måndag 29 augusti 2011

Roman: ”60+ och singel!”
- nu helt färdig!

Här har jag publicerat ka­pitel för ka­pitel av min un­der­håll­nings­roman i samma takt som jag för­fattat dem. Boken är nu klar. Initialt fanns den tillgänglig i sin helhet, men nu har allvaret börjat i och med att manuset skickats ut till förlag. Här nedan har du dock fortfarande möjlighet att provsmaka de första 12 av totalt 49 kapitel.

Edit 14.04.2012:
Sedan 13.04.2012 finns boken tillgänglig att köpa som e-bok via Smashwords. Där kan du också, helt gratis, smakprovsläsa c. 15 % av innehållet.


Kommentera gärna, men håll också i minnet att detta t.v. är ett helt oredigerat råmanus!

Annat jag skrivit hittar du på min egen boksajt ett nytt kapitel. Klicka HÄR, så öppnas länken i ett nytt fönster.

***

Släng er i väggen alla ni thirty something och Bridget Jonesar, för nu kommer pensionärerna! I den här dråpliga historien om Sol­veig, 60+ och singel, får vi följa med längs en halsbrytande hän­del­se­kedja när hon handlöst kastar sig ut i livet och börjar nät­dej­ta.

Någon sa:
”Gillar man Arto Paasilinnas böcker gillar man den här också!”

En annan formulerade sig så här:
”Nu har jag STRÄCKLÄST Sol­veig – och jag är imponerad; den är verkligen bra! Om inte den antas för publicering, så är jag Mao Ze-tung!
   Texten driver en framåt hela tiden, är levande, färgstark och rolig. Nu har ju både Paasilinna och Ojaharju kastat in hand­duken, så fältet är fritt – varsågod!”


Sakta men säkert börjar jag faktiskt tro på att jag fått till en riktigt underhållande historia.

Så här säger Salomonsson Agency och Nordin Agency tycker så här; två litterära agenter i Sverige som torde ha en viss erfarenhet av manusbedömning.

47 kommentarer:

 1. Wov, så kul. Då ska jag läsa.
  Men inte i natt.
  Skall sova sju kvart i timmen nu
  Natti

  SvaraRadera
 2. Hej igen! Nu har jag läst in mig på de nio nya inlägg du gjort sedan jag tittade sist! Vilken underbar botanisk trädgård men usch, så jobbigt med de branta backarna! Härligt vackra blommor i alla färger och det verkade väldigt välskött!
  Gladast blev jag i alla fall, för att du fortsatt på din roliga och spännande bok! Ska med största nöja fortsätta att läsa!
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Skriv så pennan glöder,ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Om man som Jaana har full skyddsklädsel på sig antar jag att det inbegriper munskyddet också. Ser man då att munnen är på vid gavel?

  SvaraRadera
 5. Aha! Där har jag varit otydlig. Så här står det: "Ljudligt och med sådant eftertryck att munskyddet, som satt knutet runt hennes hals, fladdrade glatt i vinddraget." Av det framgår det kanske inte tillräckligt tydligt att det hänger löst, bara fastknutet bakom nacken. Ska grunna på omformulering! Tack!

  SvaraRadera
 6. Spännande läsning hos dig - och fina bilder. Jag återkommer!!!

  SvaraRadera
 7. Så flitig Du är med Ditt skrivande!!

  Jag läser inte så ofta, men tror faktiskt jag ska försöka ta mej lite tid till Din berättelse här efter alla helgerna!

  Ha det gott!
  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 8. Beppan:
  Hej på dej! Kul med ett nytt "ansikte"! :oD Du är hjärtligt välkommen tillbaka närhelst det passar. Själv har jag "sniffat" lite på dina bloggar och kommer att titta in igen bara jag blir färdig med romanen. Som du förstår blir det inte mycket tid över för bloggeri just nu när åtta, tio, ibland tolv timmar av dagen går åt till författandet.

  Jenny:
  Wow, vilken läcker, ny profilbild du har! Jag höll ju på att inte känna igen dig ... ;o)

  Det är lite mycket nu! Så är det väl för tillfället för de flesta, med julen stående för dörren och så där? Så slösa ingen tid på att läsa mitt paller, vännen! Om det blir en bok av det hela ska du få en. Då kan du läsa om och när du vill, och inte bara vid datorn, utan varsomhelst! :o)

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag har hittat hit via dit pyssel. När min svåger skulle prova att ge ut en roman fick han tipset att skicka ett manus till sig själv (med datumstämpel på frimärket) innan han skickade ut den eller visade den för andra. Den förvarades i ett bankfack som bevis på författarskapet, att man hade copyrighten så att säga om någon skulle få för sig att sno idé eller text... Jag vet inte om det kan ligga dig i fatet att du visat den redan här i din blogg. Ibland vill förlaget veta att det inte hat visats någon annan stans om de ska betala för den så att säga. Lycka till!/Linda

  SvaraRadera
 10. Hej Linda och tack för din omtanke om en okänd!

