måndag 2 juli 2012

Mina lökar ... och andra läckerheter

FASTÄN DET HAR varit både kallt och vått kan jag åtminstone inte klaga på hur min sibiriska vitlök har vuxit i år. Högrest och kraftig står den på parad mellan jordgubbsraderna och har nu gått i knopp. Men blomma får den inte! Nu ska knopparna knipsas bort, så att inte all växtkraft går till blomningen istället för till löken.

I slutet av augusti är det dags att skörda. Många, stora och klyftade lökar ser jag fram mot den här gången! En enda lök ska jag låta gå i blom, bara för att det är rätt kul att odla från frö också :o)


Luktärtssådden gick väl däremot sisådär. Det var inte mycket som grod­de, men några plantor har jag i alla fall fått till. Två krukor grävde jag igår rätt ner i gräsmattan och gjorde ett enkelt växtstöd av några sälgslanor jag sparat i förrådet över vintern. Plantorna är så pyttesmå att jag är verkligt tveksam till om jag alls kommer att kunna plocka någ­ra luktärtsbuketter denna sommar.


Men det finns ju annat som blommar. Tills vidare har jag bara ett par honungslökar, men ska absolut skaffa fler. Samma med stjärnflockan, en av mina absoluta favoritblommor. Hoppas, hoppas det kommer att finnas plantor på höstrean!


Och den verkliga vardagslyxen är att i köksfönstret kunna ställa flera buketter med snittblommor. Prästkragar råder det sannerligen ingen brist på här på gården!

Det kommer det inte heller att göra vad talgoxar beträffar. Det pips i högan sky i fyra holkar och föräldrarna flyger som de tättingar de fak­tiskt är i skytteltrafik med proviant till sina kullar. Vet ni hur glad jag är att jag byggde och satte upp mina holkar?

8 kommentarer:

 1. Hej Nina,det är så roligt att se att det blir lite lön för mödan. Eller hur?
  Det blev inget av mina luktärtor i år, men äntligen så blommar mina tre ärtsorter att äta nu. Nu har jag vågat ta av växtväven, de är så stora nu så de får vara ifred för fåglarna.
  Jag håller med dig att stjärnflockan är fin, jag hade en rödrosa variant för många år sedan, men den har bara försvunnit, hur vet jag ej.
  Vi har fått riktig högsommar, hoppas det varar ett tag, som vi längtat.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, lön för mödan är alltid tacksamt! Det här är första sommaren i "Rucklet" som jag känner att jag med gott samvete kan plocka nya buketter var och varannan dag - underbart!

   Mina sockerärtor har faktiskt börjat gå i blom de med, men jag har glömt att ge dem klätterstöd. Det måste göras idag, går inte att lämna längre.

   I "Året i trädgården" såg jag hur en av programledarna samlade in mängder av fröer för att driva upp egna plantor, däribland frö från stjärnflocka. Jag har tänkt försöka själv och om du vill kan jag skicka dig en del, säg bara till :o)

   Radera
 2. Åh, så fin honungslöken är! Är den bara till prydnad eller är det något man äter? Låter gott i alla fall...
  Jag har också en stjärnflocka, fast min är röd men nu har jag köpt mig en vit också! En jättesöt blomma!
  Må så gott, kram från mig, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honungslöken är bara för läcker, vet du. Nästan som en blommande hoya (porslinsblomma); ser ut som den var gjord av något annat än organiskt material. Såvitt jag vet är den bara till lyst inte till förtäring, och härstammar (om jag minns rätt) från medelhavstrakterna.

   Stjärnflockan, oavsett färg, är helt bedårande. Håll tummarna för att jag får tag på plantor av annan färg än vit vid årets höstrea i plantshoppen!

   Radera
 3. Fågelkvitter är ett trevligt sällskap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra. Men förutsatt att det är kvitter och inte flygfärdiga kajungars envisa skrik om att fortfarande bli matade av sina föräldrar. Det är inte avkopplande att lyssna till, bara irriterande.

   Radera
 4. Honungslök minsann. Har jag aldrig hört talas om. Grann är den!
  Har du kollat in alla granna färger som finns på 7Bröder- och Nallegarnerna? Kika på Tiinas garn för inspiration vetja :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var en nyhet för mig också, honungslöken. Nu hoppas jag att den ska trivas och föröka sig som en australiensisk kanin ;o)

   Jo, jag kollade färgkartorna när jag var till garnbutiken i stan igår. De har helt klart ökat på färgantalet sedan jag såg en färgkarta senast :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!