaminen i stället.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!