måndag 6 september 2010

”Worth waiting for!”

”ÅLANDS HÄLSO- OCH sjukvård, ÅHS, don’t do miracles but if we did they would probably be the best miracles in the world!”

(För att travestera ett känt ölmärke.)

Jag har väntat och väntat, och väntat lite till. Väntat på att någon i be­slutsposition skulle lyckas ansluta hjärnan och se till att en hel ge­ne­ra­tion kvinnor stadda på uppväxt erbjuds ett effektivt skydd mot livmoderhalscancer, ett skydd som redan ett bra tag funnits till­gäng­ligt: vaccinet mot HPV, humant papillomvirus.


Nu har det alltså hänt, och Åland går faktiskt före det övriga Finland i den saken! På fastlandet diskuteeeras det fortfarande, men här är – enligt dagens morgontidning – beslutet taget. Heja, heja, ÅHS!

*applåder*


Sen är det ju en helt annan fråga om det verkligen är upp till oss män­ni­skor att leka Gud och inte låta naturen ha sin gång. Människan är i slutändan bara en art bland andra arter, men med den stora skill­na­den att vi har förmågan att påverka liv och död.

När djur av andra arter blir för många inträffar alltid en form av själv­gall­ring, eftersom naturen strävar efter balans. Om antalet individer överstiger mängden tillgängliga resurser sker ett naturligt urval, där de starkaste överlever för att föra artens gener vidare. Det kallas evolution.

En annan fråga – den stora frågan – blir följaktligen hur vi ska lyckas hushålla med resurserna så att de räcker till för den stadigt ökande befolkningsmängden på vår jord. Ett steg i rätt riktning skulle vara ett slut på västvärldens överkonsumtion. Till exempel måste recycling och upcycling med det snaraste bli regeln och inte undantaget.

Jag gör vad jag kan i mitt lilla hörn av världen. Gör du?

9 kommentarer:

 1. Tänkvärda ord....
  Önskar dig en bra dag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Bra! Du har förstått det hela. :)

  SvaraRadera
 3. Sanna ord! Jo, jag försöker ta hänsyn till miljön så gott det går...
  Ha en skön måndagskväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jag försöker dra mitt strå till stacken, alltid är det väl något.

  SvaraRadera
 5. Många vaxinationer är ju bra,men vi vet ju inget om framtiden hur det påverkar oss.Som tex antibiotika som var så bra, men nu gör bakterierna recistenta.
  Vi människor gör en massa tokiga saker.All skit å skräp som dumpas på framtiden.En hel del var bättre förr.Mycket har hänt på 50 år,tur vi inte vet hur det slutar.

  SvaraRadera
 6. Ja, vad gör jag???

  Envisas med att behålla mycket av våra gamla grejer (möbler, trädgårdsprylar, handdukar, krukor osv). Tycker ju av ohejdad vana att ALLTING ser lite mer äkta ut om det ser lite "patinerat" ut!

  Och själ och minnen finns det i gamla prylar! I IKEA-möbler finns det ingenting...):

  Nä, jag är nog en riktig "lumpsamlare" jag.....Haha!

  Handlar gärna på loppisar och second hand om jag hittar något som faller mej i smaken.

  MEN....jag måste erkänna.....
  Jag är DÅLIG på att sopsortera!

  Utrymmena i vårt kök är på tok för små för att få det att funka ordentligt.

  Men energisnåla lampor, kyl och frys och tvättmaskin har vi i alla fall!

  Grattis förresten till det glädjande beslutet på Åland ang. HPV-vaccinet!

  Ha en fin tisdag!
  Kram, J:son

  SvaraRadera
 7. Ja, jag komposterar,sopsorterar, underdoserar tvättmedel, har slopat sköljmedel, köper inte bröd som fraktats tjugo mil, tar hellre på en extra tröja än höjer inomhustemperaturen osv osv. Men jag köper gärna färsk frukt och färska grönsaker året om trots miljöfarliga frakter.Men det kanske medför att jag slipper äta farliga mediciner och kissa ut dem i havet. Vad vet jag!! I dag ska jag i alla fall stå på Kupan, Röda Korsets återvinningsbutik.
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Hej N, vi försöker, jag köper gärna närproducerat, åker till de olika gårdsbutikerna och handlar det som erbjuds där. Vi komposterar och sorterar sopor jättenoga. Här slängs inget i onödan, det säljs på loppis, eller återanvänds till något annat.
  Alla våra lampor är utbytta, har slopat skjöljmedel, ser till att alltid köra fulla maskiner tvätt.
  Har bara tänt i de rummen vi vistas i, såvida vi inte har gästerdet hade varit försmädligt ifall folk gick vilse för att hitta till toa :).
  Just det, vi använder alltid toapapper av returpapper, aldrig sådana flådiga med en massa mönster på som sedan ändå bara spolas ut.
  Det är jättebra att era jäntor får den sprutan, tänk så mycket elände den kan spara.
  Hejsan Monkan

  SvaraRadera
 9. Alla:
  Skönt att höra att det finns duktigt folk där ute! Själv sopsorterar jag som en galning (dock inte så mycket som Göran, som påstår sig plocka bort stiften från dagstidningarna också), komposterar allt hushållsavfall, shoppar mina och lilla A:s skor och kläder second hand i den utsträckning det låter sig göras, kör bil så lite som möjligt, drar alltid ur alla el-apparater som har standby-funktion, släcker lampor i de rum vi inte är i, har dagsljussensor och timer på utebelysningen och energisparlampor inomhus, kör aldrig halvfull tvättmaskin, använder Grumme tvättmedel, stänger av vattnet i duschen medan jag skrubbar mig och tvättar håret, plockar tomglas och -burkar när jag är ute och går, försöker laga all mat från scratch, bakar vårt bröd och ... ja, med mera, med mera.

  Det finns säkert mycket mer att förbättra i mitt miljötänk, men jag är i alla fall på god väg!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!