torsdag 13 januari 2011

Jag har gjort ett uttag

IGÅR INSÅG JAG, efter en vecka med Burana 600 mg x 3, att det in­te fanns någon återvändo: 16 måste bort. Eftersom jag blev av med 26:an för ett och ett halvt år sedan, var det enkelt att själv­diag­nos­ticera.

Klockan 12:10 ringde jag tandläkarjouren och 12:30 satt jag i stolen, så ibland går det undan. Kraas ... knaak ... kraas ... knaak och så var det fixat.


I grund och botten har jag väldigt friska tänder och har inte haft någ­ra hål på mer än ett kvarts sekel. Men med ålderns rätt, och med be­gynnande tandlossning, har jag nu börjat fundera på implantat. Ja, ni vet, fler tänder lär jag ju inte få med åren, den tiden är sedan länge passé.

Fast när jag fick veta vad man får räkna med att i runda slängar hos­ta upp för titanförankrade ersättare, då insåg jag att så särdeles många blir det inte. Drygt 2.000 euro för en (1) tand ska de ha! TVÅ JÄ*LA TUSEN! Per tand!

*ruskar bekymrad på huvudet*

Plötsligt förstår jag på ett helt annat sätt att folk tar sig för att resa till exempel till Estland för att fixa sina gaddar. Jag menar, vad fan är det som kan kosta så mycket för en tand?

Nån som känner en bra tandläkare i Tallinn..?

12 kommentarer:

 1. Det är dyrt, själv skulle jag uppskatta om det blev billigare med allt som har med tänder att göra. Just nu kan jag bara inte utföra det jag måste för det kostar för mycket.

  SvaraRadera
 2. Visst är det märkligt, att något så viktigt som tandhälsan tillåts ha en prissättning som är rena, rama tjuvarnas marknad? Särskilt som det vetenskapligt är bevisat att dålig tandstatus är intimt sammanknippad t.ex. med hjärtsjukdom! Hälso- och sjukvården här i Norden närmar sig i rask takt den bedrövliga situation som i alla tider rått i "föregångslandet" USA; snart är det bara det översta, tunna skiktet av förmögna som har råd att få adekvat vård.

  SvaraRadera
 3. Det är bedrövligt att det ska vara så dyrt! Är det timpenningen det hänger på eller är materialet så himmelens dyrt, kan man undra.

  Till något helt annat: Jag har försökt lägga till gadgeten du har under rublriken "Kanske du gillar" men misslyckas hur jag än försöker. Har du något tips, för jag gillar att det kommer upp nya förslag hela tiden. Vad jag hittat är de populäraste inläggen, men då byts dom inte ut.

  SvaraRadera
 4. Jadu, den yttepyttiga titanskruven eller tansingen kan inte vara det som kostar, så det måste m.a.o. var arbetet. Skamligt!

  Har du provat plocka hem gadgeten direkt från http://www.linkwithin.com?

  SvaraRadera
 5. Ja flera gåner, men får bara till svar att gadgeten innehåller något fel som måste korrigeras först.

  SvaraRadera
 6. Nej, jag har heller aldrig förstått att tänder (och ögon!) inte räknas till den vanliga sjukvården, där man bara betalar upp till en viss summa??? Tänder och ögon är väl lika viktiga för ens välbefinnande som resten av kroppen?
  Något att kämpa för!
  Duktig du var, som bara drog ut tanden så där hux flux!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Cici:
  Jag mejlar dig.

  Monica:
  Valet stod mellan att ha ont så in i he-vete eller att avlägsna problemet. Jag valde den angenämare lösningen, eftersom jag sedan förut visste att just den tanden inte skulle hållas kvar särskilt länge ändå, kanske något år till eller så. Och att det kostar en bråkdel att dra ut jämfört med att börja joxa med rotfyllningar och annat djävulstyg bidrog naturligtvis till mitt beslut ;o)

  SvaraRadera
 8. Aaaaaaj! Det gör ont i mej bara av att läsa vad du skriver.

  Jag har sagt att om jag vann nån miljong på Lotto så skulle jag skaffa mej ett nytt set tänder. Men det är bara att drömma vidare. :(

  SvaraRadera
 9. När man tänker på hur viktigt det är med någorlunda hela tänder för hälsan i stort är det väldigt märkligt att inte tandvård ingår i den vanliga sjukförsäkringen...
  Mina bissingar sitter i munnen och munnen är ingen fristående enhet, utan sitter i ansiktet som sitter.. osv ;)... Hör liksom till den övriga kroppen som ingår i sjukförsäkringen... (Kan gälla för ögon också!!!)
  Kan ingen pedagogiskt förklara detta för "dom som bestämmer" tro?

  SvaraRadera
 10. Ja du det är inte billigt med tänder.För mig lossna en plomb när jag var på Åland sist,den satt kvar men låg å guppa,å irritera.
  Tanden hade spruckit itu.
  Så jag drog bort den det var ju mest amalgam.Då skulle jag tänka på saken om att sätta dit en ny.Nä det fick vara det var ju inte så det syntes.Var inte värt att kosta på en gammal kärrig tyckte jag.Har i alla fall 26 tänder kvar att tugga med ännu.

  SvaraRadera
 11. Hej

  Aj aj.....kan riktigt tänka mig hur det knakade.
  Du vet förresten att vi börjar livet med blöja, utan tänder och svammel i ord...och slutar livet med blöja, utan tänder och svammel i ord...ha ha.....

  SvaraRadera
 12. Jag känner en kille som jobbade som smed i hamnen under "de svåra åren", riktigt vad han gör idag har jag noll koll på men kan du tänka dig rostfritt 18-8 isället för titan ska det nog funka. Eller så får du göra som undertecknad, käka barnmat och välling med jävligt kort datum.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!