lördag 11 oktober 2014

Presstopp!

I ONSDAGS ANLÄNDE fruktpressen, igår satte jag igång. I avsaknad av en riktig fruktkvarn för att krossa äpplena provade jag mig igenom allt från att hacka med kniv till att köra i blender innan jag till slut kom fram till att min gammaldags veva-för-hand-rivare var det som gick fortast och gav bäst re­sultat.


Men att veva sig igenom drygt två fulla bananlådor med äpplen ..? Nä. Så goda vännen P ryckte in och lånade mig sin matberedare med rivskiva och sen blev det, bortsett från att det var oväntat trögt att skruva pres­sen, lite fart på produktionen ... ända till pressning nummer 3 vill säga.

Halvvägs färdigpressat gick det plötsligt inte att skruva varken neråt eller uppåt. Däremot konstaterade jag att det började samlas en hög fina me­tall­spånor runt gängstången. Aj, aj, att det gått så trögt berodde helt klart på att den invändigt gängade, cylindriska delen som stången skruvas genom inte var i skick!


Så där blev det presstopp, med presskorgen halvfull av rivna, ännu inte fär­digmustade äpplen, blott fem och en halv liter färdig must och långt mer än en hel bananlåda med opressad frukt. Och där befinner jag mig fortfarande. Vi får väl se vad den brittiska leverantören – som jag naturligtvis omedelbart kastade mig över per mejl – kommer att åstadkomma för att lösa detta.

Var jag befinner mig på irritationsskalan? Tja, någonstans i trakten av -7.653.896,2. Typ.

För att inte gå i tak lugnade jag nerverna med att virka färdigt ännu en man­dala. Denna gång i milda, barnkammarvänliga färger. Lite söt blev den, inte sant?

8 kommentarer:

 1. Du har kollat att du inte har "järnfilspån" i den färdigpressade musten va? Det kan bli problem vid en eventuell magnetröntgen senare i livet annars... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag lär nog klara både en MR och eventuella detektorbågar på flygfält i framtiden, för metallmjölet samlades ovanpå själva tallriksdelen som pressar ner äppelkrosset i korgen.

   Radera
 2. Så tråkigt hoppas att du snart får en ny eller att det går att torka å olja in.Nu är sommaren slut om det ändå varit jan snart .Kramar till er på Åland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torka och olja in är nog dessvärre ingen tänkbar medicin för den sjuka som pressen har. Min gissning är att gängningen är åt helskotta och därmed är både stång och gängad cylinder kaputt. Vi får väl se om de skickar en helt ny press från England eller hur de tänker lösa det hela.

   Här är det definitivt höst nu, men fortfarande hyfsat varma dagar. Men vintern står för dörren. Hu ...

   Radera
 3. Så retligt! Hoppas att äpplena håller sig tills du får ordning på det!
  Vad du är flitig med din virkning!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Har du något mönster till mandalan? Jättefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemskt lessen, men det har jag inte. Mina mandalor virkar jag "på frihand".

   Radera
  2. OK, superfina!!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!