onsdag 16 juni 2010
RECEPT > Formbröd med honung och fröfrossa
JAG FORTSÄTTER BAKA i form. Den här gången blev det en rysligt nyttigt bröd, späckat med frön och med sin sötma från honung. Satsen räcker till en form.
25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk krossade linfrön
1 msk skalade sesamfrön
1 msk skalade solrosfrön
1 msk pumpakärnor
2 msk kruskakli
1 msk honung
2 dl dinkelmjöl
2 dl rågsikt
i runda slängar 4-5 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt
Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, förutom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt ytterligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brödet jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.
Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.
Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mums, vad det brödet ser gott ut!
SvaraRaderaSka skriva ut receptet och prova någon gång. Tack!
Kram, Monica
Lät både gott och nyttigt!
SvaraRaderaJag bakar ju inte hemma pga Sonalyckans glutenallergi....men kikar gärna på andras godsaker!
Ett par små mjöl-korn och han ligger sjuk i dagarna 3...):
I dag är jag "off" så inte har jag kommit iväg till posten heller.
Men det kommer.....snart.
Tror jag ska gå och dra en gammal filt över huvet!!
Kram, "Stigbert" den förskräcklige.
Hej N, de där limporna får jag nog prova på. Låter enkelt och bra.
SvaraRaderaHur går det med "surpuppan"? :)
Hej
SvaraRaderaDe där formbrödet såg gott ut....måste be mamma baka det..he he
Ännu ett gott bröd från dig. Känner nästan doften=) Snålvattnet rinner till=)
SvaraRaderaHa en go helg
Kram
Önskar att jag kunde äta obegränsat med bröd för just detta verkar så himla gott! Magen blir hysterisk av för mycket bröd :(
SvaraRaderaSkall brödet in i kall eller varm ugn?
SvaraRaderaÅ, förlåt att jag varit lite otydlig! Ugnen ska vara uppvärmd till 250 grader innan du ställer in formen.
Radera