fredag 28 december 2012

Man gör så gott man kan

DET HÄNDER ATT jag skulle vilja vara en smula mer stadd vid kassa. Särskilt starkt känns det de gånger någon mig närstående ska upp­vak­tas av en eller annan orsak. Såna gånger kan jag känna, innerligt, att jag är utled på: ”Ära vare Gud i höjden, detta har jag gjort i slöj­den”. Men det är inte mycket att göra åt det. Det är som det är.

Och det blir som det blir. Som här, julklapp/födelsedagspresent-kombo åt bästaste kompisen P.


Eller som det blir om en dryg vecka, när Lilla A begår sin sextonde fö­delsedag. Ack, nog vore det fint att för en gångs skull kunna gå till kon­ditoriet och beställa en riktigt fin tårta åt flickebarnet! Men när en sån betingar runt 50 € är det bara att fetglömma. I år ska det bli svensk Schwarzwaldtårta, så här har malts hasselnötter och bakats nötmarängbottnar. Franska macarons ska det också bli, men den pro­duktionen får vänta några dagar.

Laddat, tömt och hängt tre maskiner tvätt har jag också gjort idag. Och vet ni vad, nog har man det bra ändå, som har en maskin som gör tvätt­job­bet åt en. Jag menar, betänk hur det var förr. Så inte ska man klaga bara över att man är fattig som en lus. Inte så länge som man har en egen tvättmaskin.

Men nu blir det kastrullpopcorn och tecknad film på tv. Trevlig lördag­kväll på er!

9 kommentarer:

 1. Ja jag känner ju inte dina vänner men jag vet att jag skulle uppskatta en hemmagjord present mycket mer än en köpes.
  När det kommer till tårtor gör vi alltid våra egna som vi varierar i det oändliga. Det är bara vid mycket speciella tillfällen då det förväntas komma mycket folk, som gör oss omaket att fara de fem milen enkel väg för att köpa något tjusigt på någon av konditorierna. Jag vill inte påstå att smaken är bättre än de hemtillverkade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, inte tror jag väl att mottagarna brukar misstycka att det jag ger är "hemkört". Men igår t.ex. hade det varit trevligt att ha råd med en liten bukett vackra blomster också. Det skulle hon ha varit såå värd, min kompis.

   Jag håller nog med dig om att köpetårtorna sällan är godare än de hemlagade, men det estetiska är däremot ett stort antal snäpp bättre. Svensk schwarzwald har jag dessutom aldrig lagat förr, så slutresultatet - x:et i ekvationen - är sannerligen en okänd faktor :o)

   Radera
 2. Gräset är alltid grönare på andra sidan, det är ju ett känt faktum.
  Den som får presenten kanske saknar just det du har - förmåga och tid att göra egna saker?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, jag håller väl inte med om att det alltid är grönare där på andra sidan staketet. Det finns faktiskt många situationer när jag tycker att det omvända förhållandet råder också.

   På det stora hela anser jag mig, trots alla eländen och motgångar, hyfsat lyckligt lottad. Och du, det är väl bara helt mänskligt att det kommer vissa dagar när det känns mörkare än andra?

   Har man gnetat på i motvind tillräckligt länge, med axlarna uppe vid öronen och blicken mot marken, och sen råkar kasta ett getöga upp mot himlen, bara för att märka att den är precis lika svart nu som för ett år sedan ... ja, då är det lätt hänt att man blir lite dyster en stund. Fast sen är det bara att ta ett djup andetag och streta på. That's life, liksom. Vilket, som bekant, inte är en dans på rosor. Snarare en rumba på glödande kol.

   Radera
 3. En gång för länge sedan, på 1900-talet närmare bestämt, bodde vi i omodern stuga med nyfödd baby i väntan på att nybyggd lägenhet med tillgång till tvättstuga skulle bli inflyttningsklar.Då kokade jag tvätt i hink på vedspisen. Inget att sträva efter men roligt som gammalt minne. Jag minns också att jag inte tyckte att tvätten blev lika ren när jag sedan övergick till maskintvätt.Och du, hemmagjord tårta vinner nog i längden faktiskt! Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, där håller jag med dig! Om tvätten, alltså. Numera är ju nästan alla textilier märkta med 30°, max 40°, och det heter att de moderna tvättmedlen är så effektiva att de ska kompensera för den låga temperaturen och därmed göra tvättandet miljövänligare. Men så bannemej att detta stämmer! Icke för en sekund!

   Ta vittvätt t.ex. Ska man separera fyrtiogradigt från sånt som sägs tåla 60° och som man vill tvätta riktigt rent (under- och sängkläder t.ex.), då får man ju köra ett oräkneligt antal maskiner extra istället. Så var är miljövinsten?

   Och så kom jag osökt att tänka på en jacka av danska märket REDGREEN jag reafyndade någon gång för kanske tjugo år sen eller mer. Den var märkt "ingen vattentvätt" och "ingen kemtvätt". Det du! Slit och släng eller..?

   Radera
 4. Tvättmaskinen är den sista hushålsmaskin jag ger ifrån mej. Klarar mej utan micro, kaffekokare, dammsugare, ja även elspis. Men ve den som snor iväg med min tvättmaskin!

  Jag har såpass mycket tvätt i vår stora familj så här kan jag sortera rätt mycket. Men de där tvättråden brukar jag inte vara så noga med. Bomull SKA klara 60 grader. Fast jag börjar allt oftare köra på 80-90. Inget har jag förstört än så länge! (Ja om vi inte tänker på min ylletröja Anna lånade häromsistens och jag missade i tvätthögen. Körde den i 40 grader och nu passar den på sin höjd på Iko...)

  Ja och hemlagade presenter är bäst! Här är Iko fortfarande väldigt viktigt med "Ninas påse" som hon nu förvarar alla sina små muminfigurer i.

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, jag är benägen att hålla med dig när det gäller bortvalet av elektriska hjälpmedel. Fast micron skulle jag nog hålla hårt i den också. Och kyl- och frysskåpet. Och min Kitchen Aid, och ... Hm, pja, det är väldigt tydligt att den nutida människan (= jag) är väldigt bortskämd :o/

   Precis som du anser jag att bomull ska klara minst 60°, men när Lilla A har så många plagg som är syntetblandad bomull ... *suck!*

   Kul att påsen kom till fortsatt användning! Jag trodde den mest var nyhetens behag medan jag var där :o)

   Radera
 5. Apropå det där med tvättemperaturer så hörde/läste jag om en test som gjorts och där det konstaterades att maskintvätten sällan eller aldrig kom upp i 40/60/90 grader, på grund av flera saker. Så nu ställer jag alltid upp temperaturen minst fem grader utöver det jag ska välja.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!