fredag 1 november 2013

Triss i halsdukar och en meter tax

ÄVEN OM BILDKVALITETEN är usel tänker jag idag visa tre halsdukar stickade av merinoull. Den första är en klassisk en, långrandig och rät­stickad, 14 cm bred och närmare 160 cm lång.


Den andra blev färdig så sent som igår. Den är en s.k. Möbiusscarf, dvs en tvådimensionell cirkel utan början eller slut, i modesammanhang of­ta kallad snood. Så här ser den c. 120 cm långa och 17 cm breda scar­fen ut när den viras två varv runt hal­sen.


Den tredje är också en Möbiusscarf, som jag faktiskt stickade för rätt länge sedan. Den är ribbstickad på längden, genom att alternera mel­lan ett antal varv avigt och lika många varv rätt. Även den här är c. 120 cm i omkrets men bara 12 cm bred, eftersom ribbningen gör att den drar ihop sig. På bilden bär jag den två varv runt halsen.


Lång som en smärre scarf är även Gilbert, som är mitt dagbarn i två dagar medan matte jobbar. Här har han dock helt fräckt kringlat ihop sig som en kanelsnurra i soffan och jag var inte sen att föreviga hans självsvåldiga tilltag :o)


Jag beklagar den risiga kvaliteten på scarfbilderna, men det är bökigt att fotografera med självutlösare. Jag upptäckte att jag borde flyttat kameran mycket närmare, men det blev kallt att vara ute på terrassen och plåta, så det fick helt enkelt bli som det blev.

En riktigt stämnings- och fridfull allhelgonahelg önskar jag er alla!

12 kommentarer:

 1. Tänka sej, idag i vår lilla sketna garnbutik här ute på bonnvischan hittade jag rundstickor av den där sorten med utbytbara kablar! Nu ska här stickas en möbiusscarf! About hur många maskor lägger du upp? Vill ju inte ha den lång som ett nödår men inte heller som strypsnara utan så där lagom lång så den kanske går att sno två varv. (Stickar med garn som kräver stickor i nr7)

  Gilbert är söt! Den sista taxen jag hade var av samma sort och envis som synden. Sådan matte sådan hund...

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste nog sticka en provlapp först, för att avgöra hur många maskor det går på 10 cm. 110-120 cm är rätt lagom för att få två varv runt halsen.

   Om du lägger upp som Cat Bordhi visar i sin YouTube-video räknas varje omslag som 1 m. Det vill säga varje omslag på stickan respektive varje omslag runt kabeln. Så om du provat dig fram till att du behöver låt säga 160 maskor inalles för 120 cm, då ska du ha 80 omslag runt stickan och 80 runt kabeln.

   Ska du göra en RÄTstickad Möbius måste du sticka vartannat varv rätt och vartannat avigt, annars bli halsduken SLÄTstickad åt båda hållen från mitten och utåt.

   Happy knitting, girl!

   Radera
  2. Meeeeen... Jag hatar ju att sticka provlappar. Jag vill göra på riktigt, genast. (Tålamod är INTE mitt mellannamn!)

   Den där youtubevideon kikade jag på redan och måste säga att det var betydligt enklare att lägga upp än jag kunde tro. Eller, jag har ju inte gjort det i praktiken än nu då. ;)

   Radera
  3. Nånå, nog är det ändå smartare att sticka en liten provbit än att måste riva upp en färdig halsduk, som när det är avmaskat och klart visar sig ha blivit för kort eller för lång. Lyd "mamma" nu, och lägg upp 15-20 maskor!

   Radera
  4. Smiter lite in här... XD Mamma, du kan ju sticka en åt mig då som testhalsduk först om du inte vill göra en provlapp först :D
   Och Nina, den första Möbiusscarfen är jättesnygg! :D den första jag sett som fick mig att vilja ha en också!

   Radera
  5. Haha, vilken bra idé! Hugg på den, Pipi!

   Jag gillar också den überrandiga. Den är dessutom stickad på för grova stickor, så den är så där skönt "lös i hullet" och väger nästan ingenting.

   Radera
 2. Wow vilka snygga scarfsar! Och vilken snygg fotomodell du har hittat; direkt från Paris, förstår jag...
  Ha en riktigt fin helg, Nina!
  Kram från Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halsdukarna är jag riktigt nöjd med. Inte fullt lika mycket med fotomodellen, som för länge sedan har sett sina bättre dagar. Men vad göra, när "Rucklet" egen Top Model, Lilla A, inte finns att tillgå?

   Radera
 3. Tre jättesnygga halsdukar! Sådana behöver man många till vintern så att man kan klä sig efter humör och vilka ytterplagg man har för dagen.
  Måste också säga att du klär väldigt bra i den där korta frisyren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha för båda komplimangerna! Jag trivs enormt bra med mitt korta hår och ångrar inte för ett ögonblick att jag gjorde ett klipp ;o)

   Även om jag är väldigt förtjust i speciellt den nyss färdigställda Möbiusscarfen så kommer de nog allihop att vandra vidare till min Etsybutik. Jag kan ju alltid sticka en ny när andan faller på :o)

   Radera
 4. Ja egentligen är det ju redan sagt här på sidan, men det var attsingen vad snygg du var i håret!! Jag undrar om jag kan tänkas vara lika modig....
  Kantarellgurun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack, och så klart att du ska våga göra ett klipp du med! Dessutom föreställer jag mig att du kommer att klä väldigt bra i en kort frisyr, så slå till nu i veckan som kommer :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!