lördag 26 januari 2013

”Varde ljus.”
Eller åtminstone en glimt av det.

MAN HAR SÅ roligt som man gör sig, det är då ett som är säkert. Så nu får jag allt mobilisera ett krafttag och sega mig upp ur gropen igen. För hur mångte gången i ordning det vet jag inte, men upp ska jag!

Dessvärre är det så, att för var gång jag glider ner i dyn verkar jag för­lora ytterligare en liten bit av min ork att finnas där för andra. Det gillar jag inte, men får väl så vackert lov att konstatera, att åt den sa­ken är det inte mycket att göra. Min mentala septiktank är redan så proppfull av egen sk-t att locket inte längre hålls på, för här på bloggen är det ju, som ni märkt, ”översvämning” mest hela tiden :o/

Slutsats 1: jag mäktar inte längre med att engagera mig i andras elän­den.

Slutsats 2: min tid som inkännande lyssnare/gratiscoach/amatör­ku­ra­tor lider mot sitt slut.

Slutsats 3: jag har således blivit en sämre medmänniska.

Otrevliga insikter, alla tre. Men vad gör man, när det är tveksamt om den lilla energi som finns kvar ens räcker för att neutralisera ens egen negativitet? Har man någon form av överlevandsinstinkt i behåll och tagit till sig åtminstone en smula av KBT-terapins grunder, då ska man i förs­ta rummet se till sig själv och sin egen familj. Tough shit, men inte des­to mindre en sanning.

Jag gör härmed ett nytt ryck att se Livet – mitt liv – från den ljusa si­dan, och en liten ljuspunkt – inte mycket ljusstarkare än en gammal­dags, fläm­tande femtonwattare – var idén jag fick häromdagen.

För ett par veckor sedan kom jag över några helt gröna och omogna papayafrukter, som av någon konstig anledning sorterats bort från fruktdisken. De fick ligga i vindstrappan i mörker och lagom sval tem­pe­ratur tills de visade tecken på att mogna. En hamnade sedan i en föga kontroversiell fruktsallad, men en annan skar jag ner och ”marinerade” en stund i saften från en halv citron innan den serverades som till­be­hör till kyckling med currysås. Jamen hallå, så gott!

Testa, för sjutton, som ett fräscht och annorlunda alternativ till de evin­nerliga morötterna. Men glöm inte citronsaften! Eller ta lime eller apelsin istället, om ni föredrar dessa smaker. Papaya behöver näm­li­gen lite syra för att smaken ska framträda.


Det var det. Nu ska jag sätta virknålen i de nio sista blomrutorna. Sen är filten färdig för kantvirkeri. Det är en ljuspunkt i en annars mörklagd tillvaro!

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Papaya har jag inte varit så förtjust i, men det kanske har berott på bristen av citron...
  Trevlig helg, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligheten att så är fallet är stor. Den frukten smakar helt olika med och utan lite syra till.

   Radera
 2. Det förstår var och en att om man tappar ork och energi, av vilken orsak det vara månde, så kan man själv behöva det som finns kvar. Förhoppningsvis kommer bättre tider och mer ork och energi som du kan dela med dig av till dom som behöver det.

  Jag är förtjust i konserverad papaya som tillbehör till glass men den färska har jag nog inte smakat så många gånger. Dyker dom upp på affär´n där jag brukar handla ska jag ta chansen och testa ditt förslag.

  Filten blir jättefin så den hittar nog sin köpare snart.

  Jag hörde på väderrapporten i dag att mildare (men ostadigare) väder väntas i södra Sverige, så kanske kan du snart ta en fotopromenad utan att frysa fingrarna av dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig replikera med motsatsen: konserverad papaya tror jag baske mig att jag aldrig ätit. Jag får ta en runda via konservhyllan nästa gång jag är till butiken!

   Vi får allt se hur det blir med filten när den är färdig. För ovanlighetens skull känner jag att jag vill behålla den som min egen. F.ö. är åtgången på dyra (ja, jag säljer mig inte billigt) handvirkade filtar lika med noll, så Lilla A kommer att ha en hel trave efter mig när den dagen kommer :o)

   Det milda vädret kan rapporteras ha anlänt. Det droppar från taken och snön fastnar under skosulorna. Dessvärre innebär det också att det är igenmulet, vilket gör att ljuset för fotografering är B :o/

   Radera
 3. Sällan man hittar så fin frukt som papaya i vår lilla sketna bybutik, så jag knaprar vidare på morötterna. ;) Men jag ska lägga det bakom örat!

  H. Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du får det att låta som om ni bor mitt ute i vildmarken! Såvitt jag inte minns alldeles fel, så är det inte såå långt till ett stort S-Market. Där bör det garanterat finnas papaya, även om den säkerligen är omogen, som den brukar vara i fruktdisken.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!