  Jo, jag har hört talas om den där krumelurvägen som din svåger använde sig av, men nu tror jag inte att min romantext är av en sån världsklass att någon ens skulle bry sig om att försöka sno den. Och faktum är att datumstämplarna på diverse datafiler jag har i mina egna datorer och datumangivelserna på de filer som ligger uppladdad på nätet torde fungera som bevis nog om det skulle behövas.

  Det är möjligt att det ligger mig mycket i fatet att jag offentliggör mitt manus på det här sättet, det är jag helt medveten om. Men sannolikheten att ett manus blir antaget av ett förlag är ändå så försvinnande liten att jag - pardon my French - högaktningsfullt skiter i det. Om ett förlag, mot förmodan, skulle tycka att min roman är så bra att de vill ge ut den, då lär de inte bry sig om att ett fåtal människor haft möjligheten att bekanta sig med boken i förväg här via bloggen.

  Jämförande exempel: På skrivarsajten Kapitel 1 anordnades för ett par år sedan Bok-SM. Alla tävlande texter fanns i sin helhet uppladdade för läsning av vem som så önskade. Detta till trots fick vinnaren sin bok utgiven "på riktigt" hos Piratförlaget, och inte långt därefter antogs en annan roman av en annan av tävlingsdeltagarna för utgivning hos samma förlag.

  Det viktigaste för mig är faktiskt att någon läser, och får jag inte ut boken på något annat sätt än via bloggen når jag i alla fall ut.

  SvaraRadera
 11. Oj, oj Solveig vilken natt! Sexigt värre, men är det den stora kärleken, det undrar jag. Den som lever får se.

  SvaraRadera
 12. Jadu, kan det vara true love..? Må det, må det - men hav förtröstan, det visar sig med tiden ;o)

  SvaraRadera
 13. Kul å bra läsning.Du äter väl?

  SvaraRadera
 14. Haha! Jodå, det finns fortfarande kvar en hög av de ugnsrostade rotsakerna. Har just värmt en portion ;o) Kör lyxmodellen idag med ett par stekta ägg som tillbehör. Ja, du vet, man måste ju varieeeeeera sig lite :o)

  SvaraRadera
 15. Vilken diciplin du har som orkar skriva en hel roman och ha koll på alla detaljer. Själv är jag inprogrammerad att inte skriva något som är länge än 3500 tecken.
  Jag har inte läst din bok än, men hoppas det blir av.
  PS Den nya titeln "ligger bättre i munnen".
  God Jul och ha det alldeles förträffligt bra:-))

  SvaraRadera
 16. Disciplin och disciplin, och koll och koll ... Boken har ju lägat i träda i ett år, så det är väl knappast ett tecken på god disciplin? Koll lyckas jag kanske bättre med, mest tack vare att jag kör in alla kapitel i ett kalkylblad i Excel.

  Men du ska veta att det känns skönt nu när det bara återstår kanske 4-5 kapitel! Den som någon gång gjorde jämförelsen att det är som att föda barn när man skriver en bok var fanimig inte ute och cyklade, det är jag beredd att skriva under på när som helst :o/

  Jag när vissa förhoppningar om att bli klar till självaste julafton; bättre klapp till mig själv kan jag knappast ordna :oD

  SvaraRadera
 17. Eftersom jag är en sån där som gärna vill hitta mönster och former i det mesta jag ser och läser fick jag plötsligt se Solveig framför mig, som en karta över Sverige ungefär.
  Romanen börjar högst uppe i nord, alltså det är mycket tyckande och tänkande från Soveig. Senare hamnar vi i sundsvallsområdet, alltså i magtrakterna på damen. Restaurangbesök och frossande i allehanda delikatesser. Nu tror jag att vi rör oss mera i Stockholm med omnejd vilket skulle motsvara underlivet. Sex och lite kiss- och bajshumor.

  Det blir spännande (för mig) att se om kartläggningen fortsätter söderut, ner mot knäna och fotlederna, ja kanske ända ner i tårna.

