torsdag 9 september 2010

”Vill” versus ”Borde”

DET RÅDER KREATIVT kaos i mitt vardagsrum; garn, garn och mera garn, virknålar, mönster, färgkartor, avslutade projekt och påbörjade projekt i en salig röra.


Hexagonfilten är på slutrakan – endast 39 sexkanter kvar – men måste vila en stund, eftersom jag fått slut på det solgula garnet. I väntan på leverans från Tyskland har jag inte kunnat sitta och rulla tummarna, utan började i förrgår på en ny filt. Den ska bli långrandig med mormorsränder och kommer att mäta c. 190x145 cm när den är färdig. Hej, så mycket fortare det går att virka ränder än de pilliga hexagonerna med sina evinnerliga färgbyten!


Det här är mitt verkliga ”vill” just nu. Men till detta kan jag ju inte av­sätta hela dagarna. Jag måste ju göra något vettigt också. Det är där mitt för närvarande största ”borde” kommer in i bilden. Jag borde grä­va, och jag borde sålla. Gräva och sålla och gräva och sålla och ...


Här, längs långsidan mot gatan, ska det blir en prunkande rabatt. Det är väl lite svårt att tro när man ser sakernas tillstånd i dagsläget. He­la sträckan ända bort mot trappstenen i bakgrunden, sisådär sex me­ter långt och en meter brett, måste grävas upp 25-30 cm. Dels är det massor med krossgrus som ska sållas bort, men jorden är också full av åkerfräkenrötter. Tungt jobb för liten tant, det kan jag intyga.

Men i långsamt tempo och med bara ett par-tre timmar om dagen ska jag kanske bli färdig till söndag. Mellan varven tar jag en paus och kan då gotta mig åt att båda rosnykomlingar för året har satt nya knoppar och blommar om:

'Ilse Krohn Superior'


'Zephirine Drouhin'

[tags: crochet, blanket, afghan, throw, granny, stripes, striped, multicolor, colorful]

23 kommentarer:

 1. Hej Stjärnkraft! Jo jag lever fortfarande o har allt varit inne o kikat på din blogg med då o då. Snygga rosor du har, här har vi inga rosor men mycket annat i vår trädgård!
  Jag gillar din mormorsrandfilt, mycket snygg!

  SvaraRadera
 2. Hmmm, jag tyckte precis att du sa, att du inte hade någon energi...
  Jag skulle knappt våga möta dig när du HAR energi! Du gör ju hur mycket som helst! Vad gör du med alla filtar? Säljer du?
  Sen gräver du en LÅNG och BRED rabatt! Det blir säkert jättefint men vilket jobb... Lägger du plattor närmast huset eller gör du rabatt ända in?
  Vad ska du ha i din nya rabatt?
  Ursäkta att jag frågar så mycket, men jag tycker det är så kul att se hur andra gör!
  Lycka till med alla dina projekt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Du kanske kallar det för kaos, men jag tycker mest att det ser ut som ett stilleben. Annacarin

  SvaraRadera
 4. Annamon:
  Hej, så kul att du hänger med fortfarande :o)

  Konstigt nog har jag börjat gilla rosor mer och mer under de senaste åren. Förr var jag inte särskilt förtjust, men sedan jag upptäckte hur många fantastiska sorter det finns av KLÄTTERrosor har jag blivit såld ;o) Lilla "Rucklet" riskerar att bli rena Törnrosaslottet med tiden ...

  Monica:
  Haha! Jo, det här är energisparvarianten av mig. En sundare variant än den vanliga, som är orsaken till min grava utbrändhet. Jag har en tendens att brinna för mycket, i alla ändar, när jag brinner.

