tisdag 2 oktober 2012

Nya rön och risiga rosor

”VETENSKAPENS VÄRLD” IGÅR på SVT2: häpnadsväckande effekt på vår insulinresistens med bara 12 minuters HIT-träning per månad. HIT står för ”High Intensity Training” och innebar i programmet att en gång om dagen på en motionscykel ta i allt man orkar i 20 sekunder, vila några minuter, köra 20 sekunder igen, vila ännu en gång och avsluta med 20 sekunder till.

Glöm således allt vad timslånga gympass heter. Glöm evighetslånga joggningsrundor flera gånger i veckan. Skottarna i Glasgow, som fors­kar på det här, har gjort häpnadsväckande upptäckter och håller på att spräcka en myt. Vad fitnessindustrin tycker om saken kan jag tänka mig, för den här sortens högintensiv träning kräver inga dyra löpar­skor, upp­sätt­ningar träningskläder, avancerade träningsmaskiner eller ens TID.

Missade du programmet? Ta då en titt på BBC:s webb genom att klicka HÄR.
***

Det om det. Efter gårdagens inlägg mindes jag plötsligt att det faktiskt finns en rosa raring till här på gården: sköldpaddsörten, även den en senblommare.


Och den nu hårt nedklippta, vid köpet i somras rosrostdrabbade rosen 'Zephirine Drouhin' är också rosa, djupt ceriserosa, när hon blommar.

Om det blir någon mer blomning på den här plantan är högst tvek­samt, men jag gör i alla fall ett försök. Alla blad, både fastsittande och fällda, med minsta antydan till rostprickar är bortplockade. Sen blan­da­de jag 1 del mögeltvätt för husfasader (!) med 9 delar vatten och spru­tade frikostigt.

Det här är ingen vedertagen typ av bekämpning, utan min helt egna idé. T.v. har rosen åtminstone inte dött av behandlingen, men om det biter på svampangreppet återstår att se.


Ett gammalt recept på medel mot rosrost, också kallat svart­fläck­sjuka, är följande: 1 del Atamon + 5 delar vatten + 1 del såpa. Men Atamon är inte gratis och en flaska räcker inte långt om man har många rosor. Det gör däremot en litersflaska med mögeltvätt. Och om rosen ändå håller på att kola vippen kan det ju vara värt att prova ;o)

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Precis! Funkar det är det en störtbra idé och funkar det inte har jag redan fått rosen reklamerad, så jag gör ingen ekonomisk förlust.

   Radera
 2. Fiffigt! Hoppas jag...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det återstår att se. Men tummarna kan man alltid hålla ;o)

   Radera
 3. Det programmet ska jag kika på bara jag har tid att sitta en stund. Jag är så emot den fitnesshysteri som är på gång idag. Man tar bilen till affären (och gymmet) nån kilometer bort istället för att gå och röra på sej. Jag får en hel del vardagsmotion bara av att bo i ett hus med tre våningar -mycket rännande upp och ner i trapporna med bykkorgarna redan- så jag anser att jag får den motion jag behöver ändå. Av vardagslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, här har du en till som aldrig fattat det fina i att dra på sig särskilda, dyra gymkläder, ta bilen till ett särskilt ställe för att INOMHUS ställa sig och dra/lyfta/springa i/på särskilda maskiner. Samtidigt som man får nöjet att inandas andra gymmares svett och fjärtar dessutom. Nä, ute i trädgården får jag den motion jag behöver, liksom i hushållssysslorna inomhus. Med lite påbackning av regelrätta promenader i friska luften anser jag att jag får det jag behöver och mer därtill.

   I programmet tar de faktiskt upp finessen i att utnyttja vardagsmotionerandet på att mer optimalt sätt. Många ägnar mer än hälften av sin vakna tid åt att sitta stilla på ändalykten. Skulle de bara resa sig upp och gå en runda en gång i halvtimmen skulle mycket vara vunnet. Ja, bara det att STÅ istället för att sitta gör att ämnesomsättningen ökar! Mycket intressant program. Rekommenderas!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!