onsdag 6 juni 2012

Om det här med priset på sill

DET ÄR INTE lätt att vara ambivalent, vela hit och dit och inte kunna bestämma sig. Och eftersom midsommarhelgen – sillens och snapsens förlovade högtid – är i antågande tänkte jag att det kunde vara på sin plats att visa hur tokigt det kan bli i en av Ålands största livsmedels­butiker när man inte riktigt vet hur man ska ha det.

Häromsistens skulle jag köpa en burk sill. Min vana trogen blundade jag för burkarna från Abba och Boy m.fl. och gick raka spåret till hyllan med kedjans eget ”lågprismärke”:Jag hade redan plockat ner en burk sill i kryddsås i kundvagnen när blicken plötsligt fastnade på hyllkanten ovanför. Vafalls?! Sill av ”dyr­märket” Snaps 4 euro billigare per kilo!! Och skärgårdssillen dessutom, en av mina favoriter:Bing, bång! ljöd stora varningsklockan i mitt huvud. Här är det fel så det skriker om det, tänkte jag, halade fram mobiltelefonen och knap­pa­de mig fram till miniräknaren. Sen studerade jag burkarna lite mer ingående.

Burken med sill i kryddsås för 2,55 euro uppgavs ha en vikt på 580 gram, varav ätbart innehåll 275 gram. Okej, lite matte då ...

(2,55 euro / 275 g nettovikt) × 1000 = 9,27 euro/kilo

Helt rätt. Så bra!

Över till ”dyrburken”. Den kostar 2,50 euro och väger 475 gram, men av det är endast 215 gram sill. Matte igen ...

(2,50 euro / 215 g nettovikt) × 1000 = 11,63 euro/kilo!!

Oj, oj, oj! Det är 6,37 euro mer per kilo än vad man anger på jäm­förelse­prislappen och 2,36 mer per kilo än ”billigsillen”. Inte bra. Inte bra alls. Rena lurendrejeriet, om man ska vara ärlig.

Nåväl, jag är ju inte den som är den, så jag stegade raskt fram till en i personalen, återvände med mitt sällskap till sillhyllan, förklarade peda­go­giskt den matematiska missen och föreslog att det skulle korrigeras med det snaraste.

”Det är inte vi som gör prislapparna på hyllorna”, blev svaret. ”Dom får vi från fastlandet.”

”Må så vara”, svarade jag, ”men för den skull kan det väl korrigeras..? Får jag föreslå att du gör din förman uppmärksam på hur tokigt det ligger till?”

Jodå, det skulle göras, det var självklart. Jaha, när då då? Till mid­som­mar­helgen 2013 kanske? För ännu igår, ett par veckor senare, var pris­märk­ning­en densamma.

Avslutningsvis kan vi säga så här: efter den här upptäckten litar jag in­te ett smack på de uppgivna jämförelsepriserna. Och har man det kna­pert är det tamigfan ett heltidsjobb bara att handla.

12 kommentarer:

 1. Du är för bra,jag skulle då inte idas kolla så där nogrant.Hoppas ni har bättre väder än här nu är man så trött på regnandet.Kramar på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir lite "miljöskadad" när man lever på marginalen ;o)

   Här är vädret helt hyfsat nu. Både igår och idag har det varit rätt soligt och varmt; åskvarmt och kvalmigt, men varmt. Något blixt och dunder har det däremot inte blivit.

   Radera
 2. Det är en sak vi lärt oss med åren, att kolla noga på kilopriset, nettovikt osv. Men det du råkade ut för är ren och skär skandal tycker jag. Det finns ju många som blir "lurade", alla går ju inte runt med miniräknare, och alla kollar tyvärr inte på jämförpriser över huvudtaget.
  Okej de får skylla sig själv, men nog hade det varit bättre för leverantörens rykte att vara "ärlig". Men går så går det.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr måste jag säga att det här sillexemplet inte är en engångsföreteelse. Jag hittar samma missförhållande lite då och då (och inte bara i den här butiken), men orkar inte alla gånger "tråla upp" nån ur personalen för att påpeka det. Men man ska ha ögonen med sig, det är då en sak som är säker!

   Radera
 3. Hejsan

  Ja fy, man får vara noga. Det finns mycket på marknaden som är lurigt. Luriga priser och luriga varor. Både som säljs i butik och på annat sätt. Men det gäller man är vaksam i sådana lägen, så man inte luras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det hända misstag, vilket det gissningsvis gjort i det här fallet. Men det som gör mig irriterad är att de inte fått felet korrigerat trots att jag visat på det. Sånt gör mig riktigt syrlig.

   Radera
 4. Ja, det är nog inte många, som hade märkt det felet...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det, säg inte det! Sillen av märket Snaps är känd för att vara dyr, så jag tror nog att rätt många reagerat på att den uppges vara så oväntat billig (enligt jämförelsepriset) och låtit lura sig att köpa av den just på grund av detta. Men samma reaktion som min är kanske mindre vanlig.

   Radera
 5. JA, man får inte glömma brillorna hemma när man ska handla. Jag börjar alltid med sista förbrukningsdag på allting jag köper och går sedan vidare till kilopris eller pris per disk eller vad det nu kan vara.Men man blir ändå lurad lite då och då.Nu kan man inte använda konserver heller för då får man i sig en massa extra hormoner. Fast det kanske kan behövas i min ålder, hahaha!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör precis tvärtemot dig. Jag börjar med att kolla jämförelsepriset på likvärdiga produkter, sen checkar jag bäst före-datum/sista förbrukningsdag.

   Jag har bara hört om hormonkonserverna i andra hand, så jag är inte helt insatt i vad det handlar om, men hur som helst låter det läskigt.

   Radera
 6. Vore inte konsumentombudsman vara ett jobb för dig?

  Jag försöker hålla koll på det där med brutto och netto, men det är lite beroende på om jag har bråttom eller inte. Sen kan det faktiskt vara en ganska stor kvalitetsskillnad, eller komma från något land som jag inte har lust att gynna osv. Det finns mycket att väga för och emot. Man kunde ju önska att det fanns ett enhetligt system för hur jämförpriset räknas ut. Ibland räknas det ut per kilo, ibland per liter. Nej lapparna får man nog vara ganska så skeptisk till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Jovars, jag skulle säkert bli en sjujävla konsumentombudsman om jag satte den sidan till. Men jag håller mig nog till att vara konsument - och en kritisk sådan.

   Det är rena, rama djungeln detta med att handla nuförtiden, i den störtflod av likvärdiga varor som formligen ramlar ner på en från butikshyllorna. Är man inte en prismedveten konsument blir man garanterat blåst vid så gott som varje inköpstillfälle. Och så är det ju precis som du säger, man vill ju dessutom ha koll på varifrån produkten kommer. "Det är mycket nu", skulle man bekanting säga ;o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!