onsdag 16 juni 2010

RECEPT > Formbröd med honung och fröfrossa


JAG FORTSÄTTER BAKA i form. Den här gången blev det en rysligt nyttigt bröd, späckat med frön och med sin sötma från honung. Sat­sen räcker till en form.


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk krossade linfrön
1 msk skalade sesamfrön
1 msk skalade solrosfrön
1 msk pumpakärnor
2 msk kruskakli
1 msk honung
2 dl dinkelmjöl
2 dl rågsikt
i runda slängar 4-5 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, för­utom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.


Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk.

8 kommentarer:

  1. Mums, vad det brödet ser gott ut!
    Ska skriva ut receptet och prova någon gång. Tack!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Lät både gott och nyttigt!

    Jag bakar ju inte hemma pga Sonalyckans glutenallergi....men kikar gärna på andras godsaker!

    Ett par små mjöl-korn och han ligger sjuk i dagarna 3...):

    I dag är jag "off" så inte har jag kommit iväg till posten heller.
    Men det kommer.....snart.
    Tror jag ska gå och dra en gammal filt över huvet!!

    Kram, "Stigbert" den förskräcklige.

    SvaraRadera
  3. Hej N, de där limporna får jag nog prova på. Låter enkelt och bra.
    Hur går det med "surpuppan"? :)

    SvaraRadera
  4. Hej

    De där formbrödet såg gott ut....måste be mamma baka det..he he

    SvaraRadera
  5. Ännu ett gott bröd från dig. Känner nästan doften=) Snålvattnet rinner till=)
    Ha en go helg
    Kram

    SvaraRadera
  6. Önskar att jag kunde äta obegränsat med bröd för just detta verkar så himla gott! Magen blir hysterisk av för mycket bröd :(

    SvaraRadera
  7. Skall brödet in i kall eller varm ugn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, förlåt att jag varit lite otydlig! Ugnen ska vara uppvärmd till 250 grader innan du ställer in formen.

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!