lördag 28 juli 2012

”Trast me!”

VI SKRIVER 28:E juli idag. Sommaren lider således mot sitt slut, men inte förrän nu börjar det finnas några nämnvärda mängder av polli­ne­rare i farten här på ruckelgården. Inte ens min blommande lavendel verkar i år locka till sig bin och fjärilar som brukligt. Vad har hänt? Har vi drabbats av någon form av nedfall som myndigheterna hög­akt­nings­fullt underlåtit att upplysa oss om..?

Här i alla fall en blomfluga i full gång med att dammsuga en rädis­blom­ma på terrassen:


I samma jättekruka blommar självsått lejongap. När man ser humlorna i färd med att samla pollen är det lätt att förstå varför växten fått sitt namn. Bara bakdelen och ett par ben blir kvar på utsidan.


Och så är dags igen för invasion av vad som känns som hela Ålands population av glupska trastar. En lång vapenvila är kommen till sitt slut och ställningskriget om vem som har rätt till årets skörd har tagit ny fart. Men trast me, haha, det är fåglarna som vinner.


På gården gör myrorna sitt yttersta för att ha ihjäl allt jag odlar, såväl blommor som rot- och grönsaker. Under mina sju år med ”Rucklet” har jag aldrig sett sådana mängder med myror – av alla de slag. Röda, små svarta, mellanstora svarta och brunsvarta, you name it, jag har dem.

Myrdosor från Baigon hjälper inte. Svindyrt Myrr hjälper inte. Det om­talade knepet att hälla ut Fun Light hjälper bara om den aspartam­sö­ta­de saften träffar direkt på myran, att vattna med saften helt random hjälper inte. Igår provade jag med diskmedel, men jag hyser inga för­hoppningar om någon framgång.

Dessutom svärmar de jävlarna nu. Vingprydda myror betyder nya prin­sar och prinsessor. Och nya sådana betyder ännu fler myrbon på går­den ...

12 kommentarer:

  1. Det har sin enkla förklaring att de där fåglarna kallas skitutrast (försök dej på ett Kimito-uttal där! ;) ) för de har visst ingen annan nytta än att reta gallfeber på oss tvåbenta med sina plundrarräder!

    Men myror? Jag tycker själv vi har haft mindre av dom i år. Dom drog väl på semester till Åland då?

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu, du kan slå dig i backen på att alla västra Finlands myror packat väskan och dragit till Åland! Månntro det var Rockoff - äntligen över för i år - som lockade..?

      Jag är riktigt orolig för min femtioåriga, vid det här laget hyfsat stora ek! Under och runt densamma finns det förmodligen ett myrbo av gigantiska proportioner. Och ett redan av monilia och någonsorts svamp illa åtgånget lika gammalt äppelträd håller de på att avverka precis där stammen möter jorden!

      Det är m.a.o. inget skämt när jag säger att jag har problem med myror. Problemet börjar anta förskräckande proportioner :o(

      Radera
  2. Myror har vi gott om här också! Dom trivs i våra sandiga jordar!
    Och humlor ser man mycket. Och, tyvärr, hade vi besök av getingar när vi åt middag på altanen igår! Dom blir ju köttätare vid slutet av sommaren...
    Men myrorna har i alla fall fördelen att dom äter bladlöss!
    Ha det så bra i sommarvärmen!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag också sandig jord och under det relativt tunna lagret matjord finns det mer sand, sjöbottensand. Inte undra på att myrjävlarna trivs. Sen tyckte de säkert att det var en gudagåva att ruckelhäxan la plattor under växthuset - med sand och grus under. För att inte tala om de stora stenar som grävts upp vid markarbeten och nu ligger som en "inredningsdetalj" på grusplanen, med mängder av mindre stenar runtom. DÄR fanns det myror kan jag lova, när jag lyfte på några av stenarna. Ägg låg som tjocka, vita kakor under dem :o/

      Bladlössen ÄTER de väl inte..? Är det inte så att de "mjölkar" lössen för att komma åt växternas socker??

      Radera
  3. Hej

    Det är tur att myrorna inte avskaffar sin monarki....för vad skulle dom göra utan sin drottning, och sina prinsar och prinsessor...? He he

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, minsann! I myrvärlden är det sannerligen inte tal om att avskaffa monarkin - eller vi kanske ska säga matriarkatet, eftersom det är en myrdrottning som är roten till allt det onda.

      Radera
  4. Du har gjort gastroskopi! Och överlevt....Usch, det är något jag fasar för om jag skulle behöva göra. Då får man söva ner mig totalt, tror jag. Kväljs bara jag tänker på det.

    Myror har vi också många i år och via vår hemförsäkring kommer man och inspekterar och ger oss myrdosor UTAN EXTRA KOSTNAD, det du! Det är en fantastisk service och det känns bra och dosorna hjälper.

    Ha det gott!
    Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gastroskopin gick faktiskt väldigt smärtfritt tack vare att man numera, utan diskussion, får nanna kudden när slangen ska föras ner. Åtminstone så länge man inte är alltför lastgammal. Jag har för mig att viljan att sedera patienten avtar i takt med dennes stigande ålder eller om man t.ex. har ett känt hjärtfel.

      Blotta tanken på att ett åländskt försäkringsbolag skulle tillhandahålla myrdosor gratis får mig att brista ut i flatskratt. En kvalificerad gissning är att det skulle vara lättare att vrida vatten ur en bit rapakivigranit - och med bättre resultat - än att de skulle ge bort något gratis. Som tur är har jag inga myror inomhus. Inte ännu i alla fall.

      Radera
  5. Här har skördetiden börjat och trastarna och jag samsas i bärbuskarna. Saftmajan kokar för fulla muggar:) Det var kul att vi äntligen kunde sammanstråla här bak i skogen! När kvällarna börjar skymma o saften kokat klart blir det dags för litteraturen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag berättade väl om min oerhöörda skörd av röda vinbär på mindre än en liter..? Idag är det dags att ta vara på de vita, från busken jag planterade ifjol. Där finns det liite mer, men pga buskens ringa ålder inga mängder som ger mig lagringsproblem för vintern ;o) Däremot blir det rätt bra med krusbär den här gången, så om jag blandar allt jag skördat i majan får jag precis så mycket saft som vi behöver inför vintern :o)

      Tack för att jag fick hälsa på och tillbringa några timmar i Paradiset!!

      Radera
  6. Vilken fin bild av blomflugan, dessa naturens små helikoptrar.

    Myror gör nog stor nytta ute i naturen. Kan tänka mig att bärbuskarna har stor hjälp med polineringen av dessa flitiga insekter. Mndre kul är det ha ha dom i trädgården eller i närheten av bikupor. Ett knep jag fick lära mig på biodlarkursen jag en gång i tiden gick, är att stoppa ner ett järnrör mitt i stacken och låta det stå där över vintern. Då fryser samhället ihjäl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, visst, myror har sin självskrivna plats i det stora ekosystemet, det är jag den först att skriva under på! Men ALLA behöver väl inte bo under mina träd/rabatter/grönsaksland??

      Det där knepet med järnröret har jag hört om förut och det fungerar säkert utmärkt när det finns en stack ovan jord att ha som riktmärke. Problemet här på gården är att ALLA myror har underjordiska bosättningar, vars centrum är omöjligt att lokalisera :o/

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!