onsdag 10 september 2014

Septembersysslor

HUR OGÄRNA MAN än vill att det ska vara så, så kommer hösten emot nu. Och med hösten kommer höstsysslor, framför allt i trädgården.

Jag har under den senaste veckan ägnat mig åt att tukta mina äppelträd, som faktiskt börjar se riktigt presentabla ut nu. Tre av dem är det tredje året jag friserar med ordning och omsorg, det fjärde fick i år sin första, re­jäla släng av både sekatör, gren- och motorsåg i förrgår.

Varje gång jag ägnar mig åt sådant här, som resulterar i högar med kvistar och grenar, skänker jag en tanke av oerhörd tacksamhet till Marilla. Utan henne hade jag varit utan Konrad, min flistugg, och stått mig slätt.


Med hösten följer också att bl.a. Victoriaplommonen mognar. Ett under många år träget bortplockande av alla frukter som angripits av monilia ver­kar så smått ge resultat ... eller så är det bara den osedvanligt torra och heta sommaren som gjort sitt. Hur som helst blir det mycket fina plommon i år. Mycket mer än jag själv har möjlighet att ta tillvara.

Så under veckoslutet erbjuder jag självplock för 2€/kilo. Stegar av olika höjd finns att tillgå, men man får ta med egen påse att plocka i. Den som är intresserad ombeds höra av sig, så att vi kan komma överens om tid­punkt!


3 kommentarer:

 1. Åh, Victoriaplommon, det hade vi när vi bodde i Lund! Så goda de var! Men det blir ju, som du säger, alldeles för många för en normal familj att hinna äta. Och hur mycket plommonmarmelad äter man på ett år?
  Nej, numera har vi inga fruktträd och vi har ju inte någon bra jordmån för dem heller.
  Hösten är min favoritårstid, så nu njuter jag!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Oh om du hade bott närmare!! Plommonsylt med lite ingefära i. Mumma

  SvaraRadera
 3. Och jag hade så´n tur att jag fick plocka massor av plommon i går! Så idag blir det plommonchutney. Ska bara leta fram receptet först, vilket kan ta tid, hahaha!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!