söndag 27 oktober 2013

Skarva garnet smart och slipp trådändar att fästa

SOM EN DIREKT följd av mitt föregående inlägg med den rysligt ran­diga trekantssjalen kom jag på att det kanske kunde vara på sin plats att visa hur jag numera byter garn, på ett sätt som gör att man inte be­höver fästa nästan några trådar alls när arbetet är klart.

Allra bäst fungerar det när man behöver skarva garn av samma färg och bytet av nystan kan göras var som helst i stickningen eller virk­ningen. Men med lite precision går det bra att använda samma metod när man byter färg också.

Så här går det till:
 • Trä en trubbig nål på den sista stumpen garn du har kvar på ditt handarbete. Sy med nålen tillbaka på garnet, mot arbetet och dra till försiktigt, så att du får en ögla.
 • Trä nålen på det nya garnet och genom öglan på det gamla. Sy på samma sätt bakåt som tidigare och dra åt så att öglan blir tajt.
 • Tajta till din första ögla.
 • Lämna ändorna tills du stickat eller virkat en bit till, sedan kan du klippa bort dem riktigt nära arbetet. Skarven blir väldigt stark och osynlig, och den bit där garnet är dubbelt kommer i princip inte att synas för den som inte vet var den finns.

I det fall det handlar om byte av färg gör du så här: sticka eller virka fram till det ställe där färgbytet ska göras, t.ex. slutet av ett varv. Knyt fast en tåt med av­vi­kan­de färg precis intill din sista maska.

Repa sedan upp de senaste 8-10 maskorna, klipp av garnet 8-10 cm till vänster om din markering och gör en skarvögla som ovan beskrivet. Nålen sticker du ner någon mil­limeter till vänster om din markering, för det är där öglan ska bli i det här fallet.

Hamnar öglan exakt på din markering blir det inte riktigt rätt, eftersom garnet kommer att vara dubbelt när du återställer de upprepade mas­korna och därmed drar lite mera i längd. Det är därför bäst att prova sig fram, men väl värt besväret i och med att man slipper det själs­dö­dan­de trådfästandet om man skarvar/byter garn på det här sättet :o)

5 kommentarer:

 1. Jättfiffigt, men det där får man nog träna ett tag...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, ingalunda krävs det någon större mängd träning! Lite grann för att lära sig bedöma avståndet när man ska göra ett garnbyte på ett bestämt ställe, men handlar det bara om att skarva ihop garn av samma färg är det lätt som en plätt :o)

   Radera
 2. Försökte mej idag på det där med strumpan jag stickar (garnet tog slut mitt i så det var bara att byta nystan) men det funkade inte. Skarvningen hamnade precis i en hoptagning vid tån och med Sju bröder-garn blev det bara för klumpigt just där. Orkade inte riva upp dess mer igen(den här strumpan har jag såsat så med att man kunde tro att det är den första jag gjort!) så det blev en vanlig gammal variant. Tror däremot starkt på att det fungerar att byta garn så här. Men på rätt ställe i handarbetet och med tunnare kvalitet på garnet! ;)

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ett grovt garn som 7 bröder föreslår jag att du klipper bort halva trådantalet på den garnstump som "sys fast" för att göra öglan.

   Att skarva så här är inget jag kommit på själv. Det lär vara en vanlig metod t.ex. i Ryssland.

   Radera
  2. Funderade på samma men det blev den gamla varianten för nu är jag less på den här strumpjä#&$n! Har tänkt börja på med en halsduk i Möbiusteknik (måste få längre rundsticka bara) eller en ny gerad filt. Får se vilken det blir.

   Pipi

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!