tisdag 29 juli 2014

Smakfullt kontra -löst

SENSOMMAR ÄR HÖGSÄSONG när bär, frukter och blommor ska på flaska för att bli till riktig ”kärringdricka”, dvs söta likörer i vackra ku­lörer utan tillsatser av konstgjorda färgämnen.

Alkohol (i mitt fall Absolut Original), vanligt strösocker och kanske nå­got att krydda med är allt som behövs för att stänga in sommaren i en flaska.

I år lagar jag smultron-, lavendel- och rabarberlikör. Samtliga är nya sorter för mig, så det ska bli spännande att se vad de kommer att sma­ka om X antal månader. För ja, tålamod är den i särklass viktigaste kryddan ;o)


Så särdeles smakfullt är det kanske inte att ha flaskorna hängande i köksfönstret, men smakfyllt i alla fall. Och så spar det plats på föns­ters­brä­dan, där de annars skulle få stå i ljuset.


Smakfylld var även den jordgubbssorbet jag lagade för någon vecka sedan och som vi tryckte i oss härom kvällen. Inga konstgjordheter i den heller, bara jordgubbar, sockerlag och lite färskpressad citronsaft. Gott som bara den under en värmebölja!


Vad som däremot måste klassas som helt smaklöst är den ”Jättis Kak­tus”-glass Lilla A kostade på sig igår. Efter att ha sneglat på denna relativt sett dyra strut vid ett antal tillfällen slog hon till sist till, oerhört sugen på just kaktussmaken.

Kaktus, my ass! Glassen är päronglass, med en större beståndsdel salt kolasås än kaktussmak. Det senare är dessutom enbart ett över­drag, alltså inte smaken på själva glassen!

Hur fan kan man få kalla en glass för ”Kaktus” när den de facto är pä­ronsmakande?! Och att få reda på det innan man tar köpbeslut tarvar i princip att man kånkar med sig ett svepelektronmikroskop, för texten i innehållsdeklarationen är som vanligt inte anslående stor.


Nä, det här gillar jag inte! Ska glassjäveln heta någonting borde det vara ”Jättis Päron – med överdrag av kaktussmak”.

Innehållsförteckningen ska man f.ö. helst inte läsa. Gräddglass, i min värld, är äggulor, socker, grädde och mjölk plus det man ska smak­sät­ta med. Så icke i det här fallet. Kolla på detta:

Gräddglass med päronsmak, salt kolasås (6%), överdrag med kaktussmak (5,5%), kakaosprayad våffla.

Ingredienser:
skummjölk
socker
grädde (15%)
vetemjöl
vegetabiliska oljor (raps, kokos, fullhärdad kokos, shea, palm)
stärkelsesirap
mjölkprotein
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin, solroslecitin, rapslecitin)
vasslepulver (mjölk)
skummjölkspulver
citronpulver
fettreducerat kakaopulver
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan)
arom
färgämne (klorofyllinkopparkomplex)
smör
salt
jordgubbspulver
karamelliserat socker
surhetsreglerande medel (citronsyra)
spenatkoncentrat

Svart text är vad som förväntas återfinnas i gräddglass. Notera dock att en av de fyra nödvändiga ingredienserna, äggulor, inte alls finns med i listan!

Kaktus ..? Eh? Päron?? Var då ..? Det här blir ett mejl till tillverkarens konsumentkontakt, det kan ni ger er den på.

10 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är ytterst smakfullt med flaskorna hängande i fönstret! Det måste bli ett vackert ljus, när solen skiner igenom dem!
  Ja, innehållsförteckningar är ofta krångliga att läsa, men det är oftast inte så farligt som det verkar...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Nej, du har rätt. I de allra flesta fallen är innehållet inte direkt skadligt. Men naturligt? Icke på en fläck.

  Och glassen då. Behövs det verkligen vetemjöl, oljor, stärkelse,
  emulgerings- och stabiliseringsmedel, smör och salt (!) för att få till en industriellt producerad glass?

  Fast det är klart, när gräddmängden i en GRÄDDglass inte är mer än 15 % så, tja, då behövs det säkert både det ena och det andra för att kompensera :o/

  SvaraRadera
 3. Tack för grattiset! Värmde verkligen!!
  Dina likörer och sorbén ser otroligt gott ut, det är precis sånt jag verkligen gillar. :-)
  Jag har läst tillbaka lite och skrattade gott åt dina dansäventyr. Här är en till som gillar att dansa, faktiskt ÄLSKAR, men det var många år sen. Och jag gillar också mer "modern" musik, Även om en tango med en schysst kavaljer kan vara kul det med Tyvärr gillar inte Rolle att dansa alls!! :-(
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, är du en sån fena på dans du, att du klarar av en tango? *imponerad* Jag kan faktiskt se det framför mig, hur du glider omkring med en blodröd ros mellan tänderna och med hakan i vädret ;o)

   Mitt ex, Lilla A:s far, var inte heller dansant, så det var väl egentligen under vår tid tillsammans som jag kom av mig helt och hållet. Nu är jag så ringrostig att jag inte känner mig bekväm längre :o/

   Lilla A tyckte att jordgubbssorbeten var otroligt god, men själv tyckte jag att den var aaningen för söt.

   Radera
 4. Ojojoj! Jordgubbspulver och spenat???? I en kaktusglass som dessutom är en päronglass. Betyget blir: 5 kaktusar!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Men visst är det hårresande vad producenterna petar i våra livsmedel? Jag kan lugnt säga att det inte blir många fler köpeglassar under resten av sommaren!

   Härförleden köpte jag förresten vad som kallades för chokladstrut, för jag gillar nämligen chokladglass. Men denna chokladstrut bestod av vaniljglass med en tunn topping av choklad, det var allt i chokladväg :o(

   Det känns som man nuförtiden blir blåst mest hela tiden, i alla upptänkliga sammanhang.

   Radera
 5. Visst är det konstigt med allt konstigt i maten! Man häpnar! Vi har just konstaterat att det florsocker som inte löser upp sig i apelsinlikören är potatismjöl. Vi kanske kan koka apelsinlikörkräm vad det lider. :-)

  De allra vänligaste hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. NÄÄ!? Potatismjöl istället för florsocker. Aj, aj ... Men du, det går säkert att låta schpriten rinna igenom en silduk eller ett kaffefilter - även om det kommer att ta en evinnerlig tid - och på så sätt "rädda" alkoholen undan en framtid som procentlös kräm :o)

   Radera
 6. Nä, inte istället för! Florsocker innehåller potatismjöl för att inte klumpa ihop sig. Och detta ligger som ett litet dylager i botten av apelsinlikörburken. Tror det försvinner om man silar sen, genom kaffefilter.
  De allra vänligast hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, I see. Om jag inte missminner mig så står det i min likörbok att man INTE ska använda florsocker vid tillverkning av likör. Inte farin heller. Däremot går sirap bra :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!