fredag 27 augusti 2010

”Bättre fly än illa festa”

NU HAR JAG bestämt mig. Jag tänker absolut överge ”Rucklet” i no­vem­ber, för bort måste jag ... No way att jag tänker vara hemma på min femtioårsdag!

Det är inte halvsekeldagen i sig som är orsaken till mitt beslut. Nej då! Det är det faktum att omgivningen förväntar sig ett partaj som gör att jag, som så många andra före mig, tänker lägga benen på ryggen och fly fältet.

Nu är det inte det att jag har något emot att ha kalas, tro för all del inte det! Problemet är att jag inte har råd att ställa till med fest. Inte plats heller, för den delen. Eller, jovars, om tillställningen skulle vara ute i trädgården. Men handen på hjärtat, hur många jublar av lycka över att bli inviterade till ett garden party i november?

Egentligen har jag förresten aldrig begripit varför det är den stackare som fyller jämnt som förväntas stå för arrangemang och fioler. Borde det inte vara precis tvärtom..? Ja, jag menar att man en enda gång i livet själv skulle slippa ta hand om all planering och alla kostnader. Men sådan är nu en gång för alla inte kutymen, så därför drar jag.

Fast vart ska man packa och sticka i mörkaste november om man inte är beredd att ta sig ända bort till Thailand eller Västindien, men ändå vill kunna njuta av en värme som åtminstone befinner sig på nivån ”nor­mal nordisk sommar”? Någon som vet? Alla tips mottages med stor tacksamhet!

PS. Den som eventuellt haft för avsikt att förära mig t.ex. en grotesk trädgårdstomte eller en oanvändbar kristallvas kan varva ner. Mejla mig, så får ni mitt kontonummer istället! Då kommer slantarna till någon verklig nytta och alla blir glada, inte minst jag ;o) Däremot har jag ingenting att invända mot att ett växthus, vackert målat i eng­elskt rött, ställs på gården i min frånvaro.

10 kommentarer:

 1. Med erfarenhet av 40-50- och 60-årsdagar: Det blir inte billigare att resa bort. Då kommer alla i omgångar senare och det blir lika dyrt i slutänden. Du kan t ex redan i inbjudan skriva: Jag bjuder på skinka o potatissallad och ett glas vin, vill du dricka mer får du ta med dig.
  Eller skjuta fram firandet till sommaren eller tipsa närmaste vännerna om att du önskar dig en fest istället för presenter. Vi har många gånger haft roliga bjudningar med soppa, bröd och kaka till kaffet. Korvgrillning vid stranden kanske? Man kan styra själv ganska mycket tycker jag. Det är ju meningen att det ska kännas roligt och inte betungande. Annars får du kallt ljuga och säga Vaddå femtio? Det fyllde jag förra året.
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Ett bra resmål, som inte är så långt borta men ändå solsäkert och med mycket att titta på är Egypten! Vi har varit både i Hurgada och i Sharm-el-Sheik, och skulle jag välja, blev det definitivt Hurgada och då i den nordligaste och äldsta stadsdelen. Därifrån kan man göra en utfärd till Luxor, åka båt på Nilen etc. Om du vill kan du kolla i min blogg på ett inlägg ifrån januari 2010: "Reseberättelse 2, Egypten i sept. 2001", där berättar jag om Hurgada.
  Kul att välja resa!Lycka till!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hyr in dig på en rymdfärja, så kommer du säkert undan allt ståhej. Datorn kan du ta med dig. Där uppe får du nog lugn o ro, så du kan skriva färdigt din roman.

  SvaraRadera
 4. Kerstin:
  Tanken är inte dum, men jag viiill iiinteee!!! Annars har du helt rätt i att det inte behöver göras så krångligt. Men hur lite krångligt det än görs, så innebär det planerande och jobb. Jag gjorde det vid 30, när exet fyllde 50, när hans dotter tog studenten och vid min egen 40-årsdag. Nu vill jag som sagt inte alls.

  Monica:
  Tack för tipset! Jag ska definitivt kolla din blogg. Fast med Egypten är det ett litet problem: det tilltänkta resesällskapet har sagt stenhårt ifrån just Egypten. Och är det inte för varmt där också..?

  Conny:
  Hu, nej! Jag har höjdskräck redan på en fem meter hög stege, så utomatmosfäriska lustresor är definitivt inte att tänka på ;o) Hellre då en liten stuga på ett vindpinat skär, om jag blir tvungen att välja. Det blir nog mer författat där.

