torsdag 16 augusti 2012

Shopping

ETT ÅRS BEHOV av C-vitamin på läkarordination.


Jag tömde visst hela det apotekets lager. Och jovars, nog hade det va­rit snäppet roligare med ett par nya jeans :o/

Sen får jag väl hoppas att jag lever så länge att jag inte kastat vitamin­peng­arna i sjön. Borde jag kanske uppdatera mitt testamente..?

6 kommentarer:

 1. Varför måste du köpa en hel årsförbrukning på en gång? Går det inte lika bra att äta en citrusfrukt per dag?

  SvaraRadera
 2. Orsaken till storhandlandet är att i Finland ändras klassificeringen hela tiden för vilka apoteksprodukter som berättigar till ersättning via sjukkostnadsförsäkring. Just nu råkar C-Vimin vara godkänt, men imorgon kan det vara struket från listan.

  Eftersom min C-vitaminbrist är bestående och jag ska få i mig 500-1000 mg per dag är det lika bra att ta hem en hel plastkasse samtidigt.

  För att få i mig en tillräcklig mängd via t.ex. apelsin skulle jag vara tvungen att äta närmare 2 kg apelsiner VARJE DAG. Apelsin innehåller 53 mg C-vitamin/100 g. Titta gärna på svenska Livsmedelsverkets sidor, här den om apelsin: [KLICKA HÄR]

  SvaraRadera
 3. Hoppas du inte fick betala överpris om du fick dem via recept. Häromdagen sa en läkare till mej: "Vill du ha recept eller inte? Dom (pillren) är dyrare om du tar dom med recept än utan..." Som vanligt fattar man ingenting, men nåt recept tog jag inte.
  Oinloggad Gunilla

  SvaraRadera
 4. Hm, den läkaren var nog helt ute och cyklade. Utgångspriset ska vara detsamma oavsett om du löser ut medicinen (som måste vara godkänd av översynsmyndigheten Fimea och finnas i FPA:s läkemedelsdatabas) mot recept eller utan. Skillnaden är, att du med recept automatiskt får FPA:s ev. ersättning fråndragen från priset. Men utan recept klassas det som egenvård och då är det noll ersättning. Löser du ut läkemedlet utan recept räknas inte heller konstnaden in i summan för högkostnadsskyddet.

  I mitt fall är det så, att jag måste få mina för behandling av sjukdom ordinerade vitaminer (C och D) på recept för att jag ska kunna få dem ersatta via min sjukkostnadsförsäkring.

  Nuförtiden är det inte lätt det här med läkemedel. Ena gången har preparatet utgått ur sortimentet, nästa gång har FPA beslutat att det inte ska finnas i deras databas. Det är alltså skäl att kontrollera med förskrivande läkare att medicinen verkligen är ersättningsgill, även när det gäller FPA-delen (som normalt är 42 %).

  Att vara sjuk är, som jag tjatat om i åratal nu, en hel vetenskap. Plus att man gärna ska ha en jur.kand. i bakfickan :o/ Alternativt ska man vara jävligt tät, så att man kan skita i allt vad samhällsfinansierad sjukvård, FPA och pensionsförsäkringsbolag heter. Men hur många har det förspänt på det viset..?

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att konstgjorda c-vitaminer funkar lika bra som naturliga via mat å frukt.Hoppas att de funkar på dig som ska ha så stora mängder.Varma sommar kramar sänder jag till er alla på Åland.

  SvaraRadera
 6. Nej, inte tror jag heller att fabriksproducerade vitaminer är lika bra som naturliga. Men vad göra? Blotta tanken på att proppa i mig motsvarande ett par kilo apelsiner vareviga dag, året runt gör att jag känner mig mätt. Och sur i magen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!