lördag 5 april 2014

En fråga om tolkning

AV ANDRA ORSAKER än mitt senknarr fick jag häromdagen anledning att studera Ålands hälso- och sjukvårds, ÅHS, handbok för pa­tient­av­gif­ter 2014. I denna står det som följer:

”Endast en avgift tas av patienten för besök för samma diagnos, samma dygn eller då patienten ombeds återkomma näst­kom­mande dag för ytterligare undersökning/behandling p g a att till­räckliga resurser inte finns tillgängliga under obekväm ar­bets­tid.”

Men nu rådande kommatering, som innebär en uppräkning, blir inne­bör­den faktiskt, att man inte be­höver betala mer än en gång

a) ”[för besök] för samma diagnos” = diagnosen är densamma vid näs­ta besök (dvs återbesök, t.ex. för uppföljning)

b) ”[för besök] samma dygn” = två eller fler olika besöksorsaker inom samma dygn

c) ”[för besök] då patienten ombeds återkomma näst­kom­mande dag för ytterligare undersökning/behandling p g a att till­räckliga resurser inte finns tillgängliga under obekväm ar­bets­tid” = kräver ingen när­ma­re förklaring

Men så är det nu inte tänkt att det ska betyda. Det fick jag veta igår. Enligt ekonomiavdelningen vid ÅHS ska man visst betala ny avgift för återbesök för samma diagnos, även fast det inte skrivits så. Jaha ..? Men för att den nu rådande ordningen ska vara juridiskt hållbar borde texten istället lyda så här:

”Endast en avgift tas av patienten för besök för samma diagnos samma dygn eller då patienten ombeds återkomma näst­kom­mande dag för ytterligare undersökning/behandling p g a att till­räckliga resurser inte finns tillgängliga under obekväm ar­bets­tid.”

Ser ni den hårfina skillnaden ..? Ett enda litet kommatecken, det efter ”samma diagnos” i originaltexten, betyder såå mycket! :o) Men allra tydligast skulle det bli om man formulerade det så här.

På Åland kostar ett hälsocentralbesök 27 euro – varje gång. Jämför detta t.ex. med Åbo, där en avgift på 14,70 euro uppbärs för ka­len­der­årets tre första besök på hälsocentralens läkarmottagning. Alla föl­jan­de besök under kalenderåret är avgiftsfria. Eller som det är för hel­sing­forsarna, vars alla besök f.n. är gratis.

Det diskuteras mycket om huruvida vi har en bra eller dålig hälso- och sjukvård här på Åland. Men ett är oomtvistligen säkert: dyr är den i alla fall, i jämförelse.
Social- och miljöministern är informerad om kommateringen och har bett mig informera de ansvariga.

4 kommentarer:

 1. Jag läser och blir mäkta imponerad av dina hökögon. Och av ditt tålamod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Detta är inget att imponeras över. Det är snarare läge att förfasa sig. Och att öppna ögonen för att det lite titt som tätt blir fel även för kommunala och statliga instanser. Instanserna är faktiskt besatta med människor, och det torde väl vara allom bekant att det är mänskligt att fela?

   O-mänskligt är det däremot, att blåvägra att kännas vid fel som bevisligen blivit begångna, utan istället göra sitt yttersta för att mörka sakernas tillstånd. Det är något att förfasa sig för, så där riktigt på allvar.

   Radera
 2. Jag tycker vi har haft hög hälsovårdsavgift här på vår ö. Fick räkning idag. 29,40€ för hela året. Tror jag ska sluta beklaga mej. Speciellt som jag snart får göra flyttningsanmälan dit. Är där flera gånger i veckan numera. :(

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo, det är som sagt olika i olika kommuner :o/

   Och tro för all del inte att jag fått någon respons från den s.k. avgiftsgruppen vid ÅHS. Inte en rad, från någondera av de tre mottagarna av mitt brev. Svagt.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!