måndag 16 december 2013

RECEPT > Koka stora, vita bönor – på mitt sätt

JAG HAR NOTERAT att många verkar ha problem med tillagning av torkade, stora, vita bönor. Det kan jag mycket väl förstå, om man följer anvisningarna t.ex. på Risentas påsar. Det man blir med är ett bön­mos, föga aptitretande och sannerligen ingen fröjd för ögat.

Så här gör jag istället:

Lägg bönorna i blöt i kallt vatten, gärna 12 timmar.

Skala bönorna och blötlägg dem igen i så mycket nytt vatten att det täcker och salta detta med 0,5 msk salt till 1 liter vatten. Låt bönorna dra i sig sältan i minst en timme. Observera att den skalade bönan delar sig i två halvor.

Koka upp en lika stor mängd vatten som du använde för den andra blötläggningen. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna. När vattnet i kastrullen stormkokar häller du i de avrunna bönorna och låter dem sjuda under lock på svag värme c. en timme. Kolla absolut lite då och då om de blivit mjuka, så att du inte i misstag kokar sönder dem.

Av de lagom kokta – och fortfarande hela – bönhalvorna kan du sen göra vad du vill, som t.ex:
 • använd dem som soppingrediens, men lägg med dem precis på slutet, så att de bara hettas upp utan att kokas
 • marinera dem enligt tycke och smak och servera dem som till­be­hör till annan mat; t.ex. en asiatisk marinad med bl.a. ingefära är jättegott


Fakta om den stora, vita bönan
De bönor som på påsarna kallas för "stora vita bönor" heter egent­ligen limabönor, Phaseolus lunatus. Limabönan härstammar, som nam­net antyder, från Sydamerika och är en art i familjen ärtväxter. Lima­bönan är också känd som jumboböna eller smörböna (på engelska butter bean).

Precis som hos bondbönan, Vicia faba, är skalet egentligen ätligt efter kokning. Men ävenledes i likhet med bondbönan, så är detta tjockt, trådigt och tråkigt. Det är därför mycket godare att ta bort det innan man äter bönan.

6 kommentarer:

 1. Bra tips! Tack!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, jag håller med Monica att det är ett bra tips.
  Jag har varit väldigt lat de sista gångerna som jag använt vita bönor. Jag har köpt Zetas färdiga stora vita bönor, använder dem ofta tillsammans med kidneybönor i olika sallader.
  Hoppas allt är bra med dig. Det var ett tag sedan jag var aktiv här, men jag har haft så mycket omkring mig så det har inte blivit tid över helt enkelt.
  Ha en skön kväll,
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra eller ej, men värt att prova för den som hållit på att bli knäpp på att dessa stora bönor alltid kokar sönder till en salig röra. Limabönan är inte min favorit bland baljväxterna, men jag kokar ändå sådana ibland, som omväxling till andra sorter. Kidneybönan däremot, den uppskattar jag väldeliga!

   F.n. ägnar jag mig åt att sortera igenom allt mitt "bråte" och har äntligen kommit till skott med att försöka arrangera en sorts vintage- och second hand-försäljning i bottenvåningen. Men det tar tid, så när jag öppnar dörren för försäljning vete fåglarna.

   Av den anledningen har inte heller jag varit lika aktiv på bloggen som jag brukar, så vi har väl varit busy med annat lite till mans :o)

   Radera
 3. Åh, man borde verkligen äta mer bönor. Ser gott ut, är nyttigt, är bra för "klimatet". Och ändå växer de bara i munnen på mig och smakar torrt mjöligt och bönigt. Men med ditt tips kanske bönorna smakar bra/bättre ;-/ . Skall försöka koka/steka seitan/vetegluten och göra fejkrevbenspjäll. Aubergine"köttbullar är redan i frysen. Oj så redig jag verkar, men försöker bättra på anseendet. Bättre sjuk än sämre!
  Med allra vänligaste hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt bönätande går i vågor, som så mycket annat med min matlagning. Men ibland får jag ett ryck och då kokar jag en femliterskastrull eller så. Det är utmärkt att ha ett gäng påsar i frysen för att t.ex. plocka fram och piffa upp en soppa med. Att som grädde på moset få i sig protein på ett klimatsmart sätt är förstås inte fel det heller :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!