  SvaraRadera
 5. 1. Knytkalas?
  2. Be uttalat om att bli bjuden på restaurant. Det blir ju vansinnigt mycket billigare om 20 ska betala för en, än om en ska betala för 20.
  3. Rym och kom hit.
  Annacarin

  SvaraRadera
 6. Du kan komma till norrland,boka nu så blir det inte så dyrt.Allvar

  SvaraRadera
 7. Annacarin & Stickmamman:
  Ni är då för gulliga, båda två! :oD

  Men saken är den, att jag redan har en deal med en väninna om att vi ska pipa iväg någonstans där det finns värme och lite mer sol än Norden har att erbjuda under årets mest bedrövliga månad.

  Så Stickmamman, du är dessvärre åt alldeles fel väderstreck ... och käraste Annacarin återfinns inte tillräckligt långt söderut ;o)

  SvaraRadera
 8. Jag tänker också rymma på min 50-årsdag. Fast inte utomlands...

  Jag får hitta något annat ställe att vara på i Oktober nästa år. Så jag har ju en stund kvar att fundera...

  Men jag säjer som Kerstin i "Ölandsvindar"...det går att göra billigare med lite fantasi.

  Och min erfarenhet är också att det kommer "indroppande" gäster både före och efter om man inte "tar tjuren vid hornen".

  Tack och lov vet dom flesta här på bygden numera om min "fobi för kalas", så jag får väl hoppas på att alla "överraskningar" uteblir!

  Tyvärr har jag inga tips om resmål.
  Har inte varit utomlands på 20 år nu, och saknar det faktiskt inte heller.

  Men skulle kunna tänka mej någon mysig SPA-anläggning där jag kan simma i en uppvärmd pool och kanske få en massage efteråt.

  Vaddå grotesk trädgårdstomte??
  Dom är ju jättesöta!
  Hehehe....(:

  Och vaktar alla Dina grödor!

  Kram på dej och ha en mysig helg nu!
  J:son

  SvaraRadera
 9. Jag tyckte också jag hade maaassor med tid på mig att fundera, men hoppsan, nu är det plötsligt inte så länge kvar! Eh ... var tog de senaste fem åren vägen?!

  Visst tycker jag det skulle vara kul med ett riktigt kalas, med gamla och nya kompisar. Men ... om vi nu bortser från kostnaden, så orkar jag helt enkelt inte. I avsaknad av släkt eller ens en livskamrat, och utan annan närmaste familj än lilla A, innebär det att det är ich, me, moi som ska fixa med allt. Bara tanken gör mig trött :o(

  Mitt eget utlandsresande inskränker sig till en vistelse i Nice för 24 år sedan och en vecka på Mallorca med lilla A 2007, månaden innan jag opererades för melanoma in situ, så jag har ingen aaaning om vart det är värt att sticka iväg. Ditt förslag om SPA-avdelning är faktiskt lockande, men då skulle jag få åka utan sällskap :o/

  Du, det finns trädgårdstomtar och så finns det trädgårdstomtar! Jag har sett exempel på såna som måste vara tillverkade i akt och mening att användas för att hålla småbarn från ägorna; så groteska att även en vuxen riskerar en infarkt om man stöter på dem lite oförhappandes ;o) Men personligen väljer jag nog hellre t.ex. en fin, omålad stengroda som trädgårdsprydnad. Gärna en sån som sprutar vatten också - och varför inte med en liten krona på knoppen? :oD

  Här har det blivit rejält kyligare de senaste dagarna, men ikväll är jag ändå inviterad till en väninna för sommarens sista altangrillning. Men vadå, det finns ju filtar! Och blir det riktigt kallt kan man söka sig inomhus.

  Hoppas du i din del av världen får ett skönt och avkopplande veckoslut, kanske med lite scrappande, även om ni har bråda tider på gården just nu.

  *kramar hårt tillbaka*

  SvaraRadera
 10. I know the feeling... Har aldrig gillat stora kalas, varken som gäst eller "föremål". Mysigare om man kan vara utomhus och relaxa lite i st f dessa ungdomslokaler. Hugaligen. Jag har två år kvar att fundera, men rymma låter som en bra idé. Lycka till med vad du än väljer!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!