söndag 13 juni 2010

MÖNSTER > virkade mormorsränder à la Attic24

 
LOVELY LUCY MED den brittiska bloggen Attic24 har ännu en gång tjänat som inspiratör. Denna gång är det mormorsränder. Det bygger på samma teknik som när man virkar mormorsrutor – stolpgrupper om tre – men intrycket blir alldeles annorlunda. Att virka så här är inget som hon på något vis är ensam i världen om att göra, men jag gillar hennes sätt att börja och sluta varven för ett snyggt slut­resultat.



För att virka mormorsränder får du vackert lov att börja med att virka en liten provbit (o ja, jag vet hur trist det momentet är), så du vet hur mycket ditt arbete bygger på bredden och höjden med det garn och den virknål du tänker använda. Utgående från det räknar du ut hur många maskor du ska lägga upp för ditt riktiga projekt.

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

förkortningar
lm = luftmaska
fm = fast maska
st = stolpe

Börja med en lm-kedja, där antalet maskor måste vara delbart med 3. Gör inte lm-kedjan för tajt! Försök lägga upp löst eller byt helt enkelt till ett nummer grövre virknål för själva uppläggningen.


VARV 1:
1 fm i den andra lm från nålen och fortsätt sedan med 1 fm i varje lm. Började du t.ex. med 21 lm ska ditt första varv bestå av 19 fm när det är färdigt.


VARV 2:
3 lm (= 1 st), 1 st i första fm. *Hoppa över 2 m, 3 st (= st-grupp) i den tredje m. Upprepa *-* till slutet av varvet, där du i den sista fm på fö­regående varv virkar endast 2 st istället för en st-grupp.

Det färdiga varvet börjar och slutar med 2 st, och består däremellan av st-grupper.


VARV 3:
På det här varvet virkar du i mellanrummen mellan st-grupperna på föregående varv.

3 lm (= 1 st), 3 st i mellanrummet mellan de sista två st-grupper på föregående varv. Fortsätt med st-grupper varvet ut och sluta med 1 st i den tredje av de 3 lm du började föregående varv med.

Det färdiga varvet börjar och slutar med 1 st, och består däremellan av st-grupper.

Ta av garnet och byt färg.
[Så långt enligt Lucys beskrivning. Själv byter jag färg på ett annat sätt: jag byter till den nya färgen innan jag drar igenom garnet sista gången på den sista stolpen. Sedan ”väver jag in” garnändan i virk­ningen genom att omväxlande flytta den bakom och framför arbetet under virkningens gång, så där en 5-6 cm in på följande varv. På så vis får jag bara en garntåt kvar att fästa efter varje färgbyte.]


VARV 4:
Knyt fast det nya garnet i det föregående och lämna ändarna för att sy fast dem senare (eller gör färgbytet på mitt sätt).

Stick in virknålen i det första mellanrummet på föregående varv (mel­lan den sista st-gruppen och den sista st). Dra det nya garnet igen­om till framsidan. Virka 3 lm och därefter 1 st i samma mellanrum (motsvarar tillsammans 2 st). Virka st-grupper över hela varvet och sluta med 2 st i det sista mellanrummet.

Precis som på varv 2 börjar och slutar det färdiga varvet med 2 st, och består däremellan av st-grupper.


VARV 5:
3 lm (= 1 st), fortsätt med st-grupper varvet ut och sluta med 1 st i den tredje av de 3 lm du började föregående varv med.

Precis som på varv 3 börjar och slutar det färdiga varvet med 1 st, och består däremellan av st-grupper.

Ta av garnet och byt färg.

