tisdag 18 februari 2014

Sista paret ut?

MED DEN TILLTAGANDE vårsolen avtar lusten att sitta på rumpe­stum­pen i soffan och sticka, så det är möjligt att det här blev sista pa­ret ut för denna gång. Men nu har jag ju fått knix på det hela, så det blir säkert fler framöver ”om en får leva å ha hälsan”.


På tal om något heelt annat, så läste jag i morgonens ledarstick i ena lokaltidningen, att det vore på sin plats med obligatorisk skolning av alla kommunalt för­troen­devalda, i akt och mening att stävja den es­ka­lerande mängden guds­nådeliga klavertramp som görs.

Hear, hear! säger jag till det. Jag vill dessutom gärna späda på med, att det borde vara lika självklart att de som ställer upp till val på högre nivå (lagtinget på Åland, riksdagen i Finland) först måste skriva ett god­känt högskoleprov innan de kvalificerar sig såsom valbara.

Herregud, det handlar ju faktiskt om att fatta tunga beslut som berör så otroligt många människor. Det minsta man kan begära är väl än­då, att den som förlänas så mycket makt bevisligen besitter åtminstone gymnasiekompetens! Det här innebär ju inte att man måste ha en gym­nasial utbildning, enbart att man på sätt eller annat inhämtat kunskap som motsvarar en sådan.

12 kommentarer:

 1. Hej Nina.
  Flitiga du, de där var "skitsnygga" färgerna tilltalar mig. Jag har också stickat en del i vinter men inte vantar utan mössor med norskmönster.
  Jag håller med dig, det sitter en massa förtroendevalda som knappt är torra bakom öronen på vissa poster, vissa har aldrig i hela sitt liv varit ute i arbetslivet ändå ska de styra och ställa. De har oftas ingen aning om hur det funkar i det dagliga livet.
  Vi ska ju val i år, jag vet fortfarande inte vem jag ska välja.
  Men den tiden den sorgen, nu ska vi ta vara på den kommande våren och kanske få njuta av den ordentligt hoppas jag. Man lever på hoppet, eller hur?
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar färgsättningen! Jag väljer ju som du vet sällan den helt traditionella linjen :o)

   Vad kommunpolitik anbelangar, så blir följderna katastrofala när kommunen är liten till befolkningsantalet och man blir tvungen att tillsätta flertalet platser i olika nämnder med vad som står till buds.

   Säg mig, hur mycket vettigt har i allmänhet t.ex. en kontorist att tillföra i en kommuns tekniska nämnd, med mindre än att personen ifråga skaffade sig en ingenjörsutbildning innan hen blev pappersvändare? Och så vidare, och så vidare.

   Visst ska vi njuta av våren när den kommer! Och kommer, det gör den!

   Radera
 2. Jättefina, dom sista vantarna för den här säsongen!
  Nej, politiker är väl ett av dom få yrken, som man inte behöver någon utbildning till...
  Vårkram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man blir inspirerad så här på slutrakan, haha! Det är väl typiskt, att jag får till det först när det börjar bli för sent på året för att hantverka i ull.

   Om jag haft en kristallkula att glo i för 25-30 år sedan hade jag kanske satsat på politiken själv. Men då var jag ännu blåögd och naiv; trodde gott om mina medmänniskor och, märkligt nog, även om de högsta makthavarna i landet. Av skadan blir man dock vis och erfarenhet kan stundom vara dyrköpt. Tyvärr.

   Radera
 3. Hejsan

  Det där var ena riktigt fina vantar. Men ja dom är snart lite för varma att ha på sig hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där nere i dina trakter är det väl baddräkt och solbrillor som gäller vilken dag som helst ..? Här har vi däremot lite vinter kvar fortfarande. Det har varit kallare ett par dagar nu, så det ligger t.o.m. en gnutta vitt på marken.

   Radera
 4. Det är vad jag alltid har sagt. För att få en ansvarsfylld befattning i ett företag krävs både massor av utbildning och en mängd tester och intervjuer innan man eventuellt får tjänsten. För att leda en hel kommun krävs egentligen bara ett stort antal kompisar som röstar på en.Och blir man inte vald kan man ju bli konsult eller projektledare. Hahaha! Vi har några sådana här på ön som först sätter av en stor del av projektpengarna till lön åt sig själva.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ö som ö, skulle jag vilja säga, och att egennyttan går i armkrok med politiken är sannerligen inget nytt. Att en omvälvande förändring av hur den sistnämnda bedrivs skulle komma till stånd är knappast troligt heller. Få är väl de som villigt kackar i eget bo, genom att t.ex. införa någon form av valbarhetskrav? På våra små öar kan man väl förmoda, att följden av ett kompetenskrav skulle innebära att vi inte fick några kandidater alls.

   Vilket f.ö. för mig in på en annan av mina stötestenar: att Åland, med en befolkning på c. 29.000, har SEXTON kommunförvaltningar. Här snackar vi absurditet Grande De Luxe!

   Radera
 5. Jätte fina vantar, det blir nog fler. Du är så bra på egna mönster sånt orkar inte jag hålla på med.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, nog blir det säkert något eller några par till vad det lider. Faktum är, att jag har garn kvar, så det finns t.o.m. risk för att det blir en omgång till innan jag lägger ullstickorna på hyllan inför vår och sommar ;o)

   Att göra egna mönster är såå roligt! Har man bara en grundmall att utgå från är det inte ens svårt, om man har hyfsad stickvana.

   Radera
 6. Supersnygga vantar! Väcker avundsjuka hos mig :) Visst borde de ha en utbildning de förtroendevalda, men framför allt erfarenhet och god uppfattning om hur verkligheten ser ut. Tack för en riktigt trevlig och underhållande blogg. Hälsningar Elisabet Sandberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så trevligt att du gillar min udda färgkombination! Och så roligt med en ny "nuna" här i mitt lilla kvarter av bloggmetropolen. Välkommen igen!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!