måndag 12 mars 2012

Vantastiskt!

FÖR ETT TAG sedan bidde det ett antal sticketovade tumvantar. Det var väninnan C som fick igång mig på den tekniken. Nu har hon ”lurat” mig att prova på att dekorera dem med ullgarnsbroderi också.Men låt mig sägs så här: brodera filtade vantar med ullgarn är inte min grej. Tar man så långt garn man vill ta, ja, då trasslar sig fan­ska­pet hela tiden. Tar man så kort så det löper smidigt får man fästa och fästa och fästa precis hela tiden. Blä! Fast det blir ju rätt propert för­stås. Men inte så fint som väninnans :o/

***

Från den papperskrigiska fronten kan jag dela med mig av den ny­hets­notis (på finska) från 17 januari jag hittat hos YLE, den finländska mot­svarigheten till Sveriges SVT. Där står det att läsa om handlägg­nings­ti­den hos Besvärsnämnden för social trygghet, den nämnd till vilken Folkpensionsanstalten hänskjuter ärenden de inte förmår reda ut på egen hand. En nämnd som är mäkta överbelastad, med en handlägg­nings­tid på c. 10 (!) månader.

Fint ... Men jag fattar väldigt väl varför det blivit så. Ta mitt lilla ären­de till exempel. Mellan 2009 och 2011 har FPA kategoriskt beräknat mitt bostadsbidrag för pensionstagare på fel boendeyta, vilket summa sum­marum inneburit c. 600 euro till min nackdel.

Efter ett antal turer runt att byta till ett allmänt bostadsbidrag – och ett antal månader utan bidrag – lyckas de med konststycket att beräk­na på fel inkomst, fel boendeutgift och fel bostadsyta. När jag sedan självmant rättar dem, till min nackdel, blåvägrar de justera det av mig korrigerade bidraget till min fördel fr.o.m. 1 januari. Istället överför det ärendet till denna stackars, överbelastade nämnd.

Som en liten extra guldkant på det hela är formuleringen i deras ut­lå­tan­de till nämnden så luddig att jag inte begriper vad i helskotta som avses. Läs själva:

”/.../ Till den del som bevärsskriften handlar om det över­be­talda bostadsbidraget för tiden 1.10.2011-29.2.2012, beaktar FPA Backlunds utredning då beslutet om återindrivning tas.

I besvärsskriften har inte framlagts någon sådan ny utredning som ger anledning att ändra beslutet.”


Eh..? Hur ska man tolka det där? Godkänner de mitt yrkande på att ingen återindrivning ska göras eller är det precis tvärtom det förhåller sig?

FPA har lyst med sin frånvaro här på bloggen sedan den 2 mars, men kl. 09:40 imorse var det dags igen. Vintersemestern är kanske slut..? I så fall vill jag gärna ha ett svar på hur utlåtandet ska tolkas. Det går bra att mejla. Adressen torde vara bekant.

4 kommentarer:

 1. Vantarna är JÄTTEFINA! Såna kan du väl sälja i din "hembutik"? Dom skulle du säkert få en bra slant för!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Tack, tack, men då skulle du se väninnan C:s alster. Där snackar vi mycket mer tålamod att pilla med trasslande garntåtar!

  Blir det "butik" hamnar vantarna garanterat på disken :o)

  SvaraRadera
 3. Vantarna blir ju väldigt fina å eleganta,kan hålla med om att det inte är så roligt att brodera.
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Brodera kan nog gå an, men inte på filtade vantar. Det är trångt, det trasslar och i och med filtningen är det bökigt att få nålen igenom där man vill. Inget kreativt drömläge med andra ord :o/

  Men roligt att du tycker vantarna blir okej! :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!