onsdag 16 februari 2011

RECEPT > ”Rucklets” bästa chokladmuffins


DET GÄLLER ATT variera sig, annars blir livet enformigt. Förra gång­en jag bakade chokladmuffins fyllde jag dem med citrusmarmelad. Den här gången kläckte jag idén att stoppa en tryffel i mitten. Re­sul­ta­tet blev S:U:P:E:R:B:T!


Samtidigt slog det mig att jag inte delat med mig av muffinsreceptet, så det kommer här:

Du behöver: (12 st stora muffins)

100 g rumstempererat smör eller margarin (ta ur kylen i god tid och skär i tunna skivor eller små kuber så blir det lättare sedan)
1,75-2,5 dl socker beroende på tycke och smak (jag kör den minsta mängden)
2 rumstempererade ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl riktigt god kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt


Ställ ugnen på 200°.

Sikta kakaon för att avlägsna eventuella klumpar. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Blanda smöret och sockret väl. Det ska sluta ”knastra”.

Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt mjölk och blanda väl. Arbeta därefter in mjölblandningen lite i taget. Smeten blir ganska stabbig.

Fördela i formar och grädda strax under mitten av ugnen i 19-20 mi­nu­ter, längre om du vill ha dina muffins på torrare sidan.




TIPS!
Använd dubbla pappersformar eller enkla formar i en muffinsplåt. Då stiger muffisen bättre på höjden istället för att bre ut sig, som de har en tendens att göra om man använder enkla pappersformar. Eller bli lycklig: skaffa dig formar av silikon!

3 kommentarer:

  1. Mums, det blir bara bättre och bättre! Fast jag borde undvika sådant...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Usch va fräckt att hålla på och fresta så där. Dom ser jättegoda ut, måste nog prova...

    SvaraRadera
  3. Ja, fyy på mig! Och inte har jag vett att skämmas heller ;o)

    Gillar du/ni en tydligt framträdande chokladsmak rekommenderar jag varmt den minsta mängden socker. Då blir muffinsen dessutom nästan en produkt för hälsokosthyllan *hehe!*

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!