tisdag 21 december 2010

Rosensallad: billig och god jultradition


JAG ÄR INTE den som håller hårt på traditioner. Sådana har en för­måga att bli stressmoment istället för glädjeämnen, även de som hör matsidan till. En sak som däremot så gott som alltid finns i ”Rucklet” runt jul är samma rosensallad som lagades medan julen fortfarande firades hemma hos mamma.


På den tiden – den gamla goda – lagades det alltid en dubbel, ibland rentav tredubbel sats, eftersom alla i vår lilla familj var lika förtjusta i den. Traditionen påbjöd då att vi hjälptes åt alla tre dagen före jul­afton att hacka och blanda ingredienserna.

Så här lyder receptet för en normalsats:

4 dl kall, kokt potatis hackad i små tärningar
4 dl inlagda rödbetor hackade på samma vis
c. 2 dl finhackad inlagd gurka
3/4 dl finhackad purjolök
3/4 dl finhackad rödlök
3 rårivna, skalade, syrliga äpplen

Salladen görs med fördel dagen före så att den hinner gotta till sig, som mat-Tina skulle säga.

I år hade jag glömt att köpa rödlök, så jag ökade istället mängden purjolök till det dubbla. Det går precis lika bra och blir precis lika gott, bara med något mindre distinkt löksmak.

2 kommentarer:

  1. Den påminner ganska mycket om sillsalladen som jag gör till varje jul, och som är det jag uppskattar mest på julbordet. Men det ska vara Mammas, dvs nu är den min.

    SvaraRadera
  2. Absolut! Det här är bara en variant på den traditionella sillsalladen. Vill man så kan man naturligtvis blanda in sill också, men jag föredrar den som den är. Då passar den som tillbehör till både skinka, köttbullar och annat icke-fiskbemängt. Eller helt fristående, som en lätt lunch.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!