fredag 26 augusti 2011

Spillvirkessnickeri

SNART ÄR VINTERN här igen; min sjunde i ”Rucklet”. Inte en vinter till utan något att förvara tändved i inomhus! bestämde jag i morse. Sen byggde jag ett skåp.


Skåpet delas i en övre och en nedre del av ett hyllplan. Då kan man alltid fylla på fuktig ved i den sektion som blivit tom och låta den torka medan man fortsätter elda med den torra veden i den andra sektio­nen. Smart va? ;o)

7 kommentarer:

 1. Håller med dig smart å snyggt.Vad du kan hitta på!Kram.

  SvaraRadera
 2. Ånä, så särskilt snyggt blev det faktiskt inte, det blir det inte av bättre begagnade, ohyvlade bräder. Men det ska ju ställas i källarförrådet, så då är det funktionaliteten som är av större vikt. Om det visar sig vara lika praktiskt som jag tänkt mig får vintern utvisa ;o)

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte riktigt vad du menar med tändved, men är det ved att elda med i kaminen, kanske. Veden vi eldar med har fått torka minst ett år, gärna två, så den där hyllan skulle passa bra att stapla den ved som vi tar in i köket. För närvarande har vi en låda/kista, men den börjar falla sönder så det är dags att skaffa något nytt snart. Kan man skicka beställning till dig?

  SvaraRadera
 4. Hej

  Snyggt skåp och fyndigt...och skulle vintern bli så sträng att tändveden tar slut, så hiva in hel skåpet också...haha.... ;) *skämtar*

  SvaraRadera
 5. Hej Nina, det var en praktisk hylla, en sådan där kunde vi också ha till vår spinkeved i källaren.
  Vi är nu hemma igen, jag med hela kroppen full av myggbett grrr, det kliar så in i h-te hela tiden. Sista dagen i Småland blev en mulen historia. Det var när vi var bland lingonrisen och plockade som jag blev anfallen av de små jäklarna.
  Nu håller jag på att städa här hemma mm, kul, neeej.
  Vi hörs och syns
  Monkan

  SvaraRadera
 6. Oj, oj, oj, Vad du kan! Jag är DJUPT imponerad!
  Och jag tycker också att det är ett SNYGGT skåp!
  Ha en skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Cici:
  Med "tändved" avses i det här fallet allt "skit" jag av pur snålhet tar tillvara, dvs grenar och sånt med en diameter på kanske 2-4 cm. Nogsamt kluvet och torkar snabbt, men eftersom lejonparten förvaras utomhus (i vedlårar av pallkragar under tak, men dock) behöver det torka inomhus sisådär en vecka före det är perfekt att starta en brasa med i braskaminen. När det brinner dunkar man på med grövre klabbar :o) Därav benämningen "tändved" i mitt hus!

  Skåpet slår du ihop av lite bräder på en timme eller två, så till det behöver du ingalunda någon hjälp. Konstruktionen är huur simpel som helst om du kollar bilden lite närmare.

  Skånegrabben:
  Rätt tänkt! När jag tröttnat på den här typen av vedförvaring är det raka spåret in i brasan som gäller :oD

  Monkan:
  Nå, det borde väl inte vara några problem att få till nån liknande hyllfundering..? Du har ju en händig agent i huset, vetja ;o)

  Stackare, som blivit så myggbiten! Kan du fatta, sommaren är snart slut och jag har summa summarum inte haft mer än tre-fyra bett på hela tiden. Det måste vara nytt personligt bottenrekord.

  Monica:
  Trevligt om du tycker att det t.o.m. tål att ses på :oD Jag har just blivit färdig med att fylla det med ved, där det står på sin nya plats i källarförrådet. Det ser mäkta prydligt ut, om jag får säga det själv ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!