tisdag 29 oktober 2013

MÖNSTER > Rätstickad, triangulär sjal

 
PÅ BEGÄRAN KOMMER här en fotografisk beskrivning till en rätstickad trekantssjal, som stickas från basen mot spetsen. Antalet maskor ökar under arbetets gång och sjalen växer i omfång enligt den här sche­ma­tiska bilden:


Och så här går själva stickandet till:


Den vane stickaren tycker kanske att det blir lite tråkigt med bara rät­stickning hela vägen, även om det blir snyggt bara värre om man t.ex. gör sjalen randig i flera färger.

Men man kan också göra som jag och alternera den enahanda rät­stick­ningen med hålvarv, och på så vis skapa en randeffekt. Som av­slutning på det hela blir det väldans propert med en bred bård av flera hålvarv efter varandra och till sista några varv rätstickning igen innan man maskar av.

10 kommentarer:

 1. SÅÅ snygg din nya sjal är!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här vita är jag faktiskt nöjdast med tills vidare :o)

   Radera
 2. Snygg, vad blir måtten när den är klar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, det beror helt och hållet på hur långt du orkar sticka :o) Längden på triangelns sidor, a och b, ökar ju med fyra maskor vartannat varv, en i vardera sidan och två i mitten.

   Radera
 3. Och kärringen mot strömmen som jag är skulle jag hellre sticka den som en gerad ruta. Då blir stickningen bara mindre och mindre hela tiden!, För i princip borde ju det gå det också. ;)

  Pipi - tillbaka på din blogg efter det märkliga uppehållet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det skulle nog funka också - men inte vara särskilt praktiskt. Då måste du redan från början veta hur många maskor du ska lägga upp för att få den bredd du vill att sjalen ska ha. Stickar du den här vägen som jag gör, då kan du göra den preciis hur bred du vill :o)

   Radera
 4. Tjo! Glömde fråga, hur långa rundstickor finns det egentligen? Till din sjal måste den ju vara extremt lång!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försett mig med en uppsättning lösa kablar av olika längd och lösa stickor i olika grovlekar. De är av märket Knit Pro och stickorna är gjorda av något sorts träslag. Jag är otroligt nöjd med dem, både kablar och stickor. Kablarna är böjligare och mer eftergivliga än vad jag varit van vid med de traditionella, fasta rundstickorna från t.ex. Inox.

   Den längsta kabeln jag har heter 150 cm (men är inte så lång förrän stickorna skruvats fast på den).

   Radera
 5. Hej, jag brukar sticka en liknande sjal med ganska grova stickor.
  Nr 6-9 och garn Drops Fabel/Delight ev tillsammans med Kidsilk. Vilket garn o stickor brukar du ha till en sådan tät sjal? Väldans snygg är den om man skulle råka besitta tålamodet at göra den så stor......måste nog testa.

  Allra vänligaste hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är stickad av Drops "Baby Merino" på 5 mm stickor. Det är egentligen jättemycket för grova stickor för garnet, men slutresultatet blir en väldigt luftig, mjuk och följsam stickning. Precis som jag vill ha det :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!