onsdag 19 februari 2014

Grr!

LILLA A HAR vinterlov just nu. Eftersom hennes dagars upphov sam­tidigt haft den dåliga smaken att bete sig som det ärkearsel han är, kände jag idag att flickebarnet behövde muntras upp så gott det nu går. Det fick bli ett sällsynt kafébesök på stan, som omväxling till mam­mas hembakta.

Här i stan finns det ett fik, som i olika skepnader och under olika namn funnits på samma plats så länge jag kan minnas. Vid min ålder är det detsamma som rätt länge. Och sagda ställe har ganska nyligen bytt ägare igen, så vi enades om att ge det en chans.

Efter en stunds velande framför glasvitrinerna lyckades vi besluta oss för en smulpaj med vaniljsås respektive ett gräddwienerbröd, för ska det vara kalorier så ska det vara väl tilltaget av varan. På prislapparna invid bakverken angavs 2,50 € respektive 2,00 €, och så en kaffe till det åt mor och ett glas vatten åt ”barnet”. Emedan det senare är gra­tis på det här stället kom jag fram till att slutsumman inte borde bli mer än 6,50 €.


– Ni fikar här, va? frågade den unga damen i kassan, när hon tagit emot beställningen.
– Jovisst, svarade jag.
– Då blir det åtta euro.

Här uppstod en häpen tystnad från min sida, eftersom jag tyckte det måste vara ett j--la högt pris på kaffet. Priset på det hade jag näm­li­gen inte kollat på den vägghängda tavlan.

– Men ... hur kan det bli åtta euro? undrade jag, och fortsatte: pajen kostar ju två och femti och gräddwienern två jämnt.
– Ja, men det är om man tar hem. Det är tre och femti och två och fem­ti om man fikar här.
– Va?! sa jag, och såg förmodligen ut som ett levande frågetecken.
– Jo, vi vill ju gärna att kunder köper med sig hem, förklarade tjejen, som om det skulle vara en självskriven förklaring.

Här kände jag hur jag adrenalinnivån sköt i höjden och jag hade liite svårt att hålla mig i skinnet. Men vi skulle ju fika för att höja humöret, inte för att jag skulle spräcka en åder.

– Jaha, replikerade jag därför helt vänligt, men skulle det då inte vara skäl att skriva ut de två olika priserna på lappen, så att kunden inte får en oväntad överraskning när det är dags att betala?
– Jaa... joo... det skulle det kanske, svarade flickan fåraktigt.
– Mm, ta och gör det inför som­maren! Annars kan jag garantera att ni kommer att ha många irriterade gäster här vad det lider. Dessutom sparar det ju er själva en massa tid om ni stup i ett slipper förklara hur priset på kvittot blir högre än det står på prislappen.
– Eh, ja, det borde vi nog göra.

***

Den här typen av prissättning är faktiskt inte tillåten enligt lag. Inte med mindre än att det tydligt informeras om saken. Men att priset på en pajbit stiger med 40 % (!) för att den intas å kaféet och inte bärs hem är ändå hiskeligt, även om det hade framgått av skyltningen.

Sen kan man ju undra varför påslaget inte är detsamma på alla bak­verk. 50 cent mer för gräddwienern är 25 %, inte 40 %.

Lilla A – som numera är i värsta kaféåldern – och jag var rörande eni­ga: på det stället blir det förmodligen inte så många fler besök.

12 kommentarer:

 1. Hej Nina, så funkar det i sta`n också, men man får frågan meddetsamma om det ska förtäras på stället eller tagas med hem.
  Men så stora påslag har jag inte varit med om.
  Sedan förstår jag att det kostar lite mer om man fika på stället, det ska städas och diskas efter oss.
  Det som förvånar mig är att det är så hiskeligt dyrt att ta en kaffefika med kaka, när man kan äta en lunch med salladbuffé en flaska lättöl + kaffe med liten kaka eller en mörkchokladbit efter maten, för samma pris som kaffefika.
  Jag och kompisen går ut ibland och tar en fika på stan, det är ändå mysigt fast det är dyrt. Man lever som sagt endast en gång, så något får man kosta på sig. )
  Hoppas ni har det bra du och Lilla A i sportlovstider, hälsa henne så got ifrån oss.
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har, som så ofta, funderingar i precis samma banor som jag! Jag kan inte fatta hur kostnaderna för en fika på stan har rusat iväg som de gjort under de senaste c. 15 åren, ställt i relation till annat man kan stoppa i sig på stan.

   Jag tror faktiskt att kaféinnehavarna biter sig själva lite i svansen. Mängden kunder skulle förmodligen öka om priset för en fika + något gott var aningen lägre. En större försäljningsvolym skulle säkerligen motsvara - sannolikt vida överstiga - "förlusten" av ett sänkt pris.

   Det jag finner konstigt i det här explicita fallet är att man har valt att prissatta "bakvänt". Det vore en helt annan sak om priserna som anges på lapparna är det som gäller om man fikar på plats, och överraskningen i kassan blev av det positiva slaget istället, dvs att notan blir mindre om kaffebrödet ska med hem. Men att skylta som nu görs är inte bara lagstridigt utan även direkt korkat, sett ur ett marknadsföringsperspektiv. Såvitt jag inte missminner mig vad jag lärde mig under studietiden, så strävar den kloke försäljaren efter att invagga sina kunder i tron att de gör ett klipp. Det kan man inte direkt påstå att resultatet blir i det här kaféet.

   Och du, hur kan det vara dyrare att diska och städa efter en smulpaj än efter gräddwienern?? Beats me.

   Radera
 2. Jag skulle lämnat å gått till ett annat ställe.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vi också ha gjort, men jag blev så tagen på sängen att jag helt enkelt inte kom mig för.

   Radera
 3. Och hade det varit jag så hade jag med största sannolikhet hävt köpet på plats, där och då, för det är precis sådana saker som kan irritera mig nåt fruktansvärt, då går jag igång, fast jag är ganska timid annars. Men just det här när man skall handla och informationen inte är korrekt, grrrrr.......

  Jag såg att du stickade mönster på två sätt! Och att du hade hittat det på youtube. Det låter väldigt intressant. Det är inte så att du minns vad klippet på youtube hette? Du får det så jättefint, ju!

  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.youtube.com/watch?v=O2L4Fo82zwk

   Radera
 4. Konstigt! Att öppna en konditoriservering och sedan signalera att man helst inte vill att kunderna stannar och fikar.Prissätt varorna så att de täcker ev servering och gör som du föreslår. Meddela glatt att det blir 10% billigare för att du tar med dig brödet. En trevlig överraskning som skapar nöjda kunder. Tänk att man ska behöva blanda sig i alla branscher, hahaha!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, nog tyckte jag att det var en rätt udda inställning. Och att man jämt och samt måste "uppfinna hjulet" har jag börjat bli van vid. Dessvärre :o/

   Radera
 5. Det var verkligen dåligt! Vart har servicandan tagit vägen? Håller med ovanstående att, om dom nu inte visar båda priserna, det dyrare priset borde stå. Det är så sällan jag är ute och fikar att jag faktiskt inte vet hur det är här i Skellefteå.
  Nu är nya datorn installerad, förutom fotoprogrammen, och tills vidare får jag låna makens tangentbord då det visade sig att mitt gamla hade en kontakt som inte passade den nya datorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka - mitt i OS-matchen Finland vs. Sverige, som är det enda jag sett av Sotjispektaklet. Och inte ens det mer än glimtvis, eftersom här samtidigt pågår brödbak.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!