måndag 8 september 2014

För intresseklubben att notera

I MIN ÄGO finns sedan årtionden en sådan där manuell knivslip från Fis­kars, som när det begav sig kom utan någon som helst bruksanvisning. Och visst, hur mycket bruksanvisning behöver ett järnspett ...? Men under dessa årtionden har jag tyckt att den väl fungerat sisådär. Visst har den slipat, men inte så där särdeles imponerande bra.

Idag kom jag, den sannolika helidioten, äntligen på varför.

Kolla på bilden. Under sliptrissorna finns det en urskålning. Den är syn­bar­ligen avsedd för vatten. Och ser man på, med vatten i baljan går slipningen som en dans!


Snacka om att inte känna sig som den direkt vassaste kniven i lådan ... Men nu har jag sådana i alla fall. Skitvassa :o)

(Samma modell av slip har f.ö. sålts – kanske fortfarande säljs – även på IKEA. Sannolikt även där utan manual.)

Edit 09-09-2014:
Efter att jag skrev detta inlägg hittade jag ett diskussionsforum på finska, där det faktiskt är någon annan som redan 2007 var inne på samma spår som jag, att det bör sättas vatten i baljan. Den som förstår finska kan så­ledes roa sig med att läsa diskussionsinlägg #9 där.

12 kommentarer:

 1. Det känns faktiskt lite skönt att läsa att en smart person som du inte alltid listar ut saker och ting. Den där typen av vässare finns nog i ett otal variationer. Jag är inne på min andra och den nuvarande heter Mino Sharp med tillägget Water Sharpener. Funkar riktigt bra. Den förra saboterades av nyfiket barnbarn.

  SvaraRadera
 2. Så pass smart tycks jag ändå vara att jag kom på det, om ock väldigt försenat :) Mindre smart av Fiskars att inte ens med ett litet piktogram visa hur det är tänkt att göras.

  SvaraRadera
 3. Och jag då, som sett behållaren och tänkt -är den till för vatten kanske? Inget svar, ingen åtgärd. Ikväll blir det knivslipat!
  De allra vänligaste hälsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du är t.o.m. värre än jag, som ju faktiskt inte noterat den lilla vattenhon och därmed helt missat att det är så det ska fungera. Knivbladen har jag däremot blött ner före jag dragit dem i trissan. Ibland är man bara så pucko att man blir trött på sig själv :-\

   Radera
 4. Men jag köpte en dyr "märkesslip" till ett barn och den var tydligt märkt att vara för torrslip. (Alltså till ett av mina egna barn, dock vuxen). Tänkte då att sånna slipar ska nog vara torra. Jag har inte ens vätt bladen innan däremot sköljt efteråt. Hur många år kan en sån billigvariant vara? Vill inte tänka på hur gammal min är och har kanske inte haft några större krav på den heller.. Bara blivit nöjd för att kniven blivit något bättre än när den är riktigt usel.

  SvaraRadera
 5. Om det du har är en Fiskars, eller annat märke av samma modell, rekommenderar jag verkligen att du testar med vatten! Du lär bli glatt överraskad :-)

  SvaraRadera
 6. Haha, visade detta för maken, som satte igång att kolla på nätet och kom fram "Ej våtslip" på Fiskars knivslip!!!
  Men idag, när han var på IKEA i annat ärende, så köpte han en knivslip (vår gamla hade försvunnit....)! Knivar vässades med ganska klent resultat. Så i morgon blir det våtslip!
  Kul!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Jodu, det är så att säga empiriskt bevisat att knivarna blir klart vassare när det finns vatten i "baljan" :-)

   Radera
 7. Jahaja jag har kastat min eftersom de va bara skit som inte fungerade!

  SvaraRadera
 8. Attans då! Själv är jag just nu så slipad som jag aldrig varit förr! T.o.m. min filékniv duger ÄNTLIGEN att hantera fisk med :-) Du får fynda dig en ny för en spottstyver på Emmaus. Jag gar noterat att det är fler än du som hivat iväg sina Roll Sharp från Fiskars ;-)

  SvaraRadera
 9. Dä va som fan...jaha...jag sällar mig te puckona...! ;-) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen i klubben! Du är i gott sällskap, vad det verkar :oD

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!