  Ja, jag vet att det är tramsigt, men det kom plötsligt över mig och visst får man tjollra lite ibland?

  SvaraRadera
 18. Hihi, hoho, det var en intressant analys måste jag säga! Men ju mer jag tänker på hur du tänker, desto mer inser jag ju att du har rätt. Hur i all världens dar har det blivit på detta viset? Någon planering finns det garanterat inte, det kan jag lova.

  Kapitel 37 under arbete. Kommer kanske utåt kvällen.

  SvaraRadera
 19. Hur ska detta sluta?Bra läsning.kram

  SvaraRadera
 20. Gick han verkligen och hämtade en bit HUSHÅLLSPAPPER, denne rike knös? Nog hade han säkert lite extravaganta pappersnäsdukar som han kunde bjuda på. Eller som Robert påpassligt räckte över.

  När nu Solveig tagit det långa benet före och flytt sin kos, så har berättelsen fått en lite allvarligare ton som det verkar.

  Solveig har då inte haft särskilt stor tur när det gäller karlarna, men ändå hoppas jag att hon till slut ska hitta en livskamrat av rätta sorten.

  SvaraRadera
 21. Japp, det var precis vad han gjorde! Sitt välstånd till trots fungerar han som vilken karl som helst: man tar det som finns närmast till hands. Solveig kan vara glad för att det inte var en oljig trasa från garaget som råkade ligga framme ;o)

  Just nu är det lite synd om tanten, men jag skulle tro att det ordnar upp sig. Det återstår ett, eller ett par, kapitel före THE END. Mycket kan hända ...

  SvaraRadera
 22. Det ska bli spännande att träffa doktor Lasse, kanske något för framtiden.

  Ett uttryck på sid 221 3:e stycket nerifrån: "för jag vet inte hur mångte gången i ordningen" är för mig helt okänt. Motsvarande skulle jag vilja säga är: "för jag vet inte vilken gång i ordningen".

  Det känns nästan lite tråkigt att romanen börjar närma sig slutet. Solveig har varit en mycket intressant bekantskap och jag kommer att sakna henne.

  SvaraRadera
 23. Tack för påpekandet om uttrycket med "mångte"! Jag kollade i SAOB och det är mycket riktigt ett uttryck som är typiskt för svenskan i Finland. Ska omedelbart åtgärdas! Du är en klippa, Cici :oD

  SvaraRadera
 24. Nähä, det låter inte som om den gode herr doktorn är något för Solveig att satsa på. Om hon inte har tänkt bli en ny Nightingale förstås.
  Sid 229 rad 6 uppifrån:
  "tog det största glaset jag räcktes till". Menar du "nådde till" eller vad?

  SvaraRadera
 25. Se där, ja! Där dök det upp en finlandism igen ... :o/ Här talar vi nämligen om att man "räcks till något" i betydelsen att man "når fram till något".

  Tack - än en gång - för dina alerta argusögon! :oD

  SvaraRadera
 26. Känner igen situationen jag var i från förra året.God fortsättning.

  SvaraRadera
 27. Vad glad jag blir att den mannen dök upp igen! Nu känns det som om det börjar brännas. Skynda dig med nästa kapitel, jag vill veta hur det går!

  SvaraRadera
 28. Haha! Jag skyndar mig så fingrarna glöder och ögonen går i kors XoP

  SvaraRadera
 29. Helt otroligt! Kommer självklart att läsa vad du skriver.
  Passar på att önska dig ett Gott Nytt skrivar år!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 30. Jag förstår att du blir glad och lättad då Solveig släpper taget, men jag kommer att sakna henne. Efter epilogen ska jag försöka läsa igenom alla kapitlen på raken för att få en bättre uppfattning om tempot, men jag har en känsla av att du har lyckats bra där också.

  SvaraRadera
 31. Ja, just nu vill jag nästan bara säga: "Puh!" och torka svetten ur pannan ;o)

  Hoppas innerligen att det avslutande kapitlet inte känns alltför abrupt ... Men som du förstår kommer en del frågetecken som kvarstår att rätas ut i epilogen. Bättre så än att låta tanten breda ut sig på ännu fler sidor, så tycker jag i alla fall själv.

  Ser med nervositet fram mot vad du kommer att tycka när du läser hela boken i ett svep - om du nu orkar med det. Hur kul är det att så nära inpå läsa om en bok, där man redan känner till handlingen och slutet..?

