lördag 8 januari 2011
Namsi-namsi!
HUVVA, VAD GOTT det är med en riktig gräddtårta ibland!
Gårdagens födelsedagstårta blev riktigt smaskens: lätt sockerkaksbotten delad i tre, ett lager fyllning med mosade blåbär, ett annat med dito hallon, rejält med vispgrädde runtom, och som pricken över i:et jordgubbshalvor med ett skyddande lager gelead sockerlag färgad med lite saft från de tinade jordgubbarna, toppat med riven, mörk choklad.
Fyllningarna bestod av c. 2 dl av vardera sortens bär. De slarvigt mosade bären blandade jag med ungefär 1 dl turkisk yoghurt och sötade med 1 msk vaniljsocker.
Sockerlagen gjordes på 0,2 dl socker upplöst i 0,5 dl kokande vatten, och sedan tillsatte jag 1 blad gelatin, som först legat i blöt.
Mitt recept på en riktigt lätt och luftig tårtbottenkaka hittar du HÄR.
Gårdagens födelsedagstårta blev riktigt smaskens: lätt sockerkaksbotten delad i tre, ett lager fyllning med mosade blåbär, ett annat med dito hallon, rejält med vispgrädde runtom, och som pricken över i:et jordgubbshalvor med ett skyddande lager gelead sockerlag färgad med lite saft från de tinade jordgubbarna, toppat med riven, mörk choklad.
Fyllningarna bestod av c. 2 dl av vardera sortens bär. De slarvigt mosade bären blandade jag med ungefär 1 dl turkisk yoghurt och sötade med 1 msk vaniljsocker.
Sockerlagen gjordes på 0,2 dl socker upplöst i 0,5 dl kokande vatten, och sedan tillsatte jag 1 blad gelatin, som först legat i blöt.
Mitt recept på en riktigt lätt och luftig tårtbottenkaka hittar du HÄR.
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten,
Köksanteckningar,
Tillverkat,
Tårtor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken proffsig tårta! Själv bakar jag aldrig tårta numera....ingen som äter söta bakverk hos mig.
SvaraRaderahar just läst epilogen. Bra slut. Själv tycker jag nästan att slutet är svårast att skriva....eller... just nu är mitt skrivande svårt hela tiden...
Den 26 oktober 2010 hittar du en av mina filtar.
Hähä, man kan väl alltid baka bara åt sig själv? Tänk: en heel tårta att glufsa i sig utan konkurrens om maten! Sen vill man inte se gräddtårta på ett år. Minst.
SvaraRaderaFint att du godkänner slutet. Håller helt med dig om att den biten, liksom inledningen, är absolut värsta stötestenen. Och i det här fallet ville jag ju dessutom lämna dörren på glänt till en eventuell fortsättning.
Hav förtröstan, kvinna! Du kommer igång igen med skrivandet; det lossnar när det är moget för att göra det.
Ska omedelbart susa iväg och beundra filten!!!
Nog för att våra tårtor i den här familjen brukar bli väldigt goda, men dom ser aldrig så där proffsiga ut. (Nu hade Inger redan snott uttrycket proffsig som jag hade bestämt mig för innan jag gick in för att kommentera, men jag står fast vid det).
SvaraRaderaHaha! Ja, vet du, det är otroligt så lite det behövs: en spritspåse och en liter vispad grädde. Köpte härförleden en ny förpackning av märket Heirol, innehållande 1 st 25 cm spritspåse + 6 olika spritsmunstycken. Utmärkt köp!
SvaraRaderaProffsig var det ordet jag tänkte också, när jag såg din tårta! Och det är klart att det hjälper med en bra sprits men man måste nog ha litet konstnärlig talang också...
SvaraRaderaHur som helst, så såg den jättemumsig ut och jag kan tänka mig hur gott det var med alla bär och grädde och gelé...mmmm!
Sen måste jag tacka dig för din gulliga kommentar om min nya bild! Man blir ju nästan generad!
Ha en riktigt fin helg!
Kramar, Monica
Ojojoj! Nu blev jag sugen! Men här blir det ingen tårta utan lammsteksskivor med ett mos gjort på rotselleri och potatis och blandat med lite brynt purjo- och vitlök. Och det röda vinet står och luftar sig.
SvaraRaderaKram
Kerstin
Monica:
SvaraRaderaKan intyga att den var god! Men tyvärr redan slut. Hm, var den verkligen så liten?! :o/
Ha en fin helg du också!
Kerstin:
Ojojoj, det där lät gott! Åsså kanske en kopp kaffe och en liten tårtbit på det..? *hehe!*
Den ser mumsigt god ut som gjord av en profsig konditor.Det vattnas i munnen när man ser den.Du är ju så bra på alla hantverk.
SvaraRaderaVet du, de har faktiskt kört konditorsutbildning vid hotell- och restaurangskolan här i Mariehamn. Första året funderade jag t.o.m. på att söka, men sansade mig i sista minuten. Dessutom var ett av inträdeskraven att man var utbildad kock i botten, och det är jag ju minsann inte.
SvaraRadera