onsdag 23 april 2014

Våren väller in!

ÅRETS SÅDD BÖRJAR närma sig slutet. Denna morgon har jag suttit vid köksbordet och pillat ihop såband med morotsfrön. Jag vet näm­li­gen få saker som är så urtråkiga som att gallra morötter. Och liksom varje år, sitter jag och fascineras över att något så försvinnande litet kan innehålla allt som behövs för att producera någonting jättestort. Naturen upphör aldrig att imponera på mig. Faktiskt mer och mer ju äldre jag blir.


På gården börjar det hända saker. Påskhelgens underbart varma och soliga dagar har satt fart på det mesta. T.ex. backsipporna utanför Glaspalatset står i fullaste blom. Tänk, under året som gått har jag helt hunnit glömma bort att jag har både rosa och lila!


Få saker lyckas ändå slå vårens moss- och gräsmattsblomning i över­väl­digande intensitet. Ännu är långt ifrån hela gården blå när blå­stjär­nan blommar, men arealen ökar för varje år som går. Passa på att kasta ett öga om du tittar in till ”Rucklet” när gårdsloppisen är öppen imorgon kväll!

5 kommentarer:

 1. Nu har gästerna åkt hem så idag blir det lite pyssel i växthuset. Har en del som behöver krukas om. Imponerad blev jag när jag slängde ner några blomsterbönefrön i en kruka. Det tog inte många dagar förrän jorden lyfte sig och de tittade upp den ena efter den andra och började växa nästan en halv dm om dagen.Det var dessutom gamla frön som jag hittade i ett fack i kylskåpet.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 2. Alltså visst har du beskrivit hur du gör såband? För just med morötter sår jag ALLTID för tätt och hatar liksom du att gallra. Måste leta vidare i ditt förträffliga register på tidigare inlägg!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vete fan om jag har det något register, men gör så här:

   Skär eller klipp till långa remsor av oblekt dagstidningspapper eller annat lätt nedbrytbart papper, lika breda som köpesåband brukar vara.

   Rör ihop 1 msk vanligt vetemjöl med lite vatten - ta bara lite i taget - tills du har ett "lim" som är ungefär lika tjockt till konsistensen som Eri Keeper.

   Dutta ut några små klickar i taget på ditt band och ploppa dit ett frö. Låt torka.

   Vattna ordentligt i såfåran innan du lägger ner bandet i jorden!

   Det mesta, speciellt morötter, limmar jag ungefär dubbelt så tätt som det ska växa i slutändan, för då kan jag "mellanrumsskörda" späda primörer :o)

   Radera
  2. Åh men tack! Det där ska jag sätta mej och pynja med imorgon när det lovas skitväder!

   Trevlig Valborg på er!

   Pipi

   Radera
  3. Ha't så kul 😁 Lite pilligt, men värt besväret!

   Glada Vappen!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!