måndag 12 maj 2014

Våren kommer till ”Rucklet” i år igen

INFÖR MORS DAG i söndags bakade jag årets första rabarberpaj. I år var det första gången jag gjorde så där som det brukar stå i träd­gårds­tid­ningarna att man ska göra: för att skynda på tillväxten och för att få mjälla, fina och tidiga rabarber välte jag en stor balja över mitt ena rabarberstånd så fort det började synas årsväxt.


Min mors dag ”firade” jag f.ö. med att baka bröd, dammsuga, sålla bort grus från nya humlestörsrabatten och laga middag. Ingen upp­vakt­ning eller paus från hushållsbestyren här inte.

Ute på gården börjar det röra på sig trots att det varit kallt som bara attans med minusgrader så gott som alla nätter. Äppelkärnorna från mitt Sävstaholmträd har börjat spira, den franska dvärgbönan Aquilon (nonhybrid) har börjat visa sig och liljebaggarna har anlänt till gårdens krollilja.

Inomhus är det hög tantvarningsfaktor igen, för jag har för första gång­en i mitt liv sått dahliafrön. De har nu börjat gro, så till sommaren hoppas jag på många, många plantor. Visste ni förresten att man kan föröka dahlia med toppsticklingar? Det lärde jag mig i ett brittiskt träd­gårdsprogram alldeles häromdagen.


Och snart, snart exploderar tulpanblomningen. De gammaldags röda tycks trivas ypperligt i min jordmån, för de är i år fler än någonsin. De blå pärlhyacinterna står inte långt efter och är f.n. flitigt besökta av våryra bin.


Nu känns det nästan som att våren faktiskt är på väg. Lite värme på det här så blir det nog bra!

4 kommentarer:

 1. Det var ett bra tips som jag ska pröva till nästa år :)
  Jag älskar rabarber i alla former.
  Härliga bilder du visar oss.
  Ha det gott.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du apseluut göra, för jösses vilken rabarber det blev till den första skörden! Den här modellen borde jag ha börjat med för flera år sedan eller åtminstone efter att jag utökade med ytterligare ett bestånd.

   Visst är det najs att äntligen kunna ta lite vårliga foton? Även om det innebär att man får nöjet (?) att avporträttera liljebaggen igen ;o)

   Radera
 2. Lyckost, som har rabarber! Det lyckas jag inte med här - har försökt många gånger på olika ställen. Men dottern har många, så jag får tigga lite av henne!
  Prova med Myrr under liljorna, det har fungerat här!
  Här har pärlhyacinterna blommat över för i år...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, du! Men rabarbern kan vara rätt kinkig, det har jag förstått. Men där den bestämt sig för att trivas, där växer den desto mer istället :o) Kanske kan du be dottern låta sin rabarber gå i frö i år? Sen sprider du helt enkelt ut dem lite här och lite där hemma hos dig, för att ta reda på var den vill vara.

   Myrr mot liljebaggar var en nyhet för mig. Måste testas per omgående! Tack för tipset :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!