  Men din åsikt väger tungt när jag ska avgöra om jag lyckats tillräckligt bra för att ge mig på att skicka manuset till förlag!

  SvaraRadera
 32. Hejsan,
  Jodå, jag ska gärna ta del av ditt manus... återkommer!

  SvaraRadera
 33. Trevligt! Tackar i förväg för besväret, eftersom varje åsikt från någon med "främmande ögon" är guld värt.

  SvaraRadera
 34. Jag är ingen skrivare att bedömma om rätt å fel,jag tycker den var bra,så skicka nu in till ett förlag.
  Jag är en av dina intressanter att köpa en bok.Lycka till

  SvaraRadera
 35. Tack för dom orden, vännen! Och jodå, nog ska den väl få åka iväg till något förlag vad det lider, men först återstår en del redigering och finslipning.

  SvaraRadera
 36. Om jag skulle hitta den här boken i bokhandeln skulle jag genast köpa den.

  Den är rolig, den har ett mustigt och mycket tilltalande språk, och den har en viss spänning utan att den är en deckare.

  Däremot är det mycket action på det viset att det hela tiden händer nya och många gånger oväntade saker.

  Jag tar gärna huvudpersonen till mitt hjärta trots att hon inte alltid är en hjärtlig person. Hon är inget våp, men heller inte en hjältinna. Hon visar gärna upp en barsk utsida fastän hon innerst inne har ett hjärta av guld.

  Hur ofta får vi läsa en bok där huvudpersonen är en överviktig, vresig 60+:are, jag bara frågar?

  Detta är en bok som gör mig glad!

  PS
  Jag har gjort några noteringar under min genomläsning, men det beror om du vill läsa dom? I så fall mailar jag dom till dig. DS

  SvaraRadera
 37. Härligt! Du skriver precis så som jag har hoppats att man ska föreställa sig "tant Solveig", och i så måtto har jag tydligen lyckats :oD

  Om det verkligen blir en tryckt bok av detta manus någon gång ska du sannerligen inte behöva hosta upp slantar för den i bokhandeln, det kan du slå dig i backen på!

  Mejla gärna över dina synpunkter; allt tas emot med [vid]öppna armar.

  SvaraRadera
 38. Imponerad att den är färdig!!
  Ska läsa den.....snart!
  För nyfiken är jag!

  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 39. Jadu, ska du "smaka på'ren" är det bäst du gör det rätt snart. Så fort jag börjar skicka till förlag kommer jag att plocka bort största delen härifrån ;o)

  SvaraRadera
 40. Jag har börjat läsa din roman -tar ett kapitel varje kväll. Är på nr 5
  Jag återkommer.
  Ha det så bra och lycka till med kommande kapitel.
  Viola.

  SvaraRadera
 41. Ser man på, vad roligt! Då hinner du nog igenom hela boken (om du gitter läsa vidare) innan jag börjar skicka manuset ut i världen och tar bort det mesta härifrån.

  SvaraRadera
 42. Tjena Nina
  Snyggt jobbat.

  Chris

  SvaraRadera
 43. Har du läst vad som står i bloggen Pockethäxorna i dag?

  SvaraRadera
 44. Näpp, hade jag inte, så tack för tipset. Jag tror dock inte att en publicering via Vulkan är grejen för mig. Antingen blir Solveig antagen av ett "riktigt" förlag eller så får hon finna sig i att mumifieras tillsammans med min laptop när den lägger av. Fast ska jag vara ärlig handlar det mest av allt om att jag är i en osedvanligt o-kreativ skrivarfas för tillfället och bannemej inte ens orkar tänka på att snida ihop en tillräckligt fyndig och säljande motivering ... ;o)

  SvaraRadera
 45. Hej Nina, jag hade slarvat bort Solveig :( Håller tummarna så det knakar att den ska bli antagen. Annars skulle jag ge ut den som ebok på Smashwords om jag var du.
  Varma hälsningar från k1 Marita

  SvaraRadera
 46. Marita:
  Men hej, så kul att "se" dej! :oD

  Tack, tack, för tumhållningen. Den behövs nog om det ska bli nåt av det hela. F.n. är Solveig faktiskt på tävlingsbanan, men efter det hade jag tänkt ge ut tanten på eget förlag t.ex. via Papertalk. Smashwords har jag aldrig hört talas om, så jag får nog snoka runt lite på det alternativet också! Tack för tips!

  Ha en riktigt härlig vår - för nu är den på g!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!