lördag 7 januari 2012

I-landsproblem

SENT IGÅR KVÄLL skulle jag smälta en ruta choklad, för att spritsa lite dekoration på Lilla A:s födelsedagsapelsincheesecake. När det handlar om såå små mängder är det enklast att stoppa chokladbiten i en liten strut av bakplåtspapper och smälta direkt i struten, i mikron.

Att förvandla en ruta choklad till flytande form brukar inte ta mer än en minut, men igår var det trögt. Efter tre och en halv minut var cho­kladen bara halvsmält och jag tyckte det började lukta bränt. Det är säkert bakplåtspapperet, tänkte jag, men det som hunnit smälta räcker nog.

Jovisst, mängden hade säkert räckt. Men den osmälta biten satte sig som en kork i det pyttelilla spritshålet och sen var det tvärstopp.


*suck!*

Vika ny spritspåse, bryta ny chokladbit, in med härligheten i mikron och ny smältning. Eller också inte. Stendöd mikrougn!!

*suck!!*

Så grattis på födelsedagen idag, Lilla A, du får en ny mikrougn i fem­ton­årspresent! (Annars kan du inte värma födelsedagspresenten.)

När öppnar Elgiganten?!Mikrougnen, en liten och behändig modell av märket Electrolux med fi­nesser som ett järnspett, är ett arv efter mamma. Den har nu bott hos oss i ”Rucklet” i drygt sex år och därförinnan ett antal hos henne. Vid en sådan aktningsvärd ålder är det bortkastad möda att ens tänka tanken ”återupplivning”. I det här läget är det ”återvinning” det enda rätta. Men den roterande glastallriken sparar jag! Den kan alltid komma till nytta.

5 kommentarer:

 1. Grattis till Amanda,här har vi ochså födelsedagar den här månaden.Kramar

  SvaraRadera
 2. Ja, efter så lång tid är det väl bara att tacka för den tid som gått och skaffa sig en ny...
  För visst vore det svårt att klara sig utan mikrovågsugn numera?
  Hoppas att du fick till namnet på tårtan till slut i alla fall!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Stickmamman:
  A niger och tackar :o)

  Monica:
  Japp, det blev en ny. Jag hängde mer eller mindre på låset när Elgiganten öppnade kl. 10. Numera klarar jag mig bannemej inte utan en mikro efter att i snart tjugo år ha haft en. Det blev t.o.m. kris imorse, när jag inte min vana trogen kunde värma upp en skvätt kallt kaffe.

  Nåt namn på "tårtan" blev det ändå inte. Men den var lika god utan ;o)

  SvaraRadera
 4. Ja micro är bra att ha även om vi kokar upp vattnet till morgonfikat i vattenkokaren och pressar det med nymalda bönor i en sådan där glaskaraff vad det nu heter. Min micro kostade 499 SEK vilket jag tyckte var ett fynd men jag är lite misstänksam och den kanske blir dyr i längden eftersom jag alltid måste köra dubbla tiden mot vad det står på olika förpackningar för att det ska bli varmt.
  Hälsa lilla A och gratta. Men nu börjar det snart bli stora A.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Inte tror jag väl att det är något större "fel" på din mikro? Förklaringen är säkert att effekten inte är så stor, vilket gör att tidsangivelserna på förpackningarna inte håller streck.

  Jodu, Lilla A är snart ett minne blott. Längre än mamma sedan ett bra tag, med större fötter och snart ett mycket skarpare intellekt också. Det är bara att inse att man själv håller på att bli gammal :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!