  Filtarna gör jag helt och hållet åt mig själv. Det går inte att sälja så här stora alster och få vettigt betalt för den tid det tar. Grovt uppskattat har sexkantfilten hittills tagit 100 timmar i anspråk. Plus materialkostnaden också då, förstås. Det säger sig självt att ingen är beredd att betala det jag skulle vilja ha i lön för mödan. Men jag har faktiskt tänkt att, helt på skoj, lägga ut den till försäljning på Etsy när den är klar. Fast prislappen på ett par tusen dollar kommer nog att avskräcka eventuella spekulanter ;o)

  Det blir inte plattor närmast huset, nej. Det ligger grus runt hela kåken och så får det bli även här. Däremot blir jag väl tvungen att snickra någon form av avgränsande kant runt rabatten, så att inte gruset - ännu en gång - blandar sig med jorden. Det blir inget påkostat, utan jag får rota i min hög med rivnings- och spillvirke och se vad jag kan få ihop.

  I rabatten är planen att det med tiden ska bli mängder av stockrosor i olika färg, nävor av olika höjd och kulör och kanske någonting till. Tidiga lökväxter också, förstås. Planteringsplanerna är t.v. väldigt lösa. Först ska vi se om jag orkar slutföra grävningen ...

  SvaraRadera
 5. Annacarin:
  Jo, visst är det läckert med alla färger? Men det här på bilden är bara en del av rummet. Det är kaos, jag lovar!

  SvaraRadera
 6. Snygga blir Dina filtar!!

  Ha det gott..
  Kram, J:son

  SvaraRadera
 7. J:son:
  111 ränder har jag räknat ut att det ska bli på den nystartade innan det är klart. Nio är avklarade, så jag är ju på god väg *hehe!* Hösten och vintern är räddade, kan man väl säga ;o)

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga färgglada bilder! Jag har kommit upp i 45 rutor nu men skulle behöva en klick av din energi. Jag tjatar alltid på gubben om att man inte måste slita fem timmar i sträck med tunga grejer. Tag en -två timmar om dagen så kommer man ändå i mål till slut utan förslitningsskador. Det får jag väl säga till dig också nu!
  Glad fredag!
  Kerstin

  SvaraRadera
 9. 45 rutor redan! Jippi, vad du varit flitig!!! Du har ju för sjuttsiken dubblerat antalet sedan din kommentar om: "23 rutor ... 23 rutor ..." :oD

  När det gäller fysiskt tunga jobb, som den pågående grävningen, har jag medelst försök- & misstagmetoden lärt mig att man vinner på att ta det piano.

  Det grus jag nu håller på att sålla bort kärrade jag för fyra år sedan ut med två knäckta revben. Det var inte smart. Inte smart alls. För sidoeffekten blev att jag snedbelastade ryggen för att kompensera smärtan i revbenen. Det, i sin tur, fick som följd att jag felbelastade kotor i ländryggen. Och det slutade med ett antal smärtstillande injektioner på det stället. Så jag säger så här: "Sätt strypkoppel på 'gubben' om han inte har vett att ta det lugnt!" *haha!*

  SvaraRadera
 10. Hejsan! jag har blivit inspirerad av dig och ska virka en filt i mormorsränder av just catania!..
  jag funderar bara på vad du använder för nål.. har börjat m 3,5 men funderar på om man ska ta 3... vad brukar du köra på?

  SvaraRadera
 11. Nej men, vad roligt! Ska vi kanske köra Hook-along..? ;o)

  Catanian är i mitt tycke ett väldigt "flexibelt" garn. Mina grytlappar virkar jag med 2,5 mm, för de ska bli riktigt täta och stadiga. Den mormorsrandiga filten har jag valt att göra med 4 mm (5 mm på lm-kedjan i början) för att den inte ska bli så kompakt. Jag virkar rätt tajt, så om du virkar löst borde 3 eller 3,5 bli lagom.

  Hör gärna av dig och berätta hur det framskrider! Det skulle vara roligt att se bilder också :oD

  SvaraRadera
 12. Hm... jag virkar rätt tajt jag också.. kanske ska testa fyra och se hur det blir..
  vilket underbart garn det är att virka i förresten.. så himla fin lyster i det. Hade nog aldrig upptäck det om du inte tipsat..

