fredag 18 november 2011

Skockchock!

SNÄLLA VÄNINNAN B uppvaktade mig på födelsedagen med en stor påse nyskördade jordärtskockor. Lyxigt bara värre, eftersom jag ännu inte kommit på var jag i ”Rucklets” trädgård ska placera en egen od­ling.

Igår lagade jag gratäng på det dryga kilot knölar och ett par hundra gram purjolök. Gott, gottigottgott! Men milda makter, vilken hårdsmält föda dessa skockor måste vara, för maken till turbulens har jag sällan varit med om.

Det har pipit, ylat, mullrat, bullrat och bubblat som jag vet inte vad. Kort sagt: verkmästar’n i magen har kört gasturbinerna på högvarv, för att ta till en snygg omskrivning.


Halva gratängen är kvar, men jag har lovat Lilla A att det blir något an­nat till middag idag före hon ska på veckans dansträning. För all­män­hetens bästa, liksom. Men på lördag kör vi gasen i botten igen! ;o)


(Är det här fenomenet bekant även för någon annan, att jordärt­skocka slår vilken baljväxt som helst på fingrarna..?)

7 kommentarer:

 1. Nej, det har det inte gjort och idag är det fredag :o/

  SvaraRadera
 2. Jodå, det är ett välkänt faktum, att jordärtskockor sätter fart på ämnesomsättningen mer än något annat jag känner till! Men gott är det, jättegott! Maken vägrar att äta det för gasutvecklingens skull, men jag fick litet av en granne för ett tag sedan och gjorde soppa på det och då åt han litet och det gick bra...
  Ha nu en riktigt skön helg, kram, Monica!

  SvaraRadera
 3. Tror inte att ballongmagen har att göra med detta, men har för mig att jordärtskockor inte innehåller stärkelse vilket gör det till en utmärkt ingrediens för diabetiker att använda (och förtås andra också!). Så fortsätt mumsa på du!

  SvaraRadera
 4. Kan du ringa å fråga om dom har det på posten?Typiskt när det är ett känsligt paket!

  SvaraRadera
 5. Mmm gott,jag gillar att blanda skockorna med potisen i moset, ja och soppa på dem är också jättegott.
  Det blir inte så ofta man köper hem dem, ett par gånger på hösten bara.
  Hoppas allt är bra med er. Nu är vi hemma igen efter en jättehärlig tur.
  Vi syns
  Monkan

  SvaraRadera
 6. Jag har inte så stor erfarenhet av jordärtskockor mer än burksoppa och någon enstaka skiva på vegpizza. Bra att veta om man skulle få för sig att köpa hem och laga till. Smaken är i alla fall jättegod.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!