måndag 21 juni 2010

Fjäriln vingad

IGÅR VAR DET ”Öppna trädgårdar” på ett par ställen i Lem­land, grann­kommun till Mariehamn. Väninnan S och jag ägnade därför ef­ter­middagen åt att beundra resultatet av andras gröna fingrar och krök­ta ryggar.

I den ena trädgården fick jag syn på något som jag på avstånd trod­de var en nässelfjäril, men när jag kom närmare visade det sig att så inte var fallet. Goda bloggvännen Monkan har hjälpt mig med iden­ti­fi­ka­tio­nen; det är en Polygonia c-album eller vinbärsfuks på svenska. En riktig skönhet, tycker jag.


Vingspannet var cirka 4,5-5,0 cm och färgsättningen snarlik näs­sel­fjä­ri­lens. Däremot var vingarna väldigt flikiga och när fjärilen slog ihop dem blev den förvillande lik ett torrt löv.


En bit längre bort låg den här lille gynnaren och piskade med svansen på en sten invid näckrosdammen. Målet var en trollslända som retfullt hovrade preciiis så långt bort att det var omöjligt att fånga den utan att blöta tassarna. Trollsländan är den svarta pricken som syns strax ovanför stenen i vattnet.Du kan se alla bilder i större format om du klickar på dem.

[tags: Polygonia c-album, Comma, The Comma, vinbärsfuks, herukkaperhonen ]

11 kommentarer:

 1. Oj vilken vacker fjäril, inte vet jag vade heter, men jag ska kolla i mina böcker ifall jag hittar den

  SvaraRadera
 2. Vad gulligt av dej om du gör det! Själv äger jag ingen insektbok, men borde utan tvekan skaffa en.

  SvaraRadera
 3. Såå fina bilder! Skickligt att lyckas fota fjärilen innan den försvann!
  Men jag har ingen aning om vad det är och jag har inte ens en bok...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Tack, men det var inte så svårt den här gången. Fjärilen var tydligen väldans sugen på nektar, så den satt snällt stilla långa stunder i taget och lät sig fotograferas. Hoppas Monkan hittar i sina böcker vilken sort det är, för jag har aldrig sett en likadan förr.

  SvaraRadera
 5. Njuter av dina fina bilder:)
  Kram Annika

  SvaraRadera
 6. Hej N. enligt min bok skall det vara en Vinbärsfuks (Polygonia c-album)en dagfjäril, det står precis som du sa att den har stor likhet med nässelfjärilen men har flikigare vingar.Den lever på olika växter som larv och är en vanlig art i våra trädgårdar i stora delar av landet.
  Jag har då aldrig sett en sådan.
  Natti

  SvaraRadera
 7. TIPS: Spring in till Anki på:

  http://engstromsfoto.se/

  ...och be henne kolla på den!
  Det hon INTE kan om insekter är väl knappt värt att veta!
  Skitduktig är hon!

  Och vilka fina bilder du tagit!
  Dom sidenlena näckrosorna fick mej att spilla en liten tår faktiskt.

  Sådana fanns hemma i dammen i Ramlösa där jag bodde under hela min uppväxt....
  Jag kunde stå där och bara titta och njuta av alla fina blommorna som seglade på vattnet ovanför alla orange guldfiskar!

  Jag blev både nostalgisk och varm inombords nu när jag såg näckrosen igen.....Tack!

  KAN du inte göra det????
  Ja...krypa in genom USB-porten???

  Jag sätter på kaffepannan!
  Hinner nog till och med baka en sockerkaka med äpplen i bara för din skull då!
  (hrmpf! Jag som hatar att baka va?)

  Men kommer du så ska jag minsann.....Haha!

  Ha det gott!
  Kram, "Stigbert" den galne

  SvaraRadera
 8. Monkan:
  Jomenvisst är det en Polygonia c-album! Vinbärsfuks på svenska, herukkaperhonen på finska och Comma Butterfly på engelska. Tänka sig, att jag aldrig fått ögonen på en sån tidigare ... Tusen tack för hjälpen, kära vän!

  Idag ser det ut att bli ett strålande väder, så jag kanske "fångar" fler fjärilar åt dig att identifiera ;o)

  Ha en underbar sommardag :oD

  SvaraRadera
 9. Peacerosen:
  Som du ser lyckades Monkan hitta ett namn åt den i sina böcker. Duktig dam det där :o) Men går även hon bet på uppgiften ska jag garanterat vända nosen mot Ankis håll!

  Visst skulle det vara häftigt om man faktiskt kunde sajbersurfa på riktigt! Schlurp in genom USB-ingången och slafs ut i andra ändan, där någon omedelbart störtar iväg och brygger en färsk panna Gevalia i och med detta oväntade besök ;o)

  Men att resa i fantasin är nog vad jag får nöja mig med. Man lever inte fett på en reducerad sjukpension och att t.ex. kuska runt i egen bil är uteslutet. Dels pga det skyhöga bensinpriset och dels pga att Röda Faran inte längre är att lita på.

  Vet du, efter mitt besök i "fjärilsträdgården" i söndags har jag blivit vettlöst sugen på att själv anlägga en damm. Fast det blir nog inte mer än en fantasi det heller. Men vad jag har på gång är en solcellsdriven liten pump med fontän! Jag sålde häromdagen bort min ena motorsåg (den bensindrivna) och pengarna - som så att säga inte fanns med i budgeten - räckte precis till köpet av pumpen. Så nu ska här i alla fall åstadkommas ett meditativt ljud av porlande vatten i "Rucklets" trädgård :oD

  Ha en bra staketspikardag!

  SvaraRadera
 10. Jag såg en sorgmantel förra sommaren det var den första,den var så fin.men jag hann inte fota den.varför just en sorgmantel? Var det ett tecken tro?
  I morgon ska jag montera ihop min porlande bäck jag fick förra året.

  SvaraRadera
 11. Själv har jag aldrig sett en sorgmantel i levande livet, bara på bild. Och ta det inte som ett tecken, hördu. Vill man se tecken kan man göra det överallt, och då blir man knäpp till slut.

  Vad har du fått för "porlande bäck"? Ta bilder och visa i bloggen!!!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!