  Har en och en halv månad på mig att få ihop en filt.. tills bebben kommer som ska få den.. och mamman läser min blogg, så det blir nog inga bilder under tiden så att det blir en liten överraskning.. men så fort jag är klar kan jag lägga ut bilder och meddela dig så du kan se hur den blev..

  Tack för en bra blogg förresten. Sjukt bra inspiration för en relativ nybörjare som jag..

  SvaraRadera
 13. Jo, det är ett fantastiskt garn! Jag blir alldeles kryllig av att bara titta på färgkartan med alla underbara nyanser :oD

  Du har gott om tid på dig för din babyfilt. När man väl kommer igång går det jättefort att virka på det här sättet. Betänk att min filt ska bli JÄTTEstor, 357 maskor och 111 ränder à 2 varv, och jag har redan 12 ränder färdiga fast jag började för bara tre dagar sedan.

  Hör gärna av dig när den är färdig och den nyblivna mamma fått den! Det är alltid roligt att se sånt som andra åstadkommer :o)

  Trevligt att du gillar bloggen! Du är välkommen på besök precis när du vill ;o) Lycka till med filten, den kommer att bli super!

  SvaraRadera
 14. Kreativt kaos, det älskar jag! Rabatten kommer säkert bli hur fin som helst. Blir riktigt, riktigt sugen att sätta spaden i jorden, har ett litet hörn av yttepyttetomten som ropar på mig: "Gör nåt"! Ja, kanske jag gör det nu, inspirerad av dig!

  SvaraRadera
 15. Var du glad för att du har en yttepyttetomt med ett litet hörn. Ska jag vara ärlig, börjar jag bli riktigt less på detta sållande nu ... Ett snabbt överslag ger vid handen att det är nästan 2 kubikmeter som ska sållas igenom. Tur att jag inte räknade efter före!

  Vad glad jag blir, om jag kan inspirera andra till "stordåd" :oD

  SvaraRadera
 16. Fantastic site, I had not come across stjarnkraft.blogspot.com previously during my searches!
  Carry on the excellent work!

  SvaraRadera
 17. Vilket jobb du påbörjat,både ute å inne.Du har då energi för flera tycker jag.Lyck till i alla fall,
  men ta det lungt med grävandet.

  SvaraRadera
 18. Vilken energispruta du är!
  Heja dig!

  SvaraRadera
 19. Stickmamman:
  Det tar den tid det tar. Den här gången gräver jag i sakta mak och den nya filten är ju "bara för att ha något för händerna i väntan på mera garn" ;o)

  Fighter:
  Ryckvis, ja ;o)

  SvaraRadera
 20. Häromdagen svor jag över vattnet som skiljer din klobbe från min. Försökte mej på att virka mormorsrutor men hur jag än försökte så kom jag inte på hur man gjorde. Det ÄR ju så enkelt (precis som allt annat) om man kan det. Skulle ha varit perfekt att ta nystanet och kvista över till dej men... avståndet! Suck!

  Så istället blev det att sticka sockor istället. Har redan ett par nya åt lillfisen, ett par åt Tant och nu är tredje paret för hösten under arbete. Denna gång åt femman. Så man är ju inte sysslolös ändå!

  SvaraRadera
 21. Pipi:
  Attans, så förargligt att du faktiskt inte bor på rätt ö! ;o) Nu när du nämner det, så känner jag att det skulle vara sååå kul med en hederlig junta! Social samvaro och på plats-hjälp om man kör fast; alltid finns det någon som kan.

  För ett tag sedan var jag jätteinne på att börja sticka sockor igen, men virkandet - och lusten till detsamma - har liksom tagit över. Eller så fyllde jag kanske min sockkvot under den tid jag var aktiv "torgtant"..? Gud vet, hur många par det blev då, när det begav sig.

  Betr. mormorsrutorna skulle jag ju kunna göra ett how to-inlägg om det. Kunde det vara av intresse?

  SvaraRadera
 22. Ja tack! "Recept" på mormorsrutor mottages med tacksamhet! *blinkar snällt med mina mörkbruna*

  Och junta kan vi väl köra nåt slag man kommer över!? Pina S med kanske?

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!