tisdag 17 januari 2012

Svintur!

JULKLAPPAR SKA MAN inte handla förrän på mellandagsrea, det vet ju var och en med minsta lilla sinne för ekonomi. Och julskinkan, den ska man vänta med till efter nyår.

Priset på den gångna julens svinaktighet, som redan ett tag varit re­jält rabatterat, sattes under förra veckan ner ytterligare ett snäpp. klippte jag till. 1,37 euro kilot för en stadig skinkskånka på 7,215 kg, det blir mycket mat för pengarna det!

Av en gråsaltad* festskinka med lägg – som är den flådiga reklam­tex­ten på vacuumförpackningen – får man dessutom en rejält tilltagen bit rimmad lägg. När denna väl avskiljts (efter en del micklande med skink­nät, stora förskäraren, köttyxa och svordomar) blir den mumma att ko­ka ärtsoppa på. Samtidigt kan jag stryka ytterligare två yrken från listan ”Vad jag kan bli när jag blir stor”: styckmästare och ortoped.

Medan soppan kokar kör jag den ”riktiga” skinkan till 72° i ugnen. Vid den temperaturen smakar den inte särskilt juligt, utan som vilken ugnsstekt grisrumpa som helst.


Därmed inte svårt att gissa vad vi ska äta under de närmaste måna­der­na. Det blir skinklåda, skinksallad, skinkpizza, skinkmackor, pasta med skinksås, skinka med stekt potatis och dito ägg, skinkpyttipanna, skinkpaj, skink... Och mellan varven lite ärtsoppa, med skinka.

Annars är både jag och Lilla A väldigt uppäggade just nu. Det är knappt jag hinner koka äggen i den takt de går åt. Så här är det för min del med mångt och mycket i matväg; jag är födoämnesperiodare. Kroppen säger liksom till vad den vill ha.

Är det likadant för er andra..?*) Gråsaltad betyder insaltning utan tillsats av nitrit, som sätts till för att ta död på Clostridium botulinum, en liten fuling till bakterie som produ­ce­rar botulinumtoxin, som är ett av de dödligaste av våra kända gifter. Som bieffekt förblir köttet [onaturligt] rött efter tillagningen.
[editerat kl. 17:00 efter tacknämligt påpekande av Annacarin]

11 kommentarer:

 1. Hej Nina, jag hade samma tur som du, men våra skinkor var nedsatta 50% 2 dagar innan julafton. Då slog vi till och köpte ung. lika många kilo som du med uppdelat på en rökt och en sockersaltad. Båda ligger i frysen för samma ändamål som dina. Det är ju så man ska handla, som pensionär har man ju tid till sådant :)
  Nu ska jag ut och träffa kompisen, vi ska träffas 9.00 och äta frukostbuffé, slänga några ord.Vi gör det lite då och då, kul.
  Ha det
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Hade det funnits rökt hade jag gärna tagit en sån också. Det är bra att kunna variera sig. Men nu stod inte annat än gråsaltade till buds, så man får nöja sig med det som finns.

  Låter som en kul grej, att gå ut och käka frukost tillsammans! Men var kan man äta frukostbuffet utan att bo på hotell..?

  Smaklig spis!

  SvaraRadera
 3. När jag arbetade med diverse projekt kom vi på att det var bra mycket trevligare att gå ut tillsammans och äta frukost än att gå ut på kvällen.På de flesta hotell kan man komma in utifrån och äta frukost.Visst är det bra med de här reaskinkorna. Men i år har jag inte köpt någon. Kom av mig lite pga min operation.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 4. Jag stuvade om i frysarna igår å hittade en halv skinka där.Ägg å kött är proteiner mumsigt

  SvaraRadera
 5. Även jag har köpt en skinka på rea (39,90 kr/kg) efter jul (ja, jag köpte en till fullt pris före jul också - jag älskar julskinka!).
  Jag köpte en rökt, färdigkokt, som bara var att dela i lämpliga bitar och frysa! Gott till mycket!
  Gråsaltad har jag aldrig sett här, faktiskt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Kerstin:
  Det låter faktiskt mer än trevligt, det här med att käka frukost ute på stan med trevligt sällskap :o) Jag har aldrig tänkt tanken att hotellens frukostbuffeter skulle vara tillgängliga även för andra än hotellets gäster, så nu lärde jag mig något nytt idag igen :oD

  Hade jag varit i dina skor hade jag knappelunda ägnat reaskinkor särskilt mycket tanke jag heller.

  Tilbakakram! ♥

  Stickmamman:
  Rena, rema LCHF-skolbokskäket, hörru! ;o)

  SvaraRadera
 7. Monica:
  Visst hade vi en yttepytteliten skinka till fullpris under julen också. Men den vara mikroskopisk till omfånget i jämförelse med det här praktsvinet. Jag är, precis som du, barnsligt förtjust i skinka, men normalpriset här på ön är hutlöst, så såna excesser blir det inte särskilt ofta. Tack alla makter, för reaskinkorna efter jul!!

  Jag har inget belägg för följande påstående, men jag TROR att gråsaltad skinka fortfarande är något som klassas som "finskt". Gud vet varför.

  SvaraRadera
 8. Skinka är inte något jag längtar efter just nu efter att ha ätit det varenda dag mellan jul och nyår. Men jag antar att man borde passa på.

  från det ena till det andra; om man går in på inställningar av kommentarer står det att det inte går att ha inbäddade kommentarsfält om man har inaktiverat Lägg upp sidor. Var hittar man den rubriken, vet du det? Har läst både framlänges och baklänges men hittar inte igen det någonstans. (Det är inte jag som har problem men kommentarerna).

  SvaraRadera
 9. Det där med nitriten stämmer inte riktigt. Den tillsattes från början för att döda Botulinusbasiluskerna, som är en riktigt otrevlig liten organism. Att det numera betyder jul(röd)skinka för de flesta är bara en bisak. Annacarin ( med frysen full av griskött)

  SvaraRadera
 10. Hej igen Nina, är nu hemma igen efter en jättetrevlig dag med väninnan.
  Här i stan serveras frukostbuffe´på många ställen, många kafeér,vissa hotell och några restauranger mm.
  För det facila priset av 49 kronor fick vi välja på ett flertal filer, yougurtar, olika juicer, russin och en del andra torkade frukter, nötter, nyttiga fröer av alla de slag. Kaffe, te, choklad, hembakat bröd av alla sorter 5 sorters pålägg,olika marmelader, tomater, gurka, paprika.Efter allt det här stod det ett fat med nybakade varma kaffebullar.
  Vi har valt att träffas såhär istället för att gå på kondis och slänga i oss bakelser.
  I dag fick vi ett kul sällskap, vår chef dök upp, det var så kul att ventilera om gamla minnen vi har tillsammans.
  Hursomhelst har det blivit mycket populärt att gå och äta frukostbuffe´. Det är bara välja vilken prisklass man vill kosta på sig.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 11. 49 spänn för en hel frukostbuffet?! *svimmar* För det priset får man inte ens fika och en tårtbit här på ön :o/ Nu blev jag avundsjuk - på riktigt. Men här blir det ingen frukostbuffet idag i alla fall. En snabb skinkmacka (vad annars?) och sen ska jag sätta igång med marmeladkoket. Besöket hos doktorn tog en dryg timme idag, så jag ligger efter i schemat ;o)

  Och vad jag börjar irritera mig på att Blogger krånglar hos en del! Nu har jag inte lyckats kommentera t.ex. hos Kerstin/Ölandsvindar på många dagar. Det spelar ingen roll huur jag gör, någon kommentarruta öppnar sig baskemig inte :o(

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!