Upprepa varv 4 och 5 till önskad längd, det vill säga två varv för varje färg.




~~~ All cred to Lucy ~~~

A huge thank you to Lucy for letting me translate this simple but awe­some pattern into Swedish. Happy hooking!

[tags: crochet, granny stripes, pattern, swedish, Attic24]

34 kommentarer:

  1. Vi har inte fått det där regnet som skulle komma,idag blev det en sväng till Piteå,så nu får det vara färdigrantat här på ett tag.Hoppas solen blir kvar för jag har en hel del utejobb nu.
    Snygga ränder.

    SvaraRadera
  2. För att inte skola blogga längre, så bloggar du ovanligt mycket...
    No offence, det är bara roligt!
    Ska vid tillfälle försöka mig på den virkningen, men jag är ännu nybörjare på virkning (stickning är mera min melodi!).
    Ha en fin vecka, kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Detta gillar jag! Tack för bilder och beskrivning:)
    Kram Annika

    SvaraRadera
  4. Stickmamman:
    Ja, man kan ju lugnt säga att du varit på resande fot ett tag nu. Kan vara skönt att få rusta lite i hemkrokarna, inte sant?

    Monica:
    Det här ville jag få upp inför folks semestrar och/eller dagar med dåligt väder, that's why. Det här är dessutom en jätteenkel teknik för att åstadkomma saker som ser väldigt arbetade ut! Kan väl vara utmärkt för dig som nybörjare med virknålen..?

    Annika:
    Och det är jättekul att virka på det här viset! Fort går det också :oD

    SvaraRadera
  5. Hur tjockt garn och vilken grovlek på virknål använder du?

    Är inte så bra på att improvisera när jag inte har ett mönster som säger vilket garn och virknål jag ska ha :)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  6. Till det pågående projektet, 170x130 cm-filten, använder jag mitt favoritgarn som heter "Catania" från Coats/Schachenmayr Nomotta. Det är lämpligt för virknål 2,5-3,0 mm, men själv virkar jag rätt tajt och använder därför en 4 mm-nål i det här specifika fallet.

    Ett inlägg om garnet ifråga hittar du HÄR.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägger man upp upp lm till hela bredden eller?

      Radera
    2. Ja, det gör man. Men du behöver lägga upp 2 lm mer än det antal du tänker dig att att din färdiga virkning ska ha. De behövs när man startar det första virkade varvet och kommer att motsvara varvets första fasta maska.

      Radera
  7. Stort tack för denna översättning som lät mig slippa förvirra mig i double och triple crochets förlovade land :-). Jag undrar bara; första mormorsranden innehåller ju även en rad fasta maskor i samma färg som randen. Man ska inte göra något motsvarande på slutet för att få "balans"? Filten är snart klar nu i alla fall :-)

    SvaraRadera
  8. Väl bekomme! Roligt om jag kunnat vara till hjälp :o)

    Om du slutar filten med ett varv fasta maskor är en smaksak. Jag gjorde det inte på min jättefilt och tycker det ser helt okej ut ändå. Men testa, det blir kanske ännu tjusigare om du gör så!

    SvaraRadera
  9. Hej,
    jag undrar om du skulle kunna förklara det med hur 21 lm blir 19 maskor på nästa varv. Jag får 20 stycken.

    /Lisa

    SvaraRadera
  10. Hej Lisa :o) Svaret är enkelt: den första maskan är ju ingen äkta fast maska, så varvet består av denna "falska" fm + 19 riktiga fm.

    SvaraRadera
  11. Okej, då fattar jag. Jag räknade den som en fm (uppenbarligen). Tack så mycket.

    SvaraRadera
  12. Hej! Tack för att du har lagt upp en så bra beskrivning på "granny stripes"! Jag skulle vilja sammanfoga ändarna för att virka detta mönster runt, runt...tänk tubformat(istället för som nu, vända arbetet efter varje varv). Jag vill gärna att mellanrummen fortfarande ska ligga i sina räta, raka rader. När man virkar runt brukar ju arbetet vrida sig.... Vet du möjligtvis hur man ska göra då? Tacksam för svar!
    MVH Emelie

    SvaraRadera
  13. Så kul att du fått användning för mönstret! :o)

    Om JAG skulle virka runt, runt skulle jag ta av garnet efter varje varv och fästa den sista m med ett maskstygn runt varvets första m (+ fästa trådändan på baksidan). Sen skulle jag börja ett nytt varv med den teknik jag visar HÄR. På det viset får du jämna, fina varv som inte "snor sig" och det syns inte alls var du börjat på det nya varvet.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  14. Hej igen! Och tack! Nu funkar det! Tack så mycket för att du tog dig tid att hjälpa en nybörjar-virkare!
    MVH Emelie

    SvaraRadera
  15. Hej!

    Jag har precis gjort klart en filt från detta mönstret! Tack för översättningen!
    Bilder finns i min blogg om du är nyfiken.
    /Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skoj! *springer över för att titta*

      Och den blev jättefin, din lilla filt :oD

      Radera
  16. Hej! Jättefin filt? Är den 170x130? Och isf vad är garnåtgången om man använder sig av cataniagarnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej själv!

      Måtten för den helt färdiga filten, med virkad kant och allt, är c. 135 x 175 cm. Garnåtgången är c. 2,2 kg.

      Radera
  17. Tack för jättefina beskrivningar - känner mig riktigt sugen att testa både mormorsränder och rutor efter dina mönster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att kunna vara till hjälp och inspiration! Lycka till!!

      Radera
  18. Hej! Har du ett hum om hur många maskor du gjorde i luftmaskekedjan? Jag har samma tjocklek på garnet som du och tycker att den storlek din filt verkar alldeles lagom stor :-) Trevlig kväll! //Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uj ... Det var ju ett tag sedan jag virkade den här, men efter en del rotande bland mina skruttiga anteckningar (sorgfälligt sparade i "högar") lyckades jag tråla upp något som kanske kan vara grunden till den här filten. Där har jag i så fall skrivit att jag använt mig av 357 m på längden. Kan det låta sannolikt ..?

      Lycka till med virkningen! :-)

      Radera
  19. Tack! Får testa på det :-)

    SvaraRadera
  20. Hej! Hur stor är pläden? Vad heter garnet och hur många nystan användes?

    SvaraRadera
    Svar
    1. C. 135x175 cm. Garnåtgången var i runda slängar 2,2 kg och garnet jag använt är ett merceriserat 100 % bomullsgarn från Schachenmayr Nomotta som heter "Catania".

      Radera
  21. Hur virkar jag kanten runt om?:) superfint virkat!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tittar på Lucys beskrivning till hennes randiga mormorsfilt hittar du väldigt tydliga bilder i slutet på inlägget: http://attic24.typepad.com/weblog/granny-stripe-blanket.html

      Radera
  22. Varför blir mellanrummen mkt mer markerade än dina? Catania och 3,5 nål. Vill ha mindre hål...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu, om jag kunde svara på det så skulle jag gärna göra det. Kanske är det så att du virkar mycket lösare än jag gör ..? Ett halvt nummer mindre virknål kanske gör susen!

      Radera
  23. Hittade den här beskrivningen som jag bara måste prova! Tack för inspiration! Mvh, Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda! Det ska du absolut göra. Ett varningens ord dock: detta är starkt beroendeframkallande ;-) God jul på dig och gott nytt 2017!

      Radera
  24. Tack för ett kanonbra mönster o din beskrivning av mönstret på Svenska,☺har då aldrig fått fina kanter förrut. Men nu rakt o fint. E hälsning från ett görvamt Göteborg